Wpis z mikrobloga

• 651
A ja wciąż nie mogę uwierzyć że Unia kazała się przerzucić na samochody elektryczne do 2035. Przecież to jest jakiś absurd i kosmos w chwili obecnej. Cena auta, infrastruktura do ładowania, POBÓR ENERGII ELEKTRYCZNEJ, obciążenie jej itd. Jedziesz nad morze z Rzeszowa i musisz robić przymusowy postój powiedzmy w Łodzi na ładowanie xd. Nie wiem ile się ładuje takie auto (właśnie, jakie auto?). Jest tyle rzeczy które się nie uda że to bajka. Ludzie na to nie pójdą, ale Unia już szykuje podateczki na spalinowe, a obstawiam że żeby udupic spalinowe to wymyśla jakiś przepis ograniczający dostępność paliw...elektryk jest zbyt niebezpieczny pod kątem wolności obywatela. Te teorie spiskowe o udupieniu klasy średniej masonach i inwigilacji coraz bardziej wydają mi się prawdopodobne. Jestem przerażony. ( _) aha i jakby ktoś miał wątpliwości: #urojeniaprawakoidalne

#motoryzacja #uniaeuropejska #samochodyelektryczne #samochody
  • 212
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jakub972: Najlepsze jest to, że sam jestem fanem elektrycznych samochodów, ale uważam, że w Polsce i innych krajach byłego bloku wschodniego to przez pewnie i 50-70 kolejnych lat elektryk będzie fanaberią, a nie żadnym standardem, bo to jest fizycznie niemożliwe, aby w krótszym czasie nadrobić te wszystkie lata gównobudowania w Polsce po wojnie i instalacji, które przeciążyć może jednoczesne oglądanie telewizora, odpalenie pralki i gotowanie wody w czajniku elektrycznym. Zwyczajnie
  • Odpowiedz
@jakub972 na razie nic nie kazała. Projekt nie został przegłosowany i w obecnej chwili nie obowiązuje. Jeszcze państwa muszą się na to zgodzić.

Jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie nim decyzja zostanie podjęta.
  • Odpowiedz
@jakub972: no unia tymi ekodecyzjami świetnie gnoi maluczkich, jednocześnie nie obejmie to super marek, tak samo jak paliwa dla samolotów prywatnych też nie będą opodatkowane

Unia już szykuje podateczki na spalinowe, a obstawiam że żeby udupic spalinowe

Będąc precyzyjnym to my to sobie zapisaliśmy w KPO a polskie stowarzyszenie paliw alternatywnych bardzo za tym lobbowało żeby to się pojawiło bo hurr durr biedota truje tk niech nie będzie jej stać
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@jakub972: zamiana koni na samochody spalinowe to też był spiseg żydów i masonów XD Ja wiem, że chłopski rozum tu góruje i nikt nie wierzy w ocieplenie klimatu, ale ci u góry doskonale wiedzą co się świeci i zaczynają w końcu coś w tym kierunku robić. Ale oblężona twierdza motzno, na kij ci auto spalinowe jak nie będziesz miał wody w kranie?
  • Odpowiedz
@memento_mori: no nie, zasoby drożeją ale za niedobory mocy odpowiada konkluzja BAT, która narzuca bardzo rygorystyczne normy emisji i wymusiła wyłącznie części starszych bloków węglowych.
Te bloki zostały zastąpione gazem, który sprowadzany z Rosji i którego ceny wystrzeliły w kosmos. Węgiel mamy swój, 90% węgla w energetyce to krajowe wydobycie. Za kryzys energetyczny odpowiada Bruksela.
  • Odpowiedz
a zysków nie ma z nich żadnych

@lagi_mozgu: no jeśli zysk mierzysz w dolarkach i pkb, to wtedy faktycznie nie ma

najlepiej jest zrobic tak: cokolwiek zachód wymysli zeby ograniczyc emisje i przejsc na zrodla odnawialne, to nalezy zawolac ze chinczycy tez truja albo hindusi sie dopiero rozwijaja i to nic nie da

i tak trzeba gadac w kółko, a za 50 lat obudzimy sie w fajnym klimacie
  • Odpowiedz
@jakub972: Absurdem to jest, że ponosimy miliardy zł ukrytych kosztów za niechęć do tego typu zmian i każdy ma to w dupie. I to, że nieodwracalnie degradujemy planetę na której sami musimy żyć słodko to ignorując i udając że jest okej. Sorry, przemysł wynikający z istnienia osobowych samochodów spalinowych jest na tyle szkodliwy, że 2035 jest wręcz zbyt odległą perspektywą. Infrastrukturę da się zbudować bez problemu w parę lat, a
  • Odpowiedz