Wpis z mikrobloga

@darksed
- Przykurcz mięśni potylicznych - prowadzi do ich osłabienia co sie przyczynia na pogorszenie postawy odcinka szyjnego no i tym samym może powodować bóle głowy
- skrócenie dźwigacza łopatki co uniemożliwia ustawienia łopatki w prawidłowej pozycji w trakcie ruchu
Generalnie psuję dobrą postawę (w stylu jak na moim śmiesznym obrazku)
  • Odpowiedz
Generalnie psuję dobrą postawę

@Piks0n: To polecam spróbować zapasów i porównać ile będziesz miał siły z głową w górze a ile z głową patrząc w podłogę.

I jaka jest prawidłowa pozycja łopatki w martwym ciągu? Kto to ustalił?

Czy 5-8 serii ciagów tygodniowo wpłynie na przykurcz mięśni potylicznych?
  • Odpowiedz
Ja nie jestem zawodowcem więc nie muszę walczyć o każdy kilogram, mam się po prostu nie r------ć.

@Piks0n: I to jest główne zadanie w byciu zawodowcem, czyli żeby się nie r------ć. Jeżeli takie ustawienie głowy powodowałoby kontuzje a przez to gorszą jakość lub brak treningów to jaki sens byłby w robieniu tego przez zawodowca? To tylko pogorszyloby jego wyniki.
  • Odpowiedz
@Darksed: Pewnie zależy czy ktoś na codzień dba o postawę ciała, jeśli np siedzi ciągle przed kompem długo i ma zadartą głowę do przodu i jest zgarbiony, to pewnie po takich ciągach będzie miał problemy. A jak ktoś trzyma ciągle dobrą postawę, ale 1 czy 2 razy w tyg sobie zadrze głowę przy MC to może i nic mu się nie stanie.

Na tym obrazku też jakoś nie ma przesadnie
  • Odpowiedz
siedzi ciągle przed kompem długo i ma zadartą głowę do przodu i jest zgarbiony

@Piks0n: więc problemem nie są ciągi tylko zła higiena życia.

Nie ma mocno zadartej bo przy takiej wielkiej szyi nie da rady pewnie bardziej xD

A z Kieliszkowskim to wiem lepiej od ciebie co się działo nie muszę o nim czytać artykułów na wp, bo śledzę go od lat.
  • Odpowiedz
@Piks0n: ale z kielichem to sie wkopałeś argumentem, bo właśnie wielu doradzców fizjo/pseudo fizjo sprawiło, że miał najbardziej kontuzjogenny okres w karierze - o czym sam robił shistorm i posty na FB już 2 albo 3 razy z różnymi "doradzcami". A czy z nową ekipą mu pomoże nie jest pewne bo historia może zatoczyć koło mimo, że na teraz być może to dobrze - bo póki co znowu opuszczone kolejne
  • Odpowiedz
@Darksed:
No niby tak, ale warto nie robić sobie złych nawyków.

@Kasahara: No racja, nie zrobiłem dobrego researchu.

No nic, nie ma co się dalej spinać, ale mimo wszystko jestem za tym, że lepiej tej szyi po prostu przesadnie albo w ogóle nie zadzierać.
  • Odpowiedz
skrócenie dźwigacza łopatki co uniemożliwia ustawienia łopatki w prawidłowej pozycji w trakcie ruchu

@Piks0n: Ponawiam pytanie powyżej które zadałem oraz odnośnie tego - co to jest prawidłowa pozycja łopatki i w trakcie jakiego ruchu? Bo tak gadasz trzy po trzy żeby pogadać bez konkretów żadnych ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Piks0n: Łopatki i "garb" odpowiadają za stabilizację czego? Zacznij pisać z sensem/coś więcej a nie takie równoważniki zdań. Jeśli już podejmujemy wymianę zdań to postaraj się, żeby adresat Cie rozumiał co chcesz przekazać
  • Odpowiedz
@Poemat: Masz spięte łiopatki, nie masz garba - masz ciało bardziej stabilne, jesteś w stanie podnieść więcej, nie nabywasz się kontuzji, nie wiem co jeszcze chcesz żebym ci powiedział
  • Odpowiedz