Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Ja j---e, co za dzbany w mojej #pracbaza

#it , spora firma w Warszawie. Pracuje tutaj 4 lata, pozycja seniorska, mam pod sobą zespół, świetna firma która dużo we mnie zainwestowała. Liczna szkolenia, możliwości rozwoju, świetni ludzie, do czasu konkurencyjne stawki ale niestety tu zaczęła się stagnacja z rok temu.

podwyżki na początku roku i, pomimo moich dobrych wyników, była u mnie nędzna co zasygnalizowałem.
Później przy kolejnych spotkaniach wprost powiedziałem że odstają stawkami od konkurencji a podwyżki są dużo poniżej inflacji i rosnących kosztów życia i będę szukał czegoś nowego chyba że negocjujemy stawkę.

Odpowiedź - nie da rady, następne podwyżki w styczniu (xD)

No nic to, zacząłem szukać roboty bez ciśnienia i szybko ją znalazłem. Na podobnym stanowisku od ręki dali mi 30 procent tego co miałem. Nie żeby to była jakaś okazja - tak teraz wygląda rynek.

Żeby być fair poszedłem do menagera i sytuację przedstawiłem. Czarno na białym jaka oferta, jakie teraz są widełki i dałem im pierwszeństwo - negocjujemy czy odchodzę.
Pogadał z 'górą' i odpowiedź - damy ci 4 procent (!!) więcej tego co masz teraz i nic więcej zrobić nie możemy xD

Prowadzę ich najważniejsze projekty, trzymam w kupie cały zespół a Ci wolą szukać jakiegoś juniora (za tą stawkę) na moje stanowisko niż pryzjąć do zrozumienia że nie są konkurencyjni i sięgnąć do portfela, szególnie że przy każdym all hands mówią jak to zayebiście im idzie...

#programista15k #programowanie #praca

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6304f1194b667fab5f9fc3a2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 170
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Moisze: Niekoniecznie, np. Amazon robi tak, żebyś rotował, po prostu dostajesz akcje na 5 lat, potem już dużo mniej i najczęściej się zwalniasz. Jednak nadal te firmy zarabiają i dobrze sobie radzą, więc coś w tym musi być.
  • Odpowiedz
@yggdrasil: Pracownik który się rotuje to pracownik słabo przywiązany do miejsca pracy a więc jest to pracownik który nie narzeka na warunki, nie buduje sieci znajomości a w konsekwencji nie chce tworzyć związków zawodowych ani walczyć o prawa pracownicze.
  • Odpowiedz
Prowadzę ich najważniejsze projekty

Xd ale bzdury, fakty są ze gowno robisz stad 4%, gość na twoje stanowisko dostanie lepsza ofertę niż ty po podwyżce
  • Odpowiedz
Stary jakbym czytał swoją historię ale w moim przypadku 45%, zaczynam od października. Mam nadzieję że firma git i lecimy z tematem :)
  • Odpowiedz
Haa też kiedyś myślałem, że ogarniam tyle rzeczy na swoim stanowisku, że jak odejdę to wszystko stanie na tygodnie w firmie. Odszedłem to na jedno moje miejsce wstawili 3 osoby plus 4-ta do pomocy z innych działów i przez pierwszy tydzień leżeli, ale potem zaczęli się odkopywać i tak mój dział z tego co wiem ogarniają 2os i pomocnik ostatecznie. Natomiast ja jak pracowałem to nie mogłem się doprosić kogoś do pomocy
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: bierz nową robotę skoro obecny pracodawca może zaoferować jedynie 4%.

U mnie w robocie mamy podwyżki co 6 miesięcy i tak około wychodzi z 1500zl netto. Chciałem więcej wiec odpisałem na jedna z ofert na linkedinie i po 4(!) etapowym procesie rektutacji dostałem ofertę.

Mając już ofertę podbiłem do managera że mam taką ofertę i czy może coś zdziałać. Dostałem podwyżkę
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Jakby mi pracownik w argumencie podwyżki wyskoczył z inflacją to bym go wyśmiał ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeżeli branża twojej firmy nie zwiększyła zysków to nie ma powodu dawać pracownikom podwyżki inflacyjnej. Co innego gdybyś pracował np. w sektorze bankowym. Brutalna prawda jest taka, że inflacja zżera najpierw ogon "łańcucha pokarmowego".

ale czym ty się przejmujesz?

@AndyMendy: Bo pewnie wcale nie dostał tej
  • Odpowiedz
@rzuf22: I tak i nie. Z drugiej strony w korpo są określone reguły i nie mogą robić wyjątku/precedensu. Gdyby dali jednemu podwyżkę to zaraz każdy pracownik przychodziłby, że chce 30%, więcej, bo widział takie widełki na justjoin.it

Wiem, co mówię, bo mam kilkanaście lat doświadczenia w IT i rekrutuję ludzi w wielkim, międzynarodowym korpo. Rotacja takich "niezastąpionych" ludzi to chleb powszedni.
  • Odpowiedz
@yggdrasil: nie zawsze tak jest. Zmienilem robote niedawno i juz wydzwaniaja i pisza czy nie przyjade doszkolic typa co mnie zastapil. Inna sprawa to ze dali mu tydzien zebym go wyszkolil...
  • Odpowiedz
@yggdrasil: Tak robi big-tech. W Google też dostajesz akcje, które uwalniają się przez 4 lata. Zgadnij, jaka jest średnia długość zatrudnienia w tej firmie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W Polskich januszexach czegoś takiego nie ma, bo ich akcje są warte tyle, co papier toaletowy.
  • Odpowiedz