Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Ja j---e, co za dzbany w mojej #pracbaza

#it , spora firma w Warszawie. Pracuje tutaj 4 lata, pozycja seniorska, mam pod sobą zespół, świetna firma która dużo we mnie zainwestowała. Liczna szkolenia, możliwości rozwoju, świetni ludzie, do czasu konkurencyjne stawki ale niestety tu zaczęła się stagnacja z rok temu.

podwyżki na początku roku i, pomimo moich dobrych wyników, była u mnie nędzna co zasygnalizowałem.
Później przy kolejnych spotkaniach wprost powiedziałem że odstają stawkami od konkurencji a podwyżki są dużo poniżej inflacji i rosnących kosztów życia i będę szukał czegoś nowego chyba że negocjujemy stawkę.

Odpowiedź - nie da rady, następne podwyżki w styczniu (xD)

No nic to, zacząłem szukać roboty bez ciśnienia i szybko ją znalazłem. Na podobnym stanowisku od ręki dali mi 30 procent tego co miałem. Nie żeby to była jakaś okazja - tak teraz wygląda rynek.

Żeby być fair poszedłem do menagera i sytuację przedstawiłem. Czarno na białym jaka oferta, jakie teraz są widełki i dałem im pierwszeństwo - negocjujemy czy odchodzę.
Pogadał z 'górą' i odpowiedź - damy ci 4 procent (!!) więcej tego co masz teraz i nic więcej zrobić nie możemy xD

Prowadzę ich najważniejsze projekty, trzymam w kupie cały zespół a Ci wolą szukać jakiegoś juniora (za tą stawkę) na moje stanowisko niż pryzjąć do zrozumienia że nie są konkurencyjni i sięgnąć do portfela, szególnie że przy każdym all hands mówią jak to zayebiście im idzie...

#programista15k #programowanie #praca

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6304f1194b667fab5f9fc3a2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 170
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1a6e1 9r33n: OPie,korpo słyną z braku logiki. Idź i tyle,pewnie że to im się wysypie ale sami tego chcą i dlatego zasługują,żeby ich rozumu nauczyć.

Jeśli jakiś menagier z bożej łaski tam na górze czy hrówka są tak oderwani - niech to wszystko płonie,padną na pysk,stracą choć górę kasy albo wreszcie się nauczą. Jak pracownik jest uczciwy, próbuje im swoim kosztem uczciwie wyłożyć kawę na ławę i nie chce ich w ciula
  • Odpowiedz
MorskaMucha: Ja jebe, ale się mirki rzuciły z hejtem i to, tradycyjnie, na podstawie źle wysnutych wniosków xD

Gdzie napisałem że czuję się pokrzywdzony? Gdzie napisałem że czulem się niezastąpiony? Przeczytaliście w ogóle post?

Jedyne co tą historią wytykam to debilizm korporacji i brak logicznego myślenia. Zwalniając mnie i nie dając 30 proc podwyżki będą zmuszeni przyjąć kogoś na poziomie juniora zapewne za 110 proc tego co miałem po 4 latach (nauczyłem się
  • Odpowiedz
dlaczego nie rozumiesz, że firmie się nie opłaca płacić za ciebie 130% i albo płacą max 104% albo nie ma dla nich sensu twoja dalsza obecnosc. zawsze pracownik patrzy tylko ze swojej perspektywy

@viollu: Menago liczyć nie potrafi. U mnie w pracy tak powiedzieli seniorowi, który był jedyny ogarnięty w ich zespole (robił wszystko, nadzorował projekty, uczył juniorów). No to gość rzucił papierami a po nim wszyscy juniorzy. Finalnie firma
  • Odpowiedz
spora firma w wawie

prowadzę ich najważniejsze projekty

Już to w sumie tu pisali ale kek, duża firma to sobie poradzi xD niestety taka mentalność, ze więcej kasy dostaniesz w nowej pracy niż podwyżki w starej.
  • Odpowiedz
kolejny co mysli ze bez niego firma upadnie xD

@yhbgrobdoivbvwamsv: niby tak, ale z tego się można śmiać tylko do czasu. Jeden taki "niezastąpiony" jak odejdzie to luz. Ale kilku - kilkunastu rodzi realny problem. Niezależnie od branży i firmy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jarasznikos: rozumiem, jesteś wyjątkowy i wszystkich można zastąpić tylko nie ciebie xD
A ty z dobrego serca pracujesz za mniej bo ci szkoda firmy. Zarzadajcie połowy tych wyimaginowanych strat i zobaczcie jak są realne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Klasyczny cope polskich programistów.
  • Odpowiedz
Lepiej dać nowemu niz podnieść pracownikowi. Tez tego nie rozumiem

@lubieczipsy_: Jednostkowo się nie opłaca. Globalnie w dużej firmie już tak.
Finalnie okazuje się, że podejście "nie mamy w tym momencie na to budżetu" skutkuje dość małym odpływem kadry. Większość czeka jednak na tą noworoczną podwyżkę.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: musisz zrozumieć, że budżety nie są z gumy. Jak mówią, że nie mogą dać więcej to znaczy, że albo w ich ocenie (być może błędnej, ale może nie) na więcej nie zasługujesz albo zwyczajnie mają to policzone i więcej naprawdę dać nie mogą. To, że wydaje ci się, że za mniejsze lub takie same pieniądze przyjmą młodego i finalnie będą mieć większe koszta to wyłącznie twoje przeświadczenie, niepoparte tak
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Jak chciales zostac, to bylo sie dogadac na rozlozenie podwyzki na kolejny budzet. No chyba, ze chcieli zrobic z ciebie przyklad, ja w sumie czesto przycinam osoby, ktore za bardzo rosna ponad reszte.

Jeszcze inna sprawa, ze obecny rok byl ciezki dla wszystkich, rowniez dla firm. Mialem sytuacje w przeszlosci, ze firma prosila, zeby isc na reke (np. kryzys w 2007/2008), bo po prostu sa problemy z plynnoscia i
  • Odpowiedz
Bedac w tym momencie „pomiedzy nogami” czyli szef nad soba i ludzie pod soba, mam przelozenie jesli chodzi o (m.in.)podwyzki
Najwiekszym bledem jest pozwolic sobie na taka pseudoniezastepywalna alfe i omege, ktora potem bedzie wykorzystywala sytuacje do terroru tego typu. I to juz nawet chrzanic te podwyzke - ale wypadki chodza po ludziach, szlag go trafi na wycieczce motolotnia i zostajesz z gownem. Powinna byc osoba zorientowana w okolicy, ktora moze nie bedzie
  • Odpowiedz