Wpis z mikrobloga

  • 17
@jezyk123
@hellyea
@patatier
Carbonara jest we włoszech podobnie jak inne pasty i pizze przygotowywana na luzie be takiej spiny jaką tu serwujecie, "śmietana niech zostanie na półce", "gran padano się nie nadaje" wy małe głąby
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@P3tro: W Polsce tez nie kazdy umie zrobic schabowego, i co z tego? Czlowiek dazy do perfekcji, a nie zapycha kiche byle czym, bo tak randomowy Wloch robi xD
  • Odpowiedz
  • 5
@jezyk123

@hellyea
@patatier
Carbonara jest we włoszech podobnie jak inne pasty i pizze przygotowywana na luzie be takiej spiny jaką tu serwujecie, "śmietana niech zostanie na półce", "gran padano się nie nadaje" wy małe głąby

@P3tro: Nikt tu nie napisał, że grana padano to zło. Po prostu gadamy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hellyea: pecorino jest bardzo słone najlepiej wymieszać pecorina z grana padano.

Przymierzam się kiedyś zrobić test i dwie wersje.
Jedna z boczkiem i jakimś zwykłym serem twardym
Druga z guanciale i pecorino/grana

Niech lud zdecyduje
  • Odpowiedz
@hellyea: Pecorino romano można dorwać w biedrze i w lidlu na włoskim tygodniu, czy jak oni to tam nazywają... A jak znalazłaś włoski sklepik, w którym jest guanciale, to na 100% musiało być tam też pecorino romano.

Rozsądnym kompromisem jest zaromatyzowanie czosnkiem wytapianego tłuszczu i wyjęcie go. Ma wtedy dodatkowy posmak, ale nie zmienia mocno typowej linii smakowej.


W ogóle to jest zajebisty trick z tym aromatyzowaniem tłuszczu czosnkiem. Z
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@P3tro: ja karbonarke często robię z przesmażonymi pieczarkami zamiast boczku i z jakimś twardym serem zamiast pekorino. Karabinierzy jeszcze nie przyjechali :)
  • Odpowiedz
  • 0
@hellyea: pecorino jest bardzo słone najlepiej wymieszać pecorina z grana padano.


Przymierzam się kiedyś zrobić test i dwie wersje.
Jedna z boczkiem i jakimś zwykłym serem twardym
Druga z guanciale i
  • Odpowiedz
  • 0
@P3tro: ja karbonarke często robię z przesmażonymi pieczarkami zamiast boczku i z jakimś twardym serem zamiast pekorino. Karabinierzy jeszcze nie przyjechali :)


@patatier: Ja też sam patnet na sam sos wykorzystuję do innych kombinacji, do pieczarek też, piona.
  • Odpowiedz