Wpis z mikrobloga

Nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że tradycyjna polska dieta, którą jadłem od małego jest tak tucząca i nie zdrowa. Jako dziecko zawsze miałem problemy z nadwagą od przedszkola aż po liceum. Co ciekawe nie jadłem fast foodow ani żadnego śmieciowego żarcia itp. podstawą diety były zupy, ziemniaki na wszelkie sposoby, mleko, kompoty domowe, białe pieczywo, wieprzowina oraz mięso z kurczaka. Dopiero gdy moja siostra widząc jak tyją jej dzieci na jedzonku dziadków odważyła się powiedzieć nie i pokłóciła się tym samym z rodziną zauważyłem przyczyny. Patrzę teraz z perspektywy wiecznego grubasa w dzieciństwie na dzieci siostry, które według mojej mamy mają anemie i są niedożywione a tak naprawdę pożegnały się z polską dietą i wyglądają normalnie xdd I nie jest tak, że nie miałem ruchu czy coś byłem bardzo aktywny więc problem leżał w diecie... #kuchnia #jedzzwykopem #gotujzwykopem #pijzwykopem #jedzenie #dieta #odchudzanie #rodzina #dziecinstwo #dzieciaki
snorli12 - Nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że tradycyjna polska dieta, którą jadłem ...

źródło: P2151662-scaled

Pobierz
  • 317
  • Odpowiedz
Ogólnie świadomość pokolenia naszych rodziców i dziadków odnośnie zdrowego jedzenia jest uogólniając zerowa lub bliska zera.

@asiaczk: O jakiej świadomości żywienia mówisz?

A "młodzi nowocześni z wielkich miast" to jaką mają świadomość żywienia?

Taką, że im w telewizji powiedzieli, że np. jaja, mięso i masło są niedobre, bo cholesterol, a margaryna to zdrowa roślinna alternatywa?

Czy taka, że za kilka lat im w telewizji powiedzieli z kolei, że jednak margaryna zła,
  • Odpowiedz
90% ludzi w Polsce wychowala sie na takim jedzeniu I wiekszosc z nich nie ma nadwagi.

@mikroblogplus_official: większość Polaków ma nadwagę.
"Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co drugi dorosły w Polsce (powyżej 15+) ma kilka kilogramów za dużo. Trzech na pięciu z nas ma nadwagę, a jeden na czterech jest otyły. W ciągu ostatnich lat odsetek dorosłych cierpiących na otyłość w Polsce systematycznie rośnie."
  • Odpowiedz
@Limonene: ziemniaki może i mają mało kalorii ale indeks glikemiczny #!$%@? w kosmos, tłuszcz nie podnosi ig ani cukru lol chyba że mix wegle + tłuszcz wtedy jest dramat.
@asiaczk: "Jeśli chodzi o ziemniaki, posiadają one wysoki poziom glikemiczny 95, który oznacza, że po spożyciu ich 50 g, poziom glukozy może wzrosnąć aż o 95 proc" zimnych kartofli się nie je zazwyczaj,
ziemniaki, ryż, makaron czy pieczywo to pasza dla
  • Odpowiedz
które według mojej mamy mają anemie i są niedożywione

@snorli12: Anemia to jest zbyt mała ilość krwinek czerwonych które przewodzą tlen. Nie bierze się z niedożywienia. Nie wiem skąd się wziął ten głupi mit.
  • Odpowiedz
@snorli12
#!$%@?. Polska dieta moze byc zdrowa, ziemniaki sa ok, nawet bardzo ok. Jest ich wiele odmian i maja rozne właściwości. Dieta to tylko jeden z czynnikow wplywajacych na otylosc. Klania sie genetyka i aktywnisc fizyczna, ale nie "jakastam", tylko regularna. Zbilansowana dieta po Polsku może byc zdrowa i smaczna. Oczywiscie nie ma sensu sie ograniczac w czasach ogolnego dostepu do egzotycznych skladnikow. Zdecydowanie nie zabłysnąłeś wiedzą w temacie.
  • Odpowiedz
  • 0
ja też się wychowałem na "polskiej diecie" + drożdżówki do szkoły+ słodycze itp, a do czasów szkoły średniej byłem jak szczypiorek. Tyle że dość dużo się ruszałem (średnio 2-3 godziny dziennie ) + brak predyspozycji do na tycia
  • Odpowiedz
@snorli12:
A co ma dieta do dziecięcej otyłości ???
Dorastałem w czasach gdy trudno było mówić o innej diecie niż tradycyjna.
Miałem na całą klasę jednego ulanego kolesia i za dwie mniej szczupłe dziewczyny.
Nie było masy otyłych dzieci więc nie tu problem.
  • Odpowiedz