Aktywne Wpisy

mirvbel +139
Wykopki zawsze muszą mieć wroga.
Raz celem są p0lki, z definicji roszczeniowe, toksyczne i „tylko czekają, żeby rozwieść się po ślubie i zabrać mieszkanie”. Innym razem lewacy, prawicowcy, ukry, Julki, Oskarki, normiki, psiarze, kociarze, dzieci, rodzice, bezdzietni, kierowcy, rowerzyści, piesi. I oczywiście – Żydzi. Bo przecież jak nie wiadomo o co chodzi, to musi chodzić o nich. Stoją za wszystkim, za mediami, za TikTokiem, a pewnie nawet za tym, że dzisiaj znowu
Raz celem są p0lki, z definicji roszczeniowe, toksyczne i „tylko czekają, żeby rozwieść się po ślubie i zabrać mieszkanie”. Innym razem lewacy, prawicowcy, ukry, Julki, Oskarki, normiki, psiarze, kociarze, dzieci, rodzice, bezdzietni, kierowcy, rowerzyści, piesi. I oczywiście – Żydzi. Bo przecież jak nie wiadomo o co chodzi, to musi chodzić o nich. Stoją za wszystkim, za mediami, za TikTokiem, a pewnie nawet za tym, że dzisiaj znowu

curiousboi +73
Zauważyliście ile młodych #p0lka jest k---a spasionych? Nie mówię o chubby, czy jakiejś lekkiej curvy posturze, ale o j-----m upasieniu i mówię to jako były mieszkaniec UK gdzie w życiu tyle spaslakow nie widziałem.
Co jest przyczyną? #logikarozowychpaskow #pytaniedoeksperta #spektakularnedupsko (snap nie oddaje ale to było potężne Sarajewo)
Co jest przyczyną? #logikarozowychpaskow #pytaniedoeksperta #spektakularnedupsko (snap nie oddaje ale to było potężne Sarajewo)
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

#nieruchomosci #kredythipoteczny #kredyt #stopyprocentowe
źródło: comment_1651906475kD5465V7YoJZ3zPWfh8Yew.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@Cointreau: jak najbardziej się zgadzam co do ekonomii i nie chodzi tu o teorie ale po prostu praktyczne podstawy. A wspomniałem o matematyce, bo gdyby ktoś przeczytał umowę kredytową, wziął pod uwagę kilka wariantów zmian stopy procentowej, to swobodnie już w dniu podpisywania takiej umowy wiedziałby na czym stoi. A pewnie i z takiej umowy by się wycofał ¯\_(ツ)_/¯
@cotidiemorior Nie wiem czy to ironia czy nie ale nawet jakby oprocentowanie wzrosło do 150 procent to nigdy nie będzie miał samych odsetek bo nigdy by nie spłacił tego kredytu :)
Co do pytania myślę, że nawet jest zasadne, bo można rozumieć że kapitał każdej kolejnej raty jest taki jak w momencie podpisywania umowy (rosnący z raty na ratę w określony sposób), a tylko część odsetkowa jest zmienna
Czy w zakresie szkoły były procenty i ułamki? Ile osób tego nie ogarnia
Przypadek zeby patrzec na sama splata kalpitalu:
400zl przez 25 lat daje splate kapitalu 120000.
Splata kapitalu 150zl przez ten sam okres daje 45000.
Skoro kredyt byl na 120k to jak przy mniejszej splacie kapitalu splaci sie ten kredyt przez 25lat?
@s-mirk-0: to się nazywa kredyt z ratą malejącą i bardzo mało ludzi go bierze a jest teoretycznie tańszy (w wartościach bezwzględnych), kapitał do spłaty jest dzielony przez liczbę miesięcy, do tego dodaje się odsetki i tyle się spłaca w każdej racie. Każdy
Był do bólu praktyczny i akurat nie liczyliśmy harmonogramu spłaty kredytu na egzaminie, to po takim przedmiocie nabieram przekonania, że 'no przecież sobie to jestem w stanie policzyć' i sprawdzić bank w skrajnym przypadku...
Jak teraz o tym myślę, to to jest porażka, że taka praktyczna rzecz jak obliczanie rat pożyczki to jest wiedza tajemna i ludzie