Wpis z mikrobloga

  • 816
Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz.
#rozowepaski #gotujzwykopem
Pobierz
źródło: comment_16615315825QY6mGJGC4N6zyo8JoAubx.jpg
  • 269
i serio wolałabyś mieć napisane 40ml oleju zamiast 3 łyżek? Odmierzalbys te 40ml?


@bomba4:

W gramach nie mililitrach, i tak micha na ciasto stoi na wadze więc taruje i wlewam te 35g oleju.

No od razu możesz policzyć makroskładniki danej potrawy.
@Krachu: tez mnie to #!$%@?, ale dzieki temu mozna rozwinąć ten zmysł kulinarny. Warto zobaczyć na yt konsystencję ciasta i w to celować dodając odpowiednio mąke/wodę.

Są dwie szkoły - zachodnia i wschodnia

w zachodniej sie dokładnie waży wszystko, we wschodniej gotują na feeling - dodaj wody do ryżu, tak gdzieś na dwa palce. Masz tu liste 30 przypraw i jebnij se ile uważasz, troche cebuli, troche startego imbiru, troche startego
@Krachu: no zamiast napisać 250g tego 30g tamtego 100g czegoś innego, stawiasz naczynie na wagę kuchenną wsypujesz po kolei i z głowy to nie, baw się #!$%@? w szklaneczki, szczypty, łyżki. To gorsze jest tylko odmierzanie odległości w stopach, a wagi w kamieniach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Krachu:

możliwe, że kiepski kucharz ze mnie, ale dziwię się, że zdałeś do następnej klasy z fizy, chemii no i matmy.


Nie rozumiem aluzji, proporcje to proporcje, mogli by Ci to i w tonach podawać albo funtach i powinienes ogarnac xD
Jakis większość kucharzy problemu z tym nie ma