Wpis z mikrobloga

W poszukiwaniu techniki - Tetris Box | Nap + MILD / WILD / VILD

To tłumaczenie mojego wpisu z Reddita wrzuconego przez mojego znajomego, który ma tam konto (za co dziękuję)
Nie są to stricte techniki, a eksperymenty więc nie daje gwarancji (oprócz Nap + MILD / WILD / VILD ale o tym potem), że to zadziała 100%

Tetris Box
Eksperyment wykorzystuje efekt Tetrisa, działa to tak że nasze zaangażowanie powoduje pojawianie się danego elementu we śnie, a gdyby tak zbudować cały świat i się w niego zaangażować oraz zostawić tam wskazówki uświadamiające nas, że śnimy?

Nap + MILD / WILD / VILD
Wrzucałem o tym znalezisko, ale usunąłem bo i pewnie tak skończyłoby się na trzech wykopaniach, a tu może się uda się by więcej osób zobaczyło (zawsze mam dylemat czy dodawać jako znalezisko czy jako wpis, nie chodzi mi o atencje a o rozpoczęcie dyskusji i zainteresowanie ludzi). Dobra ale zbaczam z tematu ;)
Jest to oparte o artykuł PRZYTOMNOŚĆ WYWOŁUJE ŚWIADOME SNY z The Lucidity Institute, tamtejsze badania potwierdziły że podczas drzemek jest większa szansa na osiągnięcie LD, ponadto zauważono:

Wychodząc z założenia, że świadome sny związane są z długością i intensywnością fazy REM, która osiąga swoje największe natężenie nad ranem (...)

Więc warto byłoby spróbować połączeń różnych technik: MILD, WILD i VILD (tak nawiązując do rozmowy z @dan-kamynski, @Trewor i @Dreampilot link) żeby zobaczyć, może któreś połączenie z drzemką może być skuteczne (jak jest najwięcej i najdłużej REM to może WILD)

Oczywiście jak zaznaczam zawsze: mogę się mylić ;)

Źródło obrazka:
https://www.reddit.com/r/LiminalReality/comments/vsoam3/the_field_across_from_my_house/

#swiadomysen #swiadomesny #oneironautyka #swiadomesnienie #ld #luciddream #sen #sny #psychologia #rozwojosobisty #rozwojosobistyznormikami #ciekawostki
billuscher - W poszukiwaniu techniki - Tetris Box | Nap + MILD / WILD / VILD

To tł...

źródło: comment_1657280838kfOuYJBEWDCKfBQ44ff2vq.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wołam @nirvikalpasamadhi i @Major_K bo im usunąłem znalezisko, link jest tutaj a treść tego co tam napisałem to druga "technika" (a raczej eksperyment)
Wołam (też) tych co chcieli być wołani do innego typu wpisów, może wam się coś na to przyda :)
@Dna_ts_Rednum_or_F_Raf, @xyz333, @dan-kamynski, @janzawodowiec, @kiedys_bedzie_lepiej, @dan-kamynski, @Dna_ts_Rednum_or_F_Raf, @Wsss, @Szczesliwy_chlopiec_z_GULAGU, @
  • Odpowiedz
Tetris Box

Eksperyment wykorzystuje efekt Tetrisa, działa to tak że nasze zaangażowanie powoduje pojawianie się danego elementu we śnie, a gdyby tak zbudować cały świat i się w niego zaangażować oraz zostawić tam wskazówki uświadamiające nas, że śnimy?

@billuscher: Samo w sobie to brzmi logicznie, skoro elementy mogą nam się śnić naszych fantazji to można tam coś zakodować, ale w praktyce czy nie łatwiej skupić się na angażowaniu w testy?
  • Odpowiedz
@dan-kamynski: Też racja, chociaż z drugiej strony wymyślony świat może dawać większe zaangażowanie zwłaszcza u ludzi kreatywnych, też trochę z drugiej strony przypomina VILD więc można by to nazwać VILD TETRIS :P
  • Odpowiedz
@billuscher: Ja nie bawiłem się w techniki typu mild czy wild i używałem samego rt wprowadzając je u siebie w nawyk, a kilka ich jest. Prędzej czy później zawsze się nadziałem na jedną z takich "pułapek":

- nie da się policzyć "na głos" palców w swoich dłoniach / twoje dłonie są rozmazane
- brakuje odbić ciebie samego w zwierciadłach
- zegary analogowe i cyfrowe zmieniają godzinę z każdym spojrzeniem na nie lub
  • Odpowiedz
  • 3
@nirvikalpasamadhi zgadzam sie, problem w RT jest taki ze mozg sklada wspomnienia i robi to bardzo losowo i nie wiadomo kiedy akurat dany nawyk soe pojawi, oczywiscie tu wchodzi moja teoria Tetrisa ze mozna to jakos sprowokowac przez zaangazowanie ;)
  • Odpowiedz
@billuscher: Zgadza się, u mnie przez wielość RT i przywiązanie do radości jaka mnie spotykała gdy je rozpoznawałem, odzyskiwałem świadomość spontanicznie nawet kilka razy na jedną noc, często miewając całe tygodnie praktycznie cały czas samego LD. Tak długo jak zwracanie uwagi na RT w realu jest u ciebie częstym nawykiem, to tak długo będziesz spontanicznie je "odgrywał" w każdym śnie. Obecnie trochę mniej z tego korzystam, bo lubię gdy sny
  • Odpowiedz
  • 3
@nirvikalpasamadhi ogolnie wsrod zalozen tworcow ksiazek o LD jest zasada by robic to automatycznie, dlatego wielu ludzi nie ma LD a tu chodzi o mindset wobec snow i zaangażowanie, chcialbym zobaczyc czy technika Tetris Box dziala ;)
Ja osobiscie miewac ciagle zwykle ale chcialbym mieć więcej swiadomych stad poszukiwania ;)
  • Odpowiedz
@nirvikalpasamadhi: Większość tych przykładów to kwestia pamięci roboczej jak: tekst/godzina, pogoda, woda, słowa.
Grawitacja z paraliżu sennego. Oddychanie z różnicy fizycznej.
W lustrach to kwestia indywidualna jak skrzypienie drzwi(posmaruj zawiasy) ; )
U mnie odbicia są, najwyżej mam inną fryzurę(zwykle po wizycie u fryzjera) lub inny awatar(sny "fabularne"), ale to mi nie przeszkadza i już jestem świadomy.
  • Odpowiedz