Aktywne Wpisy

1X6D +22
Za godzinke wyprawa do lidla, musze pamietac zeby smieci wziac wyrzucic bo sie caly worek uzbieral
I trzeba pomyslec co ja chce na obiad, moze jakies mieso bedzie na promocji to kupie i z ryzem zjem
I trzeba pomyslec co ja chce na obiad, moze jakies mieso bedzie na promocji to kupie i z ryzem zjem

Chicoxxx66 +315
źródło: temp_file3312232720548457011
Pobierz

![Nokia komunikator [Adam Śmiałek]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/ecdb2887ac9bb3bbe735bef90ad3a51880923c0255c544fe335161dfb04df20e,q80.jpg)

źródło: comment_1667540041psCP2oO5cv0dfBVbgg5bqL.jpg
PobierzJeszcze nie widziałem żadnego eksperymentu...który potwierdzałby "prawdziwość" interpretacji MK w oparciu o neutrina... Ale jak się pojawi to chętnie się zapoznam ( chociaż jestem przekonany że nigdy się nie pojawi)
Więc to jest martwy argument i nic nie wnosi.
Tu w postaci filmiku - bajki, każdy zajuma
@MikeJohnson: bo obserwacja to swego rodzaju "dotknięcie" obiektu obserwowanego. Spójrz na jakiś przedmiot. Co sprawia że go widzisz? To że strumień fotonów ze słońca/lampy odbił się od niego i trafił na Twoją siatkówkę.
W skali makro obiekty są tak duże że takie oddziaływania nie wpływają na stan obiektu, jednak nietrudno sobie wyobrazić że gdy zejdziemy do skali kwantowej to jakakolwkek interakcja z obiektem wpłynie
@MikeJohnson: Ani trochę nie skłania to do tego stwierdzenia.
@octave25: o ile dobrze rozumiem to stan układu USTALA się po dokonaniu obserwacji (napisanie "staje się znany" moze sugerować, że był taki przed obserwacją, tylko o tym nie wiedzielismy)
Sam jak o tym czytałem z 10 lat temu to myślałem ze chodzi o świadomość i akt obserwacji „wzrokiem”.
Dopiero jak zweryfikowałem tę ciekawostkę jakiś czas później zrozumiałem jak populatorzy nauki mogą czasami (nieświadomie?) doprowadzić do zupełnego niezrozumienia tematu przez odbiorców.
@MikeJohnson: Do niczego takiego nie skłania, jak postawisz kamerę to też zostaną 2 prążki. Świadomość nie ma tu znaczenia, znaczeni ma fakt pomiaru (bo nie da się zmierzyć przelatujących fotonów bez zmiany stanu układu).
@zexan: w tym eksperymencie może i nie, ale już dawno udowodniono że ludzka siatkówka jest wystarczająco czuła żeby złapac pojedynczy foton.
@MikeJohnson: absolutnie nie. Co cie niby sklonilo do tego twierdzenia? Nalezy to bardziej rozumiec tak, ze cząstki w stanie wolnym, kiedy nie muszą wchodzic w interakcje - niemają konkretnego położenia w przestrzeni. Dopiero podczas "kolizji" z innymi czastkami okreslana jest ich dokladna pozycja.
Zalozmy ze ktos burzy budynek dynamitem.
Idiotycznym jest twierdzenie, ze to dynamit dokonuje demolki; to czlowiek wyburza przy pomocy dynamitu.
@MikeJohnson: to kamera też ma świadomość?
bardzo możliwe ale ta wiedza nic nam nie daje, no może niektórym zburzy wizję świata