Wpis z mikrobloga

@xfin: wydaje mi się że tamten Mirek zwrócił uwagę na problem 100% bez gotówki w dość powierzchowny sposób.
Myślę że sam przyznasz, że perspektywa że ktoś (bank/operator karty) zablokuje ci środki z jakiegoś powodu jest delikatnie niepokojąca.
  • Odpowiedz
@wonsz337: przebijam moja babcia ma 91 lat, korzysta z meseengera od 2lat:) co prawda tylko wideorozmowy, czyta nasze wiadomości i ogląda od nas zdjęcia(grupa rodzinna). Ostatnio był hit, zniknął jej pasek google z ekranu i chciała powrotem, okazało się że sama ogarnęła żeby nacisnąć mikrofon i w ten sposób używała internetu PS. 74 lata to w dzisiejszych czasach to ogarnięci ludzie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
Myślę że sam przyznasz, że perspektywa że ktoś (bank/operator karty) zablokuje ci środki z jakiegoś powodu jest delikatnie niepokojąca.

@kapecvonlaczkinsen: i to jest najważniejszy problem obrotu całkowicie bezgotówkowego, a nie rejestracja transakcji
  • Odpowiedz
to smutne jak starzy ludzie grzybieją i mentalny regres sprowadza ich do troglodytów,

@wonsz337: smutne, i czasem im wspolczuje, ze ich mlodosc przypadal na lata najwiekszej c--------y (komunizm etc) ale z drugiej strony oni podswiadomie chcieliby mlode pokolenie wpakowac w taki sam gnój, więc niech spieprzają. stare baby to tylko prądem bzzzzzzzzzzzzzzt
  • Odpowiedz
@Harven: oni nie znają nic innego a takim bardzo prostym mechanizmem jest obce-złe a w tak starym wieku i z zaniedbaniem się myślowo to nic dziwnego że operują na starych stereotypach i instynktach
  • Odpowiedz
  • 0
@pilnapotrzeba

@wonsz337: najgorsi są ludzie którzy nie potrafią z poprzedniej epoki sie wygrzebać powtarzając "Kiedyś to było" albo "kiedyś tego nie było i było dobrze" równie popularne wśród 40 letnich Grażyn jak i emerytów

Poczekaj aż sam/a będziesz z poprzedniej epoki, wtedy się przekonasz czy uda ci się z niej wygrzebać.
  • Odpowiedz
@wonsz337: Nie napisałem, żeby wszystkie oszczędności tak trzymać, ale pewną ich część. Gotówka w łapie jest Twoja i koniec, a pieniądze na koncie są, a potem może ich nie być, bo coś się komuś nie spodobało. Poza tym, gdy pieniądze leżą na koncie, to jest z nich taki sam pożytek jak z pieniędzy leżących w domu.

Na chwilę obecną, lokaty czy rachunki oszczędnościowe, to jakaś parodia. Przy 12% inflacji mrozisz
  • Odpowiedz
@wonsz337: to kwestia mentalności, obawy przed czymkolwiek nowym. Moja niespełna 50 letnia ciotka nie może się od dekady nauczyć obsługi smartfona i komputera, bo boi się że coś zepsuje. Teść, 88 lat, co 2 lata zmienia tablet na nowszy
  • Odpowiedz
@pytlar: Nauczyłem matkę obsługo komputera i ma swojego laptopa a kiedyś bała się i nie chciała tylko na moim chciała żeby jej dawać maile pisać i dokumenty wysyłać do pracy, a dziadka nie nauczyłem obsługi telefonu komórkowego do końca jego życia. Był to typ za komuny było lepiej i wykształciły się za nasze pieniądze i papież kochał góry, w domu telewizor kineskopowy a jak wyłączyli analogowy sygnał to był incydent
  • Odpowiedz
@DrDevil: Jakim cudem zablokowali środki z powodu nieważnego dowodu? Przecież dowód nie jest potrzebny do korzystania z konta. Miałam nieważny przez kilka miesięcy i nie było takich problemów. Niebieski teraz to samo. Zmobilizował się ostatnio wyrobić nowy dowód, bo za granicę planujemy się wybrać, a tak to od prawie roku śmigał z nieważnym, korzystał z konta prywatnego i firmowego, a nawet różnych zmian na kontach dokonywał.
Problem to jest jak
  • Odpowiedz
@feketehajuno: No ja 2 lata miałem nieważny i mieli w------e, ale różowej serio przyblokowali. Chciała kartą zapłacić w sklepie, a tu odmowa. Wchodzi do appki bankowej a tam info, że trzeba zaktualizować dane dowodu osobistego.
  • Odpowiedz
@feketehajuno: Z tego co poczytałem, to niektóre banki nie są aż tak restrykcyjne, ale generalnie blokady płatności z powodu nieważnego dowodu to nie jest nic wyjątkowego. Jak sobie zerkniesz w Google, to tłumaczą to ustawą o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy.
  • Odpowiedz