Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś weterynarz/ lekarz? Jadąc rowerem wpadłem na nietoperza który przywalił mi prosto w oko. Nietoperz trochę był trochę przyćmiony po zderzeniu. Mnie boli oko od urzerzenia. Jechałem około 22km/h. Czy istnieje możliwość zarażenia się wścieklizna? Niby ślina da się zarazić i przez spojówkę oka. Co powinien teraz zrobić? Czytałem że jak już będę miał objawy choroby to będzie za późno na szczepionkę? Nietoprzeta pewnie już nie znajdę (aby go zbadać)
#rower #zdrowie #weterynaria #lekarz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@macjan_666: jak byłeś szczepiony rok temu to nic ci nie grozi
weterynarz ci oczywiście nie pomoże ;-)
co do nietoperzy to owszem są rezerwuarem
W Lublinie jakiś już czas temu był przypadek ciekawy - wiele mówiący o naszej sz - ktoś przytachał nietoperza do kliniki UP - tam zajmowało się nim sporo osób po czym nietoperz padł - potwierdzono wściekliznę
o przeboje z zabezpieczaniem ludzi warto zapytać tych co w tym brali udział
ogólnie
  • Odpowiedz
@przemek-leniak: szczepiony byłem roku dokładnie rok temu bo wlazłem w gwóźdź - wiec to jest ta sama szczepionka czy jak? Czy po prostu ona też chroni przed wścieklizną?

Wiadomo weterynarz to od zwierząt. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wiec co zrobić? olać całkowicie temat?
  • Odpowiedz
wiec to jest ta sama szczepionka czy jak?

@macjan_666: NIKT nie jest szczepiony przeciw wściekliźnie "na wszelki wypadek", nie wiem w ogóle, skąd ludzie biorą te pomysły na wrzucanie linków do kalendarza szczepień. To cholernie droga szczepionka z mnóstwem skutków ubocznych, na dodatek wymaga wielu dawek i odnawiania co roku.

Po gwoździu miałeś przeciwtężcową.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kasiknocheinmal: Polecasz komuś iście na SOR po kontakcie ze zwierzęciem, ktory zagraża chorobą ktora rozwija się miesiącami? Wow ale z ciebie dzban, tłu.qczył ci ktoś kiedyś od czegi jest sor?
  • Odpowiedz
  • 0
@kasiknocheinmal: Z urazem oka też nie idzie się na SOR tylko na ostry dużur okulistyczny ( ͡° ʖ̯ ͡°) tak czy siak najpierw do rodzinnego. Więc tak, nazywam ciebie dzbanem. Nazywam dzbanem każdego kto nie mając nic mądrego do powiedzenia radzi iść na SOR i moja niedbałość gramatyczna w komentarzach na portalu ze śmiesznymi obrazkami nie ma nic do tego. Ale cieszę się, że mas chociaż
  • Odpowiedz
@dr_Batman: np. u mnie w mieście nie ma osobnego ostrego dyżuru okulistycznego. Tak samo nocną opiekę przejęły SORy. Do rodzinnego trzeba zapisywać się z wyprzedzeniem - przed weekendem, jeśli OP miałby taką sytuację, nie dostałby się. Resztę pominę, bo nie mam ochoty kłócić się z jakimś randomem z internetów, szukaj dalej.
  • Odpowiedz
  • 0
@kasiknocheinmal: No jasne to skoro nie ma dużuru okulistycznego to znaczy, że trzeba iść na SOR gdzie na 90% nie bedzie okulisty i z SOR odeślą cię do szpitala z ostrym dużurem okulisycznym ( ͡° ʖ̯ ͡°) Ma sens.
Nie, rodzinny ma w nagłych przypadkach ma obowiązek udzielić pomocy ambulatoryjnej.

( ͡° ʖ̯ ͡°) zapewniam cię, że się nie kłócę a pokazuje
  • Odpowiedz
@dr_Batman: no to coś macie inne procedury, ponieważ w rodzinie dwa przypadki okulistyczne załatwił SOR. Tak, w szpitalu, w którym jest okulistyka, ale- trzeba przejść przez SOR. Tak, tutaj wszędzie, gdzie jest SOR, jest oddział okulistyki. Nie, nie ma do niego wejścia na ostry dyżur z ulicy. Wszystko idzie przez SOR. Nocna i świąteczna opieka również. Wejścia są różne, rejestracja ta sama, triage ten sam, triage kieruje pod odpowiednie drzwi
  • Odpowiedz
ktory zagraża chorobą ktora rozwija się miesiącami? Wow ale z ciebie dzban, tłu.qczył ci ktoś kiedyś od czegi jest sor?

@dr_Batman: pani doktor, czemu ChPL mówi coś zupełnie innego? "Profilaktyka po ekspozycji powinna być zastosowana najszybciej jak to możliwe po podejrzewanej ekspozycji na wirus." - nie brzmi to jak umówić się na termin u okulisty

PS nie jest pacjenta winą, że medycyna ratunkowa w Polsce to żart i że SOR
megawatt - > ktory zagraża chorobą ktora rozwija się miesiącami? Wow ale z ciebie dzb...

źródło: comment_1660930312KCmhOn5bTNrMWfGlsjA8Gi.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@megawatt: Najszybciej jak możliwe nie znaczy w tej samej godzinie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Wiadomo czym jest SOR tylko wy, pacjenci odmawiacie zrozumienia tego. Są procedury a wy, pacjenci odmawiacie przyjęcia tego do wiadomości. SOR nie jest od oceny ryzyka, i zadecydowania o wdrożeniu profilaktyki. To, że tak jest napisane nie znaczy, że każdy SOR poda ci profilaktykę jak tylko przyjdziesz z tekstem, że masz podejrzenie.
  • Odpowiedz
  • 0
@kasiknocheinmal: Nie, to że akurat u was szpitale tak to rozwiąły logistycznie, nie znaczy że nie rozliczają i nie zgłaszają ostrego dyżuru okulistycznego. To, u was tak akurat robią nie znaczy, wszędzie tak jest, bo nie jest. W większości szpitali nie przechodzi to przez SOR. I nie znaczy to, że można sobie tak to polecać bo pewnie wszędzie tak jest.

Nie inne procedury, ale udzielanie nierzetelnych oderwanych od faktów rad
  • Odpowiedz
Tym różni się czytanie takich rzeczy przez osoby które nie mają wiedzy medycznej, od czytania przez osoby ktore wiedzą jakie i potrafią zastosować procedury.

@dr_Batman: Ty z wykształceniem medycznym proponujesz medycynę afrykańską

zobaczmy co się rekomenduje pacjentom w innych bardziej cywilizowanych państwach niż ten
  • Odpowiedz
@dr_Batman: pacjenta nie interesuje jak to rozliczają, pacjenta interesuje gdzie ma iść.
Znów, przykład z podworka: dwójka osób uzarta podczas jazdy rowerem przez psa, profilaktyka podana z racji braku możliwości sprawdzenia czy pies był szczepiony. Na SORze. Trzeci: telefon na sor czy mają przyjechać po takim incydencie, odpowiedź: tak. Pacjent NIE WIE co zrobić w wypadku potencjalnego urazu oka i kontaktu z potencjalną śliną/krwią potencjalnie zarażonego zwierzęcia, którego nie da
  • Odpowiedz
  • 0
@megawatt: Nie, ja z wykształceniem medycznym informuję jakie są obowiązujące procedury w naszym kraju.

Ale weź nie przytaczaj UK bo tam jest większy chlew obsrany gównem niż u nas. Aha? A przyszło ci do głowy, że polskie procedury są inne bo szpital w tym wypadku nie jest to miejsce gdzie najszybciej uzyska się pomoc i mamy inne organy ktore się tym zajmują?

Aha ale napisali żeby zgłosić się do A&E
  • Odpowiedz
  • 0
@kasiknocheinmal: No patrz, ale ty nie poleciłeś telefonu na najbliższy SOR z pytaniem, tylko napisałeś żeby jechać na SOR ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Od tego są NPL. Jak nie, to można zadzwonić i uzyskać informację.

Dlatego tu rozmawiamy żebyś następnym razem osobie w stresie doradził sprawdzenie, zadzwonienie czy uzyska pomoc. A nie rada jedź natychmiast na SOR.
  • Odpowiedz
@dr_Batman: nie, nie będę doradzała telefonów z prostego powodu - osoba w stresie często tego numeru nie jest w stanie znaleźć. Ludzie w stresie nie pamiętają o 112, a co dopiero mówimy o szukaniu numeru do szpitala, gdzie w większości podany jest pierdyliard numerów na stronach szpitali. Ha, jeszcze znajdź stronę szpitala. A gdzie jest SOR, wie. Najwyżej z triage'u pojedzie dalej. To nie katar ani zmiana opatrunku, tylko nietoperz
  • Odpowiedz
  • 0
@kasiknocheinmal: Dobrze niech ludzie z gówniakami lecą na SOR w ktorym nie bedzie pediatry, a potem cyk piękny artykuł w gazecie. Niech ludzie z urazem oka siedzą 12h na SOR zanim ktoś ich odeśle do miejsca gdzie jest okulista, a potem afera w TVN. Niech rządzi chaos. Jak uważasz, że ktoś zobaczy złą kartę i odeśle pacjenta od razu to mało wiesz o tej praktyce o ktorej tak wspominasz.
  • Odpowiedz