Wpis z mikrobloga

• 1180
Miałem kiedyś rozmowę o prace w firmie która miała oddział w moim mieście. Rozmowa zdalnie bo jeszcze za czasów koronawirusa. Wszystko powoli idzie ok, czesc techniczna za nami i zaczyna się etap gdzie ja zadaje pytania.

Pytam jak będzie wygladac praca zdalna po pandemii bo wiem ze obecnie maja #homeoffice i szczerze mi to bardzo pasuje bo miałbym przynajmniej 25min dojazdu tracic codziennie w jedna stronę.

Pani DYREKTOR of HR odpowiada ze ona NIE WYOBRAŻA SOBIE żeby miało tak zostać ze programiści i testerzy mieliby cały czas pracować zdalnie jak teraz, bo ona WIDZI ze ludzie są mniej efektywni i wolniej pracują.

Aha…

Już więcej pytań nie miałem. Tez tak macie ze jak widzicie ze kierownictwo traktuje swoich pracowników jako potencjalnych leni i nierobów których trzeba pilnować to już wiecie ze tam nie chcecie pracować?

#pracait #programista15k #testowanieoprogramowania
  • 144
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bb89 Zdalna to piekło, odbieranie smaku życia i degradacja psychiczna. Ludzie, którzy nie są piwniczakami łakną kontekstu z innymi ludźmi.

@furcio: XD ludzie, którzy nie mają problemów z kontaktami społecznymi, mają swoje grono znajomych i podejmują dobrowolnie aktywności społeczne.

Dzięki pracy zdalnej mam więcej czasu na to, żeby spotykać się z ludźmi, z którymi chcę się spotykać. Poza tym dzięki temu spędzam np. prawie cały dzień z żoną, co jest
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bb89: @Wykopaliskasz: ciekawe, czy zaobserwowała, czy wyciągnęła dane z d--y, bo ona musi siedzieć w biurze, a programisci i testerzy co koszą hajs kilkukrotnie większy od niej (i mają ja głęboko w dupie) siedzą w pizamaxh/majtach nie marnując XX minut na dojazdy i mają na wszystko wywalone?
  • Odpowiedz
@wfm125m: Masz mylne wyobrażenie o HR. Jak już pracujesz, to mają Cię tak samo w dupie, jak Ty ich. Te wymysły na rozmowie przecież nie są z ich inicjatywy. Jak firma nie chce zdalnego, to mówią, że nie chcą. Ty myślisz, że to ta gościówa w czasie rozmowy wymyśla zasady?
  • Odpowiedz
@bb89: Sami sobie strzelają w stopę.

U mnie w pracy totalnie nie ma takiego śledzenia co kto robi, aż do tego stopnia, że można zupełnie nic nie zrobić przez tydzień czy nawet więcej i przejdzie bez problemu.

Ostatnio nagromadziło się trochę ticketów i jeden z analityków zaproponował, żeby oprócz estymacji ticketu (która jest, ale nikt nie przykłada do niej uwagi poza planowaniem sprintu, a koniec końców i tak mnóstwo ticketów jest przerzucanych
  • Odpowiedz
  • 1
jak baba z HR może stwierdzić że programiści, testerzy pracują wolniej? No jak? Jak mogła to zaobserwować?

@RisingKnee: obserwacja to nie jedyny sposób pozyskania informacji. Management różnych działów wymienia między sobą takie dane.
  • Odpowiedz
Praca zdalna jest oszczędnością dla firmy, w nie wydatkiem, który sobie wymyślił "wykopek".

@Manden: @bb89: Jest różnie. Nie każdy proces można łatwo uzdalnić. Są firmy które chętnie wszystkich wywalą i zlikwidują biura, są takie które czasami potrzebują ludzi na miejscu, a są też takie które choćby chciały to nie mogą pozwolić na wyniesienie z siedziby jakiegoś sprzętu albo nawet dokumentacji.
Kłamanie w ogłoszeniach jest oczywiście naganne i c--j
  • Odpowiedz
są śmieszniejsze firmy xD aplikowałam i na ogłoszeniu było 2x w miesiącu w biurze - dla mnie ok. Na rozmowie się okazało że to 2x w tygodniu, ale wpisali w ogłoszeniu inaczej bo nikt się nie zgłaszał :D

@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: co za chuje j----e

@bb89: Głosuj za pomocą CV, bardzo dobrze. Ja też tak robiłem. Mamy 2022 rok i jak ktoś tego nie rozumie to niech se zatrudnia randomów
  • Odpowiedz
  • 0
@bb89:
Kumpel w firmie musi ma teamsach codziennie pisać że siadł do kompa, odszedł do kompa i na jaki czas mniej więcej i kiedy kończy xD
To jest dopiero absurd, korpo zagraniczne ale styl zarządzania polski, bo za granicą w kwaterze głównej jest ten sam system - sapowcy, admini, programiści ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz