Wpis z mikrobloga

@Syncu: plecy jebią, bo właśnie robisz przeprost w odcinku lędźwiowym pod koniec ruchu.
Ogólnie uwagi jak wyżej, czyli masz nie ciągnąć plecami, a pracować biodrem i nogami. Na początku ruchu odpychaj się tak jakby stopami od ziemi, a następnie, jak już sztanga jest pod kolanem, to dopychasz biodro do sztangi i blokujesz pozycje spinając poślady. Dobrze się tego uczy dzieląc ciąg dosłownie na dwie fazy robiąc pauzę pod kolanem.
Według
  • Odpowiedz
@Syncu: Nie zadzieraj tak szyi do góry przy podnoszeniu, ma być przedłużeniem kręgosłupa. Jak cie boli lędźwiowy to
1. Słabo spinasz brzuch i/lub dupe/dwójki, bo być może:
2. Słaba d--a i dwójki - rób hip thrusty i/lub słaby brzuch - ćwicz core
3. Za duży ciężar
4. Jeśli te buty mają miękką podeszwę to zdejmij, wbij stopy mocno w ziemie tak żeby punktami podparcia były pięta, zewnętrzna część stopy i
  • Odpowiedz
bo właśnie robisz przeprost w odcinku lędźwiowym pod koniec ruchu.

@Saprofit: Nie ma przeprostu tylko jest wyprost kręgosłupa. I nie robi tego w odcinku lędźwiowym, tylko robi przodopochylenie miednicy, dlatego masz takie wrażenie - a to przez ustawienie miednicy odc. L-S kręgosłupa idzie w hiperlordozę. Tam nie zajdzie zakres ruchu wyprostu większy od fizjologicznego, nie jest to możliwe przez liczne więzadła biegnące wzdłuż kolumny kręgosłupa.

nie będziesz się tak przeprostowywał
  • Odpowiedz
@Darksed: Bo wtedy kręgosłup nie jest w naturalnej pozycji.
@Poemat: Użyłem słowa przeprostować, żeby określić te jego przesadne zgięcie, nie przecze temu co mówisz. A przodopochylenie zniweluje właśnie spinając dupe i uda.
  • Odpowiedz
Bo wtedy kręgosłup nie jest w naturalnej pozycji.

@Piks0n: W nienaturalnej pozycji to może być wtedy gdy jest połamany, a op chyba ma cały kręgosłup( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Darksed: Nie no, ty wiesz lepiej niż kilkanaście stron na google, czy to po polsku czy angielsku jak sobie wpiszesz i fizjoterapeuci, którzy tłumaczą, że kręgosłup jest niepotrzebnie obciążany
  • Odpowiedz
@Kasahara: @Darksed: To proszę obejrzyjcie Kornela i powiedzcie, że wszystko to co mówi w tym filmiku to są bzdury.

Ja nie będę udawał eksperta, bo jestem laikiem kompletnym, ale coś chyba musi w tym być skoro ludzie o tym piszą i nagrywają filmiki.
Piks0n - @Kasahara: @Darksed: To proszę obejrzyjcie Kornela i powiedzcie, że wszystko...
  • Odpowiedz