Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś weterynarz/ lekarz? Jadąc rowerem wpadłem na nietoperza który przywalił mi prosto w oko. Nietoperz trochę był trochę przyćmiony po zderzeniu. Mnie boli oko od urzerzenia. Jechałem około 22km/h. Czy istnieje możliwość zarażenia się wścieklizna? Niby ślina da się zarazić i przez spojówkę oka. Co powinien teraz zrobić? Czytałem że jak już będę miał objawy choroby to będzie za późno na szczepionkę? Nietoprzeta pewnie już nie znajdę (aby go zbadać)
#rower #zdrowie #weterynaria #lekarz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ktory zagraża chorobą ktora rozwija się miesiącami?

@dr_Batman: to dr przed nickiem to rozumiem taki żart? bo lekarz chyba nie napisałby czegoś takiego... o czekaj, jesteśmy w Polsce.

Choroba rozwija się w zależności od tego, jaka jest odległość rany od mózgu i jak blisko jest do dużych nerwów, w przypadku oka jeden dzień opóźnienia może decydować o życiu lub śmierci.
  • Odpowiedz
"no panie - jestem pode wrażeniem"

@przemek-leniak: ale o czym mówisz? że szczepienie będę miał? sam nie wiem. Raczej żona mnie naciskała na dzwonienie od rana. Pewnie nie zawracałbym głowy sobie takimi rzeczami :D
  • Odpowiedz
U nas też mamy procedury oparte na EBM.

Pracowała w 5 przychodniach w ostatnim czasie i w każdej pomoc nagła jest z miejsca ( ͡° ʖ̯ ͡°) wszyscy lekarze ktorych znam pracują w przychodniach gdzie w nagłym wypadku pomoc jest w 5 minut.

@dr_Batman: systemowo EBM nie jest stosowany, każdy ośrodek robi po swojemu - zwłaszcza tam gdzie jest betonowy ordynator. Są lekarze stosujący EBM, nawet ośrodki ale pacjent albo do
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@megawatt: OP trafil na osobę nieogarniętą w POZ, zdarza się ale nie stanowi to reguły. Dało się pominąć SOR jakby POZ zgodnie z wytycznymi od razu skontaktował się z kim trzeba.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tomtom666: Muszę się z wami matołami anwykopie nauczyć nie stosować skrótów myślowych, bo nawet jak potem dokładnke wyjaśnię o co mi chodzi to znajdzie się klocek ktory to będzie wklejał i miał się z pyszna że brak mi kompetencji.
  • Odpowiedz
@macjan_666: Jak wlazłeś na gwóźdź - to raczej dostałeś anatoksynę przeciwtężcową niż szczepionkę przeciw wściekliźnie...
nic to zaszczep się po prostu na wszelki wypadek
zawsze lepiej na zimne dmuchać niż przykro się zapisać w historii medycyny
pzdr
  • Odpowiedz
zdarza się ale nie stanowi to reguły. Dało się pominąć SOR jakby POZ zgodnie z wytycznymi od razu skontaktował się z kim trzeba.

@dr_Batman: czyli jednak nie ma jasnej procedury q.e.d.

ja jestem ciekaw sytuacji, pogryzie mnie dotkliwie pies z objawami wścieklizny (tak dla pewności) - na tyle dotkliwie, że wymagana jest hospitalizacja a w danym powiecie nie ma szpitala zakaźnego (wg procedury tam powinno być wykonane szczepienie) - kiedy
  • Odpowiedz
@macjan_666: co ja ci mogę powiedzieć...
...
w weterynarii bywa ma się dziwne kontakty (ja nie jestem lekarzem tylko technikiem akurat ale mniejsza o to)
zazwyczaj jest tak że zwierzę które podejrzewamy o wściekliznę jej nie ma
ale bywa że i owszem
zresztą nikt nie da głowy że wykrywa się
  • Odpowiedz