Aktywne Wpisy
wilkCaly +296
No cześć Mirki, mam sąsiadów Azjatów i zaraz mnie coś strzeli. Zwracałem im już uwagę że motorycznie zaśmiecają korytarz ale jak krew w piach. Jak dzwoni do nich ochrona to nie otwierają. Cała klatka jednak jak na załączonym obrazku. Stoją rowery, buty, wózki, zabawki.... Myślałem nawet żeby im nasrać do tych butów ale pomyślałem, że zapytam was o jakieś rady... Co z tym zrobić?
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
Kolorowezworki +80
Zdałem sobie sprawę, że przepisowa jazda po Polsce jest nie lada wyzwaniem. Podczas moich ostatnich wyjazdów, których trasa łącznie to ponad 2k km, postanowiłem sobie, że będę jechał w 100% zgodnie z przepisami. W przypadku ograniczenia prędkości - tempomat +7km/h bo o tyle mniej więcej zawyża mój prędkościomierz. Inni kierowcy się zachowują jak jakieś małpy - podjeżdżają pod dupę, machają łapami, migają światłami, wyprzedzają i hamują przed maską, wyprzedzają na trzeciego, wyprzedzają
#rozowepaski #gotujzwykopem
868. Bite kotlety w papilotach. Przygotować kotlety bite, jak w uwa-
gach, posolić, popieprzyć" podsmażyć zlekka na płycie. Ostudzić. Przygo-
tować następny farsz: Obrane ,surowe pieczarki, szczypiorek i zieloną pie-
truszkę drobno posiekać, wymieszać, podsmażyć w maśle, posolić, popie-
przyć, dodać trochę przesianej bułki tartej. Wyciąć z
Rozumiem że niektóre rzeczy trzeba zrobić trochę na oko, bo zawsze będą jakieś inne warunki. To trzeba dodać trochę mąki, bo ciasto za mokre, albo nieco wody, bo za suche. Ale szklanki są różne, łyżki i łyżeczki też są różne. Nawet kostka masła kiedyś miała 250g, teraz ma 200, a i już zaczynają znowu na tym przycinać
Znam ludzi, którzy w ten sposób ślepo trzymając się przepisu #!$%@? nawet kopytka bo ciasto było jak sraka, ale nie pomyśleli żeby dodać mąki
Poza tym w przepisach, w których miałam podane ściśle ilości przypraw wychodziło tego zawsze
@Krachu: sa dwie szkoly, jedna chce standaryzacji i zeby ciasto wychodzilo zawsze takie samo, a jest jeszcze druga, artystyczna ktora lubi eksperymentowac, za kazdym razem jest troche inaczej. Ta pierwsza szkola lubi chyba te wszystkie maszyny gotujace thermomixy itp, bo one wszystko dokladnie odmierzaja i robią tak samo.
@Krachu: Wystarczy większy skill w gotowaniu i obyciu w kuchni. I tak nigdy nie uzyskasz tego samego bo albo będziesz miał produkty innego producenta, albo piekarnik grzeje inaczej, albo cokolwiek innego. W kuchni chodzi o to by jakiś przepis zrobić też po swojemu, próbować nowych rzeczy i cieszyć się z przygotowanego własnego dania.
I po to też próbujesz dania w trakcie gotowania. A jak robisz nowy przepis i nie masz wprawy jako takiej, to lepiej sypnąć w trakcie mniej i na koniec doprawić porządnie
Jak chcesz udawac speca to idź do jakiegoś przemysłowego robienia żywności to sie dowiesz, ze to wszystko zależy tez od konkretnych składników, a nawet ich partii, dlatego sie bada produktu codziennie albo i czescieh