Wpis z mikrobloga

Czy Wy też czujecie takie silne obrzydzenie do treści AI? Nie chodzi mi tylko o teksty, ale ogólnie wszystko — grafiki, piosenki itd. Coś, co miało w swoim założeniu ułatwiać pracę, mnie skutecznie ją tylko obrzydza. W paru firmach, w których całkiem niedawno pracowałam, regularnie korzystali z Chatu GPT i ja rozumiem, że czasami nie chce się (albo nie starczy czasu) napisać paru zdań do posta na Facebooka, ale wszystkie to już naprawdę jest przesada. Chyba nie każdy też potrafi rozpoznać tekst pisany przez bota, ja już po pierwszym zdaniu przestaję czytać, jeśli napisał go AI (nie, nie chodzi o korzystanie z pauzy — sam ten odczłowieczony styl rzuca się w oczy niemal od razu, chociaż może to kwestia czasu i rozwoju kolejnych technologii).

Zastanawiam się też, czy ludzie będą powoli rezygnować nawet z korzystania z mediów społecznościowych właśnie przez to, a może z internetu w ogóle (w końcu wiele artykułów pisze np. Chat GPT), wyłączając wygodne zakupy z dostawą do domu czy automatów paczkowych. A Wy co myślicie?

#kiciochpyta #ai
  • 149
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Maudee: Szczerze mówiąc, trochę Cię rozumiem. Sam też mam mieszane uczucia. Z jednej strony fajnie, że technologia potrafi ułatwiać życie i oszczędzać czas, ale z drugiej – jak wszystko jest pisane tym samym, bez emocji, to człowiek po prostu się od tego odbija. Czuć, że tam nie ma człowieka.
Zauważyłem też, że im więcej tego jest w sieci, tym trudniej znaleźć coś naprawdę szczerego i oryginalnego. Może to właśnie dlatego
  • Odpowiedz
@Maudee: przy rzeczach które lubię czyli gry i muzyka czuję obrzydzenie. Przy rzeczach których nie lubię czyli komunikacji z ludźmi uważam że super sprawa
  • Odpowiedz
  • 27
@Maudee: Też to czuję. Za dużo generycznego bełkotu na sterydach. Najgorsze, że z czasem nauczą się tak imitować "ludzki styl", że będziemy musieli szukać błędów ortograficznych, żeby mieć pewność, że napisał to człowiek, a nie superkomputer. Czas na detoks od treści AI
  • Odpowiedz
@Maudee: IMO:
Jeśli chodzi o jakość tego co tworzy AI, to ta ulega ciągle poprawie, i w niektórych dziedzinach przewyższa to co tworzy 99% twórców.
Np. muzyka (Suno v5): https://suno.com/song/1a6961e7-a0ce-4c7b-bc06-5dc42854e7bd
Grafika - ilustracje (Midjourney): https://media.discordapp.net/attachments/989739723151007764/1410719605818789939/petzicpm_Semi-realistic_childrens_book_style_soft_pastel_colors_5ddc804a-9c68-4122-83f4-9bc1a1a211a4.png?ex=68f54703&is=68f3f583&hm=27e5ef52650a4d5e244272eba57f7d2d48b8a110e22290e3a7616b8abd716a16&=&format=webp&quality=lossless&width=640&height=961

Choć dopiero od niedawna jakość tego co tworzy AI, zaczyna być dobra, i to nie we wszystkim jeszcze, i nie we wszytkich modelach, więc większość tego, z czym mamy styczność od AI na Internetach, jest słabej lub przeciętnej jakości,
Arkass - @Maudee: IMO:
Jeśli chodzi o jakość tego co tworzy AI, to ta ulega ciągle po...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Ja zgłaszam na FB wszystko co zrobioone prze AI w moim feedie jako "falszywa infomracja" i na razie mam spokuj. A ludzi posujących wysrywy AI banuje.
  • Odpowiedz
@Maudee: Coraz częściej widać zmęczenie społeczne internetem i mediami społecznościowymi – wiele osób usuwa konta lub ogranicza czas spędzany online, przenosi się na mniejsze, spokojniejsze platformy Raczej nie dojdzie do całkowitego odejścia od internetu, bo wygoda, zakupy, paczkomaty, mapy, komunikacja : jest zbyt duża, żeby z niej zrezygnować. Możliwe jednak, że internet się podzieli: z jednej strony szybki, masowy i automatyczny, a z drugiej niszowy, spokojny i bardziej „ludzki”.
  • Odpowiedz
@Maudee: Co ciekawe różnie:
-Większość muzyki Suno pasuje mi bardzo
-W programowaniu ułatwia, jest świetną wyszukiwarką wiedzy, i powtarzalne taski są robione od strzała
-Grafika to fakt, szczególnie że 90% osób nie potrafi dobrze promptować / nie wie których modeli używać. I wszystko jest za miękkie, AI strasznie boi się tych ostrzejszych kresek na całej szerokości. Jak je zrobi to tylko kilka a resztę wygładza albo wrzuca ich tyle że
  • Odpowiedz