Wpis z mikrobloga

• 651
A ja wciąż nie mogę uwierzyć że Unia kazała się przerzucić na samochody elektryczne do 2035. Przecież to jest jakiś absurd i kosmos w chwili obecnej. Cena auta, infrastruktura do ładowania, POBÓR ENERGII ELEKTRYCZNEJ, obciążenie jej itd. Jedziesz nad morze z Rzeszowa i musisz robić przymusowy postój powiedzmy w Łodzi na ładowanie xd. Nie wiem ile się ładuje takie auto (właśnie, jakie auto?). Jest tyle rzeczy które się nie uda że to bajka. Ludzie na to nie pójdą, ale Unia już szykuje podateczki na spalinowe, a obstawiam że żeby udupic spalinowe to wymyśla jakiś przepis ograniczający dostępność paliw...elektryk jest zbyt niebezpieczny pod kątem wolności obywatela. Te teorie spiskowe o udupieniu klasy średniej masonach i inwigilacji coraz bardziej wydają mi się prawdopodobne. Jestem przerażony. ( _) aha i jakby ktoś miał wątpliwości: #urojeniaprawakoidalne

#motoryzacja #uniaeuropejska #samochodyelektryczne #samochody
  • 212
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@memento_mori:
No możnaby np zacząć budować bezemisyjną energetykę jądrową, która daje stabilną energię cały rok i całą dobę. No ale w Brukseli nie lubią tego, zbanowali atom w funduszach spójności, za to można było otrzymać dotacje na ekologiczny rosyjski gaz.

Jeśli według ciebie taka polityka ma sens to nie mam więcej pytań.

przejsc na
  • Odpowiedz
No możnaby np zacząć budować bezemisyjną energetykę jądrową, która daje stabilną energię cały rok i całą dobę.

@lagi_mozgu: no moznaby

No ale w Brukseli nie lubią tego, zbanowali atom w funduszach spójności, za to można było otrzymać dotacje na ekologiczny rosyjski
  • Odpowiedz
@Wykuwrizator:

To wyjaśnij mi proszę, czym różni się pod względem inwigilacji elektryk od nowej spalinówki? Do zrealizowania bez problemu tu i tu.

A taka to różnica, że w spalinówce nie masz skomputeryzowanego systemu który Cię szpieguje cały
  • Odpowiedz
globalnie - da sie

Nie, nie da się. To jest mniej realne niż budowa słonecznych elektrowni orbitalnych. Przy okazji te orbitalne elektrownie byłyby tańsze niż synchronizacja energetyki na całym globie i przesył między kontynentami, bo zapewne masz na myśli że zawsze gdzieś świeci słońce i wieje wiatr.
Już nie mówiąc o wojnach i potencjalnych blokadach przesyłu np w ramach sankcji.

OZE to dobre uzupełnienie, ale nie nadaje się jako podstawa systemu elektroenergetycznego.
  • Odpowiedz
@vind: Btw. czym tę infrastrukturę zasilisz? Energię z ducha świętego wytworzysz? Już teraz są braki w produkcji en. elektrycznej, a już widzę jak to będzie wyglądać przy autach elektrycznych, ogrzewaniu elektycznym i może jeszcze samolotach na prąd xDDD
  • Odpowiedz
Nie, nie da się.

@lagi_mozgu: no spoko, wiec rozumiem ze pogodziles sie z faktem, ze ludzkosci pozostało stulecie, moze dwa

bo skoro nie zaspokoimy rosnacych potrzeb energetycznych (bo sie nie da, a paliw kopalnych za 100 lat juz zadnych nie bedzie), to czeka nas ostatnia wielka wojna o zasoby, a potem mozna nomen omen zgasic swiatlo
  • Odpowiedz
@jakub972: chodzi o to żeby elita miała auta i tylko ich było na to stać. Plebs ma ryj w kubeł zamknąć i siedzieć w swoich granicach byleby nie jeździć własnym autem na wycieczki tylko mieć bilecik na pkp czy PKS co by biznesmenowi kieszenie napelnic ;)
  • Odpowiedz
Btw. czym tę infrastrukturę zasilisz? Energię z ducha świętego wytworzysz? Już teraz są braki w produkcji en. elektrycznej, a już widzę jak to będzie wyglądać przy autach elektrycznych, ogrzewaniu elektycznym i może jeszcze samolotach na prąd xDDD

@Miler111111: a to teraz się z tym obudziłeś? Od ilu lat, ba, dekad naukowcy trąbią o potrzebie zmian w kontekście pozyskiwania energii?
  • Odpowiedz
no spoko, wiec rozumiem ze pogodziles sie z faktem, ze ludzkosci pozostało stulecie, moze dwa

Nic takiego nie napisałem. Mamy energetykę jądrową, która jest bezemisyjna, a uranu starczy nam na 1000 lat.

Poza tym mamy postęp techniczny, za 20 lat może opanujemy fuzję jądrową, może będą te elektrownie orbitalne, prace trwają.

Zamiast
  • Odpowiedz
Najpierw niech ten autobus jeździ na wieś, bo w p0lsce w 80% wsi nie jeździ ani jeden albo 3 na cały dzień

@Miler111111: no na wsi to akurat problem z ładowaniem będzie najmniejszy.
I to najpierw sobie ten autobus załatw. Ma do 2050 pusty jeździć, bo janusz musi 20-letnim golfem? Nie ma potrzeby, to nie jeździ. Do mieszkania na wsi też nikt nie przymusza, ktoś chce mieć jej zalety, to
  • Odpowiedz
@lagi_mozgu: ok, fair enough

co nie zmienia faktu, że problemy energetyczne to globalny problem, światowej gospodarki, wynikający z historii i wyzwan współczesności, a nie coś co by się nie przydarzyło gdyby nie 'unijna biurokracja'

bo ona może i nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, ale przecież nie spowodowała globalnego kryzysu zasobów

no chyba, że ktoś uważa, że możemy tak jak inne kraje udawać, że wszystko jest ok, palić tak jak paliliśmy i
  • Odpowiedz