Wpis z mikrobloga

@tesknilam_ na Tajwanie 1 sztuka nigiri na nightmarkecie w 2018 kosztowała 1,30 do 2,60. W Sushi Express (sieciowka z taśmą) już drożej bo chyba ok. 7zl. Plus tak jak pisali powyżej, koszt zrobienia samemu jednej rolki wcale nie przewyższa innych dań kuchni orientalnej. I nie jest to wcale takie trudne jak się może wydawać.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
@tesknilam_: oj tak. Najlepsze jest to, że biedota nie potrafi docenić smaku dobrego sushi, albo uważa za sushi to co w plastiku w Biedronce sprzedają. Więc zaraz po negatywach będzie wiadomo kto zarabia poniżej 10k
  • Odpowiedz
@tesknilam_: Przygotowanie sushi w domu jest nie takie drogie, ale dość czasochłonne. Akurat mam przygotować na sylwestrową domówkę porcję dla 10 osób i tyle co jestem po zakupach. Część rzeczy, głownie składniki kupiłem, część mam w domu zakupione wcześniej w większych ilościach. Ale podliczmy wszystko:
- ryż ok 0,8 kg - 9 zł
- arkusze alg nori ok 12 szt - 6 zł
- zaprawa do ryżu - ocet ryżowy + cukier
  • Odpowiedz
najbardziej przereklamowane jedzenie


@nicalibres: Po prostu nie jadłaś dobrego sushi. Podobne opinie słyszę od ludzi, których jedyna styczność z tym rodzajem potrawy ogranicza się do gotowego zestawu z marketu za 12 złotych lub do knajp, gdzie sprzedają 100 sztuk za 100 złotych.
  • Odpowiedz
  • 13
@DrTRAPH0USE nie chodzi o to czy to dobre czy niedobre

W Japonii to kuchnia jak burger. Nic specjalnego. Są miejsca w Tokio gdzie można się nażreć sushi pod korek za grosze w jakości nieosiągalnej w jakiejkolwiek knajpie w Polsce

W Polsce zrobiło się z tego elitarne danie z tą całą otoczką japońskich noży ostrych jak katana
  • Odpowiedz