Wpis z mikrobloga

Dlaczego Polacy inwestują w zasadzie tylko w lokaty lub nieruchomości to odpowiedź jest bardzo prosta: innych instrumentów nie rozumieją.

Tak się składa, że ludzie z kapitałem to to samo pokolenie, które może i wie, że wiertarka ma lewe i prawe obroty #pdk, ale już przerasta ich ściągnięcie apki na komórkę XD

Nieruchomości rozumieją, kupujesz, bierzesz czynsz, proste. Lokaty podobnie, bo to można założyć osobiście w banku, bez żadnej zbędnej elektroniki.

Czy to tak samo będzie wyglądało za 10 lat, kiedy to pokolenie wychowane na smartphone'ach będzie reinwestowało kapitał? No właśnie nie sądzę XD

Powodów jest sporo, raz że otoczenie rynkowe i demografia są nieubłagalne, kwadratów będzie więcej, ludzi mniej. Dwa, że jak ktoś od nastolatka oswajał się z rynkiem kupując chociaż głupie akcje na Revoulcie czy innym Robin Hoodzie to totalnie nie będzie zainteresowany kwadratami i naprawianiem ludziom cieknących kranów.

No więc kupowanie dzisiaj mieszkań inwestycyjnie i budowanie jakiegoś "portfela" na emeryturę okaże się na mecie jednym, wielkim nieporozumieniem. Może nominalnie cena wzrośnie, ale do zarobków mieszkania będą coraz tańsze i kolejne pokolenie będzie traktowało trochę z niedowierzaniem ten trend.

#nieruchomosci #gielda #ekonomia #gospodarka #przemysleniazdupy
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: sorry, ale p---------e. Większość prywatnych inwestorów na giełdzie osiąga straty, nie zyski. Giełda to gra o sumie ujemnej (prowizje), więc żeby ktoś zarobił, ktoś musi stracić. A zarabiają najwięcej wielkie molochy inwestycyjne. Tak samo jest z bitcoinami i innymi szitcoinami. Część zarobiła krocie, ale ten zarobek można porównać do gry w kasynie. To nie jest w żaden sposób bezpieczny sposób oszczędzania. Większość oszczędności przeciętnego człowieka, który chce po prostu
  • Odpowiedz
@aeiou12345: No miałem kumpli którzy wbili w giełdę. Oczywiście palantir i tesla (i jakiś inny elektryczny automotive chiński) na górce, bo przecież szybko można zarobić 100%. Stracili połowę, albo więcej. Super inwestycja. Granie na giełdzie dla przeciętnego człowieka to powinno być właśnie kilka lat ostrożnego inwestowania małymi kwotami, żeby się nauczyć jak to działa. Przeciętny człowiek powinien inwestować głównie w nudne wielkie molochy, rok rocznie przynoszące zyski, których wycena rok
  • Odpowiedz
@gleorn: tak bardzo to, dla większości inwestycja na giełdzie powinna być właśnie inna forma ochrony pieniędzy przez inflacja, coca cola, General motors, Windows albo inne korporacje, które po prostu nie upadną
A inwestycja w nieruchomosci, to jedna z podstawowych rodzajów inwestycji i tak jak op debil ma racje co do inwestycji w kwadraty deweloperska na obrzeżach, sypialniach miast, że ich wartość jest mocno spekulacyjna. To mieszkanie w centrum, lub blisko
  • Odpowiedz
@mickpl: ale wiesz że na całym świecie w mieszkania inwestują fundusze o ogromnej wiedzy rynkowej i ekonomicznej i zapewniam cię nie dlatego że nikt tam nie umie obsługiwać smartfona.
  • Odpowiedz
ściągnięcie apki

@mickpl: marny z ciebie trol, albo obracasz kapitałem 1000zł, ale ja bym nigdy w życiu śmieciom typu revolut albo robinhood nie wpłacił 100tys zł, 5tys zł jak lece za granice to max na ile mogę zaufać Revolutowi
  • Odpowiedz
@mickpl: trochę generalizowanie bo raz nieruchomoś nieruchomości nie równa i miasta będą kosmicznie drogie a lokale w mniejszych miejscowościach tanie jak barszcz. No i pokolenie o którym mówisz chyba preferuje mobilność i brak uwiązania więc możliwe, że rynek pójdzie bardziej w stronę wynajmu
  • Odpowiedz
@gleorn:

Giełda to gra o sumie ujemnej (prowizje)

Eeee co? xD
Polecam dowiedzieć się czym w ogóle są i do czego służą akcje.
Słyszałeś na przykład o czymś takim jak dywidenda?
  • Odpowiedz
@mickpl: I tu się mylisz bo napływ ludzi do dużych miast będzie w dalszym ciągu rósł, a miasta weźmy pieerwszy z brzegu Kraków nie poszerzy już swoich granic więc w pewnym momencie i to już w niedalekiej przyszłości zabraknie działek pod zabudowę tym samym nowe inwestycje będą ale po za granicami miast. Tym samym ceny nieruchomości i najmu będą stale rosnąć. Zakup nieruchomości to jest najlepsza inwestycja zakładając, że inwestujesz
  • Odpowiedz
@mickpl: no tak, spadną ceny nieruchomości, tak samo jak spadły 2 lata temu o czym już mowiles 5 lat temu. Mam nadzieję że twoje kolejne prognozy będą tak samo skuteczne bo zarobię dużo pieniędzy robiąc po prostu na odwrót.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@gleorn: Sama gra na giełdzie nie jest jakoś turbo ryzykowna, ale jest trudna. Kluczem jest dywersyfikacja. Popatrz np. na S&P, długoterminowo jesteś do przodu. W takim wypadku bie osiągasz jakiś turbo wyników, bo płyniesz z rynkami, ale zabezpieczasz kapitał. Tylko trudno o dywersyfikację przy kwotach kilku-kilkunastu tysięcy inaczej niż przy pomocy funduszy.
  • Odpowiedz
@mickpl: " pokolenie wychowane na smartphone'ach " a odetnij ich od sieci, albo nie bo bidule pozabijają się nie wiedząc co robić. gdzie nasz tlen, musze zapytać wujka gógła jak się oddycha, przecia ja niemic przyjacuła jak ja moga onuca krytykować,, skąd mam wiedzieć że mi się okres zbliza jak smartwacha mi nie pokazywać
  • Odpowiedz