@saggitarius_a: Jeden z powodów, przez który uciekłem z korpo do mniejszej firmy. Żeby mieć gwarant stałej pracy zdalnej, a nie, że "na razie pracujemy zdalnie bezterminowo, a później się zobaczy"
@kimikini: ugna sie i zostanie zdalna bo lepiej miec 90% skladu ktory nie rzucil papierami na zdalnej niz 50% składu na miejscu w firmie. Szczególnie że w IT dużo łatwiej znaleźć pracę niż pracownika.
@saggitarius_a: u mnie w poprzednim korpo w Londynie zwolniło się 3/4 teamu zanim musieli się poddać i zgodzić na pracę zdalną.. tylko dlatego że zaczęła się pandemia i był nakaz rządowy ( ͡°͜ʖ͡°)
Gdyby nie to, możliwe że wymieniliby cały team ale trzymali decyzji zarządu o pracy w biurze. Niektóre korpo tak mają, szkoda czasu się użerać i roztrząsać, pracy na rynku wystarczy dla każdego
@saggitarius_a: Heh, u nas jak wyczuli klimat (a klimat był taki że zwolniłoby się 80% zespołu na raz) to przestali na głos nawet mówić "biuro" ( ͡°͜ʖ͡°)
@saggitarius_a: Bez sens, najpierw twórz infrastrukturę do pracy zdalnej by potem ściągać ludzi do biur.
W moim przypadku tez jestem z it i dalej nie dostaliśmy info bo dalej ustawodawca nie uwarunkował pracy zdalnej w PL.
Ale nikt nam nie każe wracać. To byłby bezsens. Każdy dojeżdżał autem do biura, gdzie większość ma 50-60km+ w obie strony to miesiecznie dwa baki xD przy cenie 7,40 za benzynę to właściwie mówienie pracownikom
Jeden z powodów, przez który uciekłem z korpo do mniejszej firmy. Żeby mieć gwarant stałej pracy zdalnej, a nie, że "na razie pracujemy zdalnie bezterminowo, a później się zobaczy"
@Jarem12: Tak szczerze to większą szansę masz w januszexie, że jakiś napalony niezaspokojony kierowniczyna się zesra, bo "on jak nie widzi że ktoś pracuje to znaczy że nie pracuje", niż w korpo gdzie zasoby są większe i mniej się srają z mikrozarządzaniem
@Khaine: ale mylisz januszexy typu firma produkująca okna, z procesami tak jak zostały przejęte w spadku po ojcu z małą firmą IT. Mała firma IT to nie "januszex".
Leczenie kompleksów i pokaz siły w IT? Przecież to dużej niż 3 miesiące nie pociągnie, bo pracownicy wiedzą, że karta z LinkedIn zaczyna się od "(99+)". Chyba, że pracownicy są tam na poziomie "moja pierwsza strona z php 5.0 i jQuery", to inna
@dzek: pracowałem i w takich, i w takich miejscach. Małe firmy były w stanie ryzykować setki tys zł (bardzo dużo relatywnie) byle prezes miał zaspokojone ego, a korpo jak coś działa to nie ruszało. Ogólnie korporacyjne zarządzanie oceniam dużo lepiej, aczkolwiek może pracowałem po prostu dla dobrych firm.
@Khaine: Pewnie łatwiej trafić na dobre korpo (w końcu trzeba dobrze prowadzić firmę, żeby urosła) niż na dobrą małą firmę, ale nie demonizowałbym tych drugich
Zgadnijcie co dziś robiłem? Ogarniałem wypowiedzenia podwładnych a na koniec dnia wysłałem też swoje ( ͡°͜ʖ͡°)( ͡°͜ʖ͡°)( ͡°͜ʖ͡°)
@saggitarius_a: to samo bym zrobił. Max 1 dzień w biurze i to i tak za dużo. Nigdy więcej 5 dni w biurze. Dopiero pandemia otworzyła mi oczy jakie to jest niewolnictwo.
Zgadnijcie co dziś robiłem? Ogarniałem wypowiedzenia podwładnych a na koniec dnia wysłałem też swoje ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programista15k #praca #pracbaca #it #pracait #korposwiat #covid19
Gdyby nie to, możliwe że wymieniliby cały team ale trzymali decyzji zarządu o pracy w biurze. Niektóre korpo tak mają, szkoda czasu się użerać i roztrząsać, pracy na rynku wystarczy dla każdego
W moim przypadku tez jestem z it i dalej nie dostaliśmy info bo dalej ustawodawca nie uwarunkował pracy zdalnej w PL.
Ale nikt nam nie każe wracać. To byłby bezsens. Każdy dojeżdżał autem do biura, gdzie większość ma 50-60km+ w obie strony to miesiecznie dwa baki xD przy cenie 7,40 za benzynę to właściwie mówienie pracownikom
@Jarem12: Tak szczerze to większą szansę masz w januszexie, że jakiś napalony niezaspokojony kierowniczyna się zesra, bo "on jak nie widzi że ktoś pracuje to znaczy że nie pracuje", niż w korpo gdzie zasoby są większe i mniej się srają z mikrozarządzaniem
Leczenie kompleksów i pokaz siły w IT? Przecież to dużej niż 3 miesiące nie pociągnie, bo pracownicy wiedzą, że karta z LinkedIn zaczyna się od "(99+)". Chyba, że pracownicy są tam na poziomie "moja pierwsza strona z php 5.0 i jQuery", to inna
@saggitarius_a: to samo bym zrobił. Max 1 dzień w biurze i to i tak za dużo. Nigdy więcej 5 dni w biurze. Dopiero pandemia otworzyła mi oczy jakie to jest niewolnictwo.
a oni pewnie idą logika, że przez sensu budować i wyposażać biura, żeby potem na pracę zdalna wysyłać ludzi