Aktywne Wpisy

Baba_Yagi +708
Proszę o pomoc w nagłośnieniu sprawy:
Zostałem wystawiony przez hotel a następnie przez Booking.com w Austrii w miejscowości Graz.
Po bardzo długiej podróży przyjechałem dzisiaj do miejscowości Graz gdzie miały czekać dla mnie i moich przyjaciół 2 osobne apartamenty na 5 osób łącznie. Hotel został przedpłacony ponad miesiąc temu a sam booking został zrobiony ponad 2 miesiące temu.
Dzisiaj
Zostałem wystawiony przez hotel a następnie przez Booking.com w Austrii w miejscowości Graz.
Po bardzo długiej podróży przyjechałem dzisiaj do miejscowości Graz gdzie miały czekać dla mnie i moich przyjaciół 2 osobne apartamenty na 5 osób łącznie. Hotel został przedpłacony ponad miesiąc temu a sam booking został zrobiony ponad 2 miesiące temu.
Dzisiaj

Megasuper +24
Właśnie sobie siedzę w restauracji i Ukraince siedzący obok zamówili sobie ośmiornice. No niezle jaja. Biedni imigranci wojenni xD Wyjurwic to na front #ukraina

Zaczniemy od :
„Sól, wątróbka, sól”…, każdy na tagu keto pewnie już nie raz słyszał te słowa od mirka @luk04330 i wiecie co ?? Ma rację xD Ale sól, soli nie równa .
Zacznijmy od tego jakie mamy dostępne rodzaje soli w polskiej sprzedaży.
1. Sól warzona, czyli tak zwana sól kuchenna, najbardziej popularna i najczęściej stosowana. Sól, która ma co najmniej 99,9% chlorku sodu. Otrzymuje się ją poprzez rafinowanie (oczyszczenie) soli kamiennej ze wszystkich innych składników. Taka sól to sama chemia, bez żadnych innych składników mineralnych.
2. Sól morska, czyli sól którą się pozyskuje przez odparowanie słonych zbiorników wodnych takich jak jeziora czy morza. Taka sól nie tylko zawiera chlorek sodu (około 95-96%) ale też inne substancje takie jak minerały oraz (niestety) szkodliwe substancje zawarte w atmosferze która jest potrzebna do odparowania wody. A jak wiadomo dzisiejsze powietrze nie jest tak czyste jak kiedyś.
3. Sól drogowa, najbardziej zanieczyszczona forma soli, która nie nadaje się do spożycia.
4. Sól kamienna. I to właśnie na niej się skupimy. Jest to sól która powstała setki milinów lat temu tak, jak ją matka natura stworzyła. Sól kamienna zawiera około 97% chlorku sodu a pozostałe 3% to są różne minerały takie jak:
- magnez
- żelazo
- cynk
- potas
- wapń
- selen
- miedź i wiele innych pierwiastków
Sól ta jest bardzo wskazana na diecie #keto nie tylko przez dostarczenie odpowiedniej ilości chlorku sodu ale właśnie przez minerały które są w niej zawarte. Stosując odpowiednie jej ilości nie musimy dodatkowo suplementować się magnezem czy potasem.
Ze zdrowotnego punktu widzenia sól kamienna jest najlepsza bo nie tylko dostarcza chlorku sodu ale też inne minerały potrzebne do funkcjonowania naszego organizmu. W sprzedaży taka sól często nosi nazwę soli himalajskiej, którą wyróżnia specyficzne różowe zabarwienie.
Ale czym jest sól himalajska ??
Sól himalajska to tak naprawdę sól kamienna która jest wydobywana nie w Himalajach ale w … Pakistanie, ponad 300km od Himalajów. Sól w żaden sposób nie oczyszczona, podobnie jak nasza polska z Kłodawy. Różni ją w większości okres powstania, sól z Pakistanu powstała około 500 milionów lat temu, a nasza krajowa 250 milionów lat temu. Jeśli chodzi o zawartość chlorku sodu i innych minerałów są one do siebie bardzo zbliżone.
A teraz kilka ciekawostek co opowiedział nam pan przewodnik na temat naszej kopalni w Kłodawie.
- Kopalnia Kłodawa to największa kopalnia soli w Polsce
- Łączne wydobycie soli jest większe niż w Wieliczce i Bochni razem wzięte.
- Sól w Kłodawie to nie tylko sól biała, ale też szara (drogowa) i przede wszystkim różowa.
- Różowe zabarwienie soli zawdzięczamy obecności żelaza.
- Zawartość chlorku sodu to około 97%, reszta to składniki mineralne
- Sól z Kłodawy jest o połowę tańsza niż Himalajska chociaż niewiele się od siebie różnią pod względem ilości zawartych minerałów.
- Złoże soli w Kłodawie jest jedynym złożem soli różowej w Europie
- Skład mikroelementów soli z Kłodawy jest zbliżony bo składu płynów ustrojowych w ludzkim organizmie
- W Kopalni znajduje się najniżej położona w Polsce trasa wycieczkowa (600m pod ziemią)
- W Kłodawie 600m pod ziemią odbył się koncert filharmonii który został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa jako najgłębiej zagrany koncert w historii.
- Łączna długość podziemnych korytarzy to ponad 400km
- Obecnie wydobycie odbywa się na poziomie 800m i wynosi ono około 2500 ton na dobę.
- Kopalnia w Kłodawie to 60% zaopatrzenia Polski w sól drogową.
- Wydobycie soli odbywa się bez obróbki chemicznej. Skały są kruszone w kopalni, wydobywane na powierzchnię i pakowane. Otrzymujemy sól taką jak ją natura stworzyła 250 milionów lat temu, bez żadnych zanieczyszczeń.
- Geolodzy oszacowali że złoża soli sięgają pond 8km pod ziemię, co znaczy że soli wystarczy na kilkaset lat. Problemem staje się opłacalność wydobycia ze względu na głębokość i koszty energii do jej pozyskania.
Tyle co zapamiętałem, nie będę opisywał jak wyglądała cała wycieczka bo nie chce spoilerować osobą które być może się tam wybiorą, a uważam że warto. W komentarzu autorskie zdjęcie jak wyglądają różne pokłady soli w kopalni. Od białej, przez szarą po różową .
Sorki za błędy, ale ja zwykły mirek, nie reporter.
Wołam tych co zaplusowali mój poprzdni wpis: @dictionaryman, @luk04330, @Tentypl, @Hermann_Brunner, @gruby_mbl, @jolo1126, @eiaculatiopraecox, @matra, @kkk240, @Ocica
Miras @luk04330 zasugerował żebym dodał tagi: #jedzzwykopem #gruparatowaniapoziomu
źródło: comment_16615103897cU2RqJb5ob8AnxDun5CoZ.jpg
PobierzSuper wpis.
źródło: comment_1661510422QdtFyJBE8tEa1nEIAmVJYE.jpg
Pobierzźródło: comment_1661510515Yp4DND54Qck7sGgxjSojZM.jpg
PobierzOtóż nie w tym kraju ( ͡° ͜ʖ ͡°) #pdk
@felixos: jak byłem z klasą w Wieliczce to #!$%@?łem kawałek ściany czego oczywiście nie wolno robić. Do dziś gdzieś mam taki śmieszny kawałek słonej skały. Czasem sobie go liżę ;)
@luk04330: bo to pewnie był filar, taki element konstrukcyjny. Kiedyś za to była kara śmierci. Serio.
@felixos: