Wpis z mikrobloga

Instytut Danych Z Pupy prosi o uzupełnienie ankiety w celu weryfikacji zamożności Wykopu. Dziękuję.
#finanse #nieruchomosci #ekonomia #ciekawostki #ankieta

Ile masz oszczędności? (PLN)

• 0-1000 8.9% (486)
  • 1000-5000 5.5% (304)
  • 5000-15000 9.2% (505)
  • 15000-30000 11.9% (654)
  • 30000-100000 20.9% (1149)
  • Ponad 100000 33.9% (1858)
  • (Jestem na minusie:]) 9.7% (530)

Oddanych głosów: 5486

• 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@El_Kamilos23: jestem przed kawą i myślałem, że we wszystkich odpowiedziach jest o jedno zero więcej. Po co w ogóle różnicować 1000, 5000 i 15000? Daj jakąś jedną kategorię typu 0-20k, to wpadną tam wszystkie dzieciaki, bezrobotni etc. Tak samo bez sensu jest górny limit 100k - wpadnie tam ktoś, kto akurat zbiera wkład własny, i osoba zamożna.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: To ci daje pojęcie o tym jak typowy Polak funkcjonuje - gorzej niż zwierzę. Teoria wielkich liczb powoduje że potem 70 milionów na wybory kopertowe i 100 miliardów na elektrownię atomową to są dla nich podobnie "duże pieniądze". W kontekście oszczędności widzimy to tutaj.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: no ale poważnie, kto nazwie kwotę np. 2000 zł oszczędnościami? Pomijam dzieci. Przecież to jakby z pełną powagą mówić, że mam 50 zł oszczędności. Nie, to jest kwota, która Ci została z wypłaty.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: A według mnie dobra skala. Spójrz na to pod kontem "a co jakbym stracił źródło dochodów". Wiadomo 0-1000 game over i do piwnicy do mamusi, większe oszczędności to odpowiednio przeżyjesz jakoś miesiąc, trzy i dalej coraz większe bezpieczeństwo finansowe. Podobno średnie oszczędności Polaka wynoszą około 36 tys. zł, ok. 28% Polaków posiada oszczędności do 5 tys. zł, a ok. 17% nie ma ich wcale, więc skala dobra bo inaczej
  • Odpowiedz
100k oszczędności w IT to 6-8 miesiecy jak normalnie żyjesz i nie masz w tym okresie jakiś dużych wydatków.
  • Odpowiedz
@sirdam: Nie generalizowałbym tak. To tak jakbyś napisał, że tyle to się ma po 7 miesiącach w finansach, albo 3 w kancelarii prawnej. Lub po 2 w ochronie zdrowia. Znajdą się przykłady, że owszem. Ale będzie dużo, że i po roku nawet się nie zbliżą do tych kwot.
  • Odpowiedz
Inne pytanie, czy jak ktoś ma np 50k w gotówce na koncie ale np 3 mieszkania w wojewódzkim na wynajem to którą opcję ma zaznaczyc? Niektórzy gotówkę trzymają tylko na czas odkładania np. na kredyt, albo aż się uzbiera na jakąś większą inwestycje.
  • Odpowiedz
@kot_twojej_mamy: te dane o oszczędnościach Polaków pochodzą z ankiet i nie są szczególnie wiarygodne, tam wychodziło, że 1/3 osób nie ma pieniędzy na przeżycie miesiąca. To nie jest możliwe. Osoba, która po prostu się nie wypisała z PPK, i od początku programu jest zatrudniona, z samego PPK ma kilkadziesiąt koła.
  • Odpowiedz
@larimar: ja to pytanie zrozumiałem jako posiadane aktywa płynne bez odliczania zobowiązań kredytowych. Generalnie tyle ile mógłbym mieć na koncie w ciągu około tygodnia.
  • Odpowiedz
@JBC_pis: Jak zbierasz na wkład własny, który musi wynieść minimum 20%wartosci mieszkania to jaka to obecnie wg. Ciebie będzie suma? Skoro mieszkania kosztują po 12k za metr wzwyż, a dla siebie kupuje się chociaż te 40m². Dodatkowo trzeba odłożyć środki na wykończenie/remont mieszkania.
-To samo kupno samochodu-za gotówkę lub wkład własny do leasingu/kredytu.
-Czy organizacja wesela.
-Przygotowania do przyjścia dziecka na świat.

Ludzie odkładają na różne życiowe projekty.
  • Odpowiedz