Aktywne Wpisy
Marek_Tempe +1101
Miałem sąsiada autystę, 33 lata, fascynat kosmosu, fantastyki, filozofii, Człowiek. Mieszkał z Ojcem, inżynierem w firmie lotniczej , Matka zmarła na raka jak miał 12 lat. Pracował w klasycznym "ochronnym" januszeksie. Miał lunetę, którą nie raz patrzylismy w niebo. W 2017 dorobił się refraktora, zabrał go na pola w nocy niedaleko osiedla, naszły go miejscowe sebiksy, skopały jego, zniszczyły sprzęt. Powiesił się tydzień później.:( Spij spokojnie Michał.
#feels
#feels
Milo900 +4
Cierpię na nerwicę lękową zwiazana z moim stanem zdrowia. Przez ostatnie miesiace badan z krwi nic nie wyszlo. Dzisiaj troche sie ruszalem (sprzatalem itp.), i czulem w lewej noce delikatny ból.
Generalnie jak leze nic nie boli. Byl to bol w tym kolku. Czy isc na sor bo to zakrzepica i moge zaraz wykitować?
Nie mam widocznych zyl, obrzeku nogi, ciezkosci nogi. Nie chce zbytnio ruszac tej nogi zeby skrzep się nie
Generalnie jak leze nic nie boli. Byl to bol w tym kolku. Czy isc na sor bo to zakrzepica i moge zaraz wykitować?
Nie mam widocznych zyl, obrzeku nogi, ciezkosci nogi. Nie chce zbytnio ruszac tej nogi zeby skrzep się nie
isc na sor?
- tak 30.8% (274)
- nie 69.2% (617)
Nie minął nawet rok a cena ropy jest już prawie o 2 zlote większa od ceny benzyny. Z pięciu złotych zrobiło się 8,50. XD Teraz weźmy sobie przykładowy samochód w gnojowicy, niech będzie to kultowy już Passat b5 z niezawodnym 1.9tdi i policzmy ile kosztuje nas jazda w przeliczeniu na 100 kilometrów.
Książka mówi o 6 litrach na sto, co jest oczywistą bujdą na resorach, w rzeczywistości to coś bliżej ośmiu, dla poprawnego wyniku zaokrąglijmy do 9-ciu, idzie zima a więc wiadomo - spalanie większe xD wychodzi nam jakies 80 ZŁOTYCH za 100 kilometrów xD kurła, taniej byłoby pojechać taksówką albo uberem, do tego te sypiące się turbiny i problemy z odpalaniem na mrozie xD
Powiedzcie mi, kto w 2022 roku, poza rolnikami biorącymi dopłaty jeszcze kupuje dizla? XD chyba jacyś masochiści. Dobrze że mam instalacje LPG, tankuje po 3 zlote, przy spalaniu rzędu 8 litrów, kosztuje mnie to 24 zlote, czyli tyle co nic. W dodatku czyściutko i ekologicznie, z zachowaniem wysokiej kultury pracy jednostki napędowej, która nie wyje jak pompa od szamba mająca za chwilę wyzionąć ducha xD
#motoryzacja #samochody #bekazpodludzi #mechanikasamochodowa #inflacja #gospodarka #ekonomia
A ze samochód kupiłem zanim Orlen podniósł marzę o 50% i wtedy gaz był po 3zl, a ropa po 5,20, więc różnica między dieslem, a LPG z +/- ta sama mocą, to
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Oki dzięki
Wczoraj na trasie 120 km średnie spalanie wyniosło 4,5l/100 km (ʘ‿ʘ)
W momencie gdy gaz zdrożał do 3 zł to przez kilka miesięcy taniej jeździło się dieslem niż samochodem w gazie.
Teraz ta zależność się odwróciła.
@pawlittos: bo tak se pisze mając zerowe pojęcia ;)
@heterodewiant44: Co mają dopłaty wspólnego z autami na silniku diesla wśród rolników?
@frnk: wtryski i pompy do benzyny są dużo tańsze, a gpfy to chyba tylko najnowsze modele. A koszt zakupu diesla jest chyba ciągle dość sporo wyzszy (jako nowy w salonie)?