Wpis z mikrobloga

Co myślicie o domach modułowych? Nie wyobrażam sobie życia w mieszkaniu, a wydaje się to dobrą alternatywą, niż budowa od podstaw. Dodatkowo cena, wychodzi zdecydowanie taniej niż normalne budownictwo.

Ktoś z Was mieszka lub ma doświadczenia z takim domem? Jak to wygląda w praktyce?

#dom #nieruchomosci #mieszkanie #budowadomu i może #budownictwo
Tino - Co myślicie o domach modułowych? Nie wyobrażam sobie życia w mieszkaniu, a wyd...

źródło: comment_1639864699ZGRUiGobPzzp3mHRvXtyk3.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tino: jeśli nic się nie zmieniło w przeciągu ostatnich 3 lat to za sensowny dom modułowy/prefabrykowany zapłacisz znacznie więcej niż za budowę w technologii tradycyjnej. Dużo zalezy od rodzaju prefabrykacji na który się decydujesz - ja projektowałem obiekty żelbetowe i ponad 95% szło na eksport do skandynawii, czasem do niemiec.
  • Odpowiedz
@edantes: @Kapitan-Planeta: poniżej wycena pierwsza lepsza z brzegu, z lepszym dociepleniem i wykończeniem "pod klucz" (bez zabudowy kuchennej) - przy obecnych cenach materiałów, już nie mówiąc o ekipach, czasie i wszystkich formalnościach wokół tego, naprawdę wychodzi drożej albo porównywalnie?

@edantes: czemu koszt jest znacznie większy? poprzeglądałem kilka ofert, wszystkie wychodzą taniej i szybciej
Tino - @edantes: @Kapitan-Planeta: poniżej wycena pierwsza lepsza z brzegu, z lepszym...

źródło: comment_1639866444tkDQDNBVFFWF44ZjGyYJRx.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Tino: Ale z tej wyceny nic nie wynika. Jaka powierzchnia, ile ocieplenia pianą? Z czego są ściany? Za cenę 260 tys to bym się bardziej spodziewał domu letniskowego niż całorocznego. Daj link do tego domu.
  • Odpowiedz
@Tino: z tego co widzę to jest wycena za domek 35m więc nie jest to jakaś mega tania oferta, za tyle to spokojnie postawisz 50-60m tradycyjny pod klucz
  • Odpowiedz
@lobo: Ale to jednak 100 tys więcej. Jednak jak miałbym wydać 280 tys za 35 m w tej technologii to chyba bym w ogóle nie budował. Tu będzie nawet problem ze sprzedażą w przyszłości.
  • Odpowiedz
@Tino: Jesteś pewien, że porównywałeś ceny dla tych samych powierzchni?

Na zwykłym domu można zaoszczędzić na robociźnie (układając pustaki samemu).
  • Odpowiedz