Wpis z mikrobloga

Mirki też tak macie, że jak zarabialiście 2/3k to wywalaliście wszystko na głupoty a im więcej zarabiacie tym bardziej oglądacie każdy grosz? Teraz zarabiając +/- 10/12k miesięcznie to wydaje mniej niż tysiąc złotych miesięcznie bo mi szkoda cokolwiek kupić. Od czego to zależy?
#pracbaza #praca #pracait #psychologia
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Karling: ja tak mam po części. Kiedyś zarabiałem mniej a na buty czy ubrania wydawałem więcej. Jeżdżę też starym , choć fajnym samochodem i jakoś szkoda mi kasy na to aby go zmienić.
  • Odpowiedz
  • 0
nie mam tak, dalej wydaje masę kasy na p--------a zarabiam więcej niż wykopowe mityczne 15+. Ty się chyba po prostu starzejesz ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 4
@Karling: może to zależeć od różnych czynników, potrafię wymienić kilka z nich:
- zarabiając 2-3k (czyli blisko minimalnej) można odczuwać silną potrzebę dowartościowania swojej osoby, więc kupuje się drogie rzeczy i niczego sobie nie odmawia, żeby utrzymać dobre samopoczucie i wizerunek
- może to też być świadoma strategia inwestowania w siebie (zainteresowania, umiejętności) lub swój czas wolny (np. robot sprzątający), bo przy takich zarobkach to najlepsza inwestycja
- w zasadzie
  • Odpowiedz
  • 0
@czympyrympym: inflacja poszybowała, a dzięki pandemii rynki zagraniczne otworzyły się na pracę zdalną i doszła presja na szybszą transformację firm, co zwiększyło budżety na projekty informatyczne. Dawne 15k, czyli taka ponadprzeciętna pensja programisty na rękę to dzisiaj około 40k.
  • Odpowiedz
@Karling mam tak samo. Ale to wynika z faktu jak piszą poprzednicy, jest z czego odkładać i dzięki temu mogę np. odłożyć na nowe wymarzone auto, a zyjac od 1 do 1 za mała wypłatę to człowiek raczej po prostu chce opłacić rachunki i byleby starczyło na jakieś drobnostki i nawet nie myśli się o niczym więcej
  • Odpowiedz
  • 2
@Karling: ja bym obstawiał takie "poznanie życia". Jak zarabiałeś 2-3k to byłeś młody i to była fajna kasa na melanże, wakacje, paliwo do gruza, randki itp.
Teraz jak zarabiasz więcej to wiesz że oszczędności są ważne. Wiesz że możesz potrzebować wizyty u lekarza (które są coraz częstsze) lub dentysty, samochód który jest wart więcej niż 2 wypłaty może się zepsuć a jest ci potrzebny, że w twoim własnym mieszkaniu może
  • Odpowiedz
@Disegno: Coś sie tego umierania uczepił? Można żyć jak kloszard nie pracując a jak sie pracuje i żyje jak kloszard to to samo co pieniądze na kościół oddawać bo i tak z nich nie skorzystasz bo szkoda
  • Odpowiedz
a jak sie pracuje i żyje jak kloszard to to samo co pieniądze na kościół oddawać bo i tak z nich nie skorzystasz bo szkoda

@suqmadiq2ama: No i fajnie. Dla mnie najlepszy sposób korzystania z pieniędzy to patrzenie na wzrastający stan konta. Jak będę chciał, to oddam na kościół.
  • Odpowiedz