Wpis z mikrobloga

Patrze sobie na te pylony z cenami na stacjach paliw i po prostu kisnę z posiadaczy aut w "dizlu" xD. Przez lata wpajali nam że to najlepsze i najtańsze paliwo - "Panie, ropa po PINĆ złoty, taniej jezdzić się nie da, jak dobrze popytasz to i za CZTERY kupi, idz na parking i pogadaj z kierowcami tirów, jak nie to teściu ci troche z ciągnika spuści, na upartego to i rzepakowego wlejesz, taki dizelek to ci wszystko przepali, hehe"..

Nie minął nawet rok a cena ropy jest już prawie o 2 zlote większa od ceny benzyny. Z pięciu złotych zrobiło się 8,50. XD Teraz weźmy sobie przykładowy samochód w gnojowicy, niech będzie to kultowy już Passat b5 z niezawodnym 1.9tdi i policzmy ile kosztuje nas jazda w przeliczeniu na 100 kilometrów.

Książka mówi o 6 litrach na sto, co jest oczywistą bujdą na resorach, w rzeczywistości to coś bliżej ośmiu, dla poprawnego wyniku zaokrąglijmy do 9-ciu, idzie zima a więc wiadomo - spalanie większe xD wychodzi nam jakies 80 ZŁOTYCH za 100 kilometrów xD kurła, taniej byłoby pojechać taksówką albo uberem, do tego te sypiące się turbiny i problemy z odpalaniem na mrozie xD

Powiedzcie mi, kto w 2022 roku, poza rolnikami biorącymi dopłaty jeszcze kupuje dizla? XD chyba jacyś masochiści. Dobrze że mam instalacje LPG, tankuje po 3 zlote, przy spalaniu rzędu 8 litrów, kosztuje mnie to 24 zlote, czyli tyle co nic. W dodatku czyściutko i ekologicznie, z zachowaniem wysokiej kultury pracy jednostki napędowej, która nie wyje jak pompa od szamba mająca za chwilę wyzionąć ducha xD

#motoryzacja #samochody #bekazpodludzi #mechanikasamochodowa #inflacja #gospodarka #ekonomia
h.....4 - Patrze sobie na te pylony z cenami na stacjach paliw i po prostu kisnę z po...

źródło: comment_1666592014Nbj6FQcjiRzlvjYzsNsoqj.jpg

Pobierz
  • 273
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@heterodewiant44: a co do gazu, to sam chciałbym gaz, ale na przykład w moim aucie nie było w ogóle koła zapasowego, więc jakbym chciał założyć gaz to musiałbym zrezygnować z części bagażnika, którego bardzo często wypełniam po brzegi.
A ze samochód kupiłem zanim Orlen podniósł marzę o 50% i wtedy gaz był po 3zl, a ropa po 5,20, więc różnica między dieslem, a LPG z +/- ta sama mocą, to
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: Mam Priusa z LPG i pali 5-6 l gazu xD mam w zasadzie wywalone na cenę... Za dobrych czasów jak był tani gaz to z poznania do hradec kralove (czechy) i spowrotem robiłem za niecałe 100zl, jedyny minus tego samochodu to że z moim cebulackim mentalem jedyny samochód na który mogę go zamienić to tesla model 3 xD
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: Nowoczesny diesel jest IMO w trasę lepszy niż benzyna. Również jeśli chodzi o kulturę pracy (moment, obroty, itd.). Przez 2 lata (w czasach kiedy diesel był nadal tańszy od 95) miałem BMW 520D (2.0, 190KM) i średnie spalanie oscylowało wokół 7.5 l/100 km w cyklu mieszanym. W trasie przy 120 km/h auto paliło około 6 litrów. Porównywalnej mocy benzyna (2.0, 184KM) wg raportów na AutoCentrum pali 9.1 l/100 km
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: P--------z Pan. Mój VW Golf 7 aktualnie na dystansie 4500 km spalił średnio 5,5 litra / 100 km.
Wczoraj na trasie 120 km średnie spalanie wyniosło 4,5l/100 km (ʘʘ)
W momencie gdy gaz zdrożał do 3 zł to przez kilka miesięcy taniej jeździło się dieslem niż samochodem w gazie.
Teraz ta zależność się odwróciła.
  • Odpowiedz
@Rules: ja dawno temu miałem 2.0d 150KM w E46 i paliła w dużym mieście równo 10,5 litra XD skrzynia manual,ale koła dość duże i szerokie, bo 18 i 19 cali. Na jakichś węższych pewnie litr mniej by bylo.
  • Odpowiedz
Powiedzcie mi, kto w 2022 roku, poza rolnikami biorącymi dopłaty jeszcze kupuje dizla? XD

@heterodewiant44: Co mają dopłaty wspólnego z autami na silniku diesla wśród rolników?

• Odpowiedz
@heterodewiant44: x5 w dieselku pali mi mniej niż 10, a jeszcze nie dotarte. 3er palił mi 14. Styl jazdy ten sam, auto znacznie większe, moc o 100KM w x5 większa, osiągi lepsze. Matematykę pozostawiam tobie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jeśli chodzi o stopień skomplikowania konstrukcji i koszty utrzymania nowoczesnego silnika benzynowego (turbo, bezpośredni wtrysk, możliwe, że i GPF

@frnk: wtryski i pompy do benzyny są dużo tańsze, a gpfy to chyba tylko najnowsze modele. A koszt zakupu diesla jest chyba ciągle dość sporo wyzszy (jako nowy w salonie)?
  • Odpowiedz