Wpis z mikrobloga

• 1
@hellyea: Pecorino romano można dorwać w biedrze i w lidlu na włoskim tygodniu, czy jak oni to tam nazywają... A jak znalazłaś włoski sklepik, w którym jest guanciale, to na 100 usiało być tam też pecorino romano.

Rozsądnym kompromisem jest zaromatyzowanie czosnkiem wytapianego tłuszczu i wyjęcie go. Ma wtedy dodatkowy posmak, ale nie zmienia mocno typowej linii smakowej.

W ogóle to jest zajebisty trick z tym aromatyzowaniem tłuszczu czosnkiem. Z
  • Odpowiedz
  • 1
@hellyea polecam poszukać w sklepie podgardla, w pss ostatnio widziałem, guanciale to podgardle

@Arhus: Dzięki, alw jak już mam namierzone guanciale to nie będę kombinować. Bo to jeszcze chodzi o to, jak to jest doprawione i zapelowane. Ale masz rację, w razie co to zawsze jakaś opcja.
  • Odpowiedz
@jezyk123

@hellyea
@patatier
Carbonara jest we włoszech podobnie jak inne pasty i pizze przygotowywana na luzie be takiej spiny jaką tu serwujecie, "śmietana niech zostanie na półce", "gran padano się nie nadaje" wy małe głąby

@P3tro: O zoomer przyszedl co z lenistwa chełpi bylejakość ;)
Ja jednak wolę być kulinarnym faszystą, dzięki temu mogę zjeść mnóstwo perfekcyjnych dań z różnych kręgów kulturowych a nie cosmopolitańską papkę o
  • Odpowiedz
@hellyea wiem że to nie po włosku ale mi bardziej smakuje z dodatkiem czosnku.

@jezyk123 zawsze mnie bawi to ą ę typów którzy bronią przepisów jakby to nie wiadomo co było, ja sobie dziś o------m spaghetti z indykiem i sosem meksykańskim i było tak zajebiste że się ruszyć nie mogę teraz z przejedzenia, ale pewnie jakiś rycerz przepisów jak zobaczy mój wpis to się zesra na rzadko, bo przecież tak
  • Odpowiedz
  • 0
@hellyea wiem że to nie po włosku ale mi bardziej smakuje z dodatkiem czosnku.

@jezyk123 zawsze mnie bawi to ą ę typów którzy bronią przepisów jakby to nie wiadomo co było, ja sobie dziś o------m spaghetti z indykiem i sosem meksykańskim i było tak zajebiste że się ruszyć nie mogę teraz z przejedzenia, ale pewnie jakiś rycerz przepisów jak zobaczy mój wpis to się zesra na rzadko, bo przecież tak nie można
  • Odpowiedz
@JudzinStouner: pecorino z biedronki nie jest dobre:( smakuje jak przesolone grana padano. Niestety poza Włochami udało mi się kupić w Warszawie, w sklepie prowadzonym przez Włocha. Jeżeli ktoś z Lublina wiedział o takim miejscu u nas byłabym ogromnie wdzięczna
  • Odpowiedz
@Miecz12: z serami w Lidlu jest trochę loteria. Czasem zapakują prawie parmezan w opakowanie grana padano, no po prostu bajka, a czasem będzie miękki i nawet nie pachnący. Ale nadal lepszy niż z biedronki.
  • Odpowiedz
@StoSloty1488: no i co z tego że kupię w Auchanie czy innym Leclercu parmezan, jak to powinno "śmierdzieć" bardzo intensywnie, a okazuje się że po dodaniu do makaronu cały aromat znika. Nacięłam się tyle razy robiąc Fettuccine Alfredo. Jak nie masz dobrego parmezanu to wyjdzie kupa niestety:(
  • Odpowiedz