Wpis z mikrobloga

https://podcastnotes.org/huberman-lab/episode-22-science-tools-for-muscle-growth-increasing-strength-muscular-recovery-huberman-lab/

Testosterone will increase with exercise lasting around 60 minutes; exercise past 75 minutes will drop testosterone and increase cortisol

(Testosteron wzrasta wraz z ćwiczeniami trwającymi około 60 minut; po 75 minutach testosteron się obniża i następnie podnosi się poziom kortyzolu)

Fine line for increasing testosterone before cortisol kicks in takes over

For hypertrophy and strength gains, resting 2-5 minutes is the sweet spot

keep resistance sessions to 45-60 min before cortisol and inflammatory pathways kick in

Approximately 5 sets per week (at 30-80% 1RM) is required to maintain muscle

#silownia #kalistenika #mirkokoksy
Phallusimpudicus - https://podcastnotes.org/huberman-lab/episode-22-science-tools-for...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lewusx: myślałem, że tylko ja tak mam xD po prostu trzeba liczyć sam czas robienia ćwiczenia, przerwy pomijasz xD To się uda w 45 min zamknąć. Zresztą, nie po to jest testosteron we flakonach żeby się takim gównem przejmować
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: Źle, najlepsze wyjście to niekontrolowanie przerw między seriami i po prostu działanie na odczuciach, jestem gotowy to wchodzę.

Jeśli taka przerwa Ci wystarczy żeby w każdej serii był wykorzystany pełny jej potencjał, okej.

Ja jakbym wszedł powiedzmy w swoją serie na 5 ruchów, 180kg, po odpoczynku 2 minuty, to zrobiłbym 2-3 ruchy. Czyli już jestem 2 ruchy w plecy, bo olałem przerwę i nie zregenerowałem się odpowiednio przed serią.
  • Odpowiedz
@Lewusx: ma to sens co piszesz, ale jednocześnie zewsząd są głosy, ze trzeba trzymać jednakowe przerwy, żebyśmy mieli kontrole nad progresem. Bo z druguej strony, na jednym treningu zrobię 2 serie na orzysiad po 150 kg z 2 minutami przerwy, a na drugiej zrobie 150 kg i 160 kg z 5 minutami. I skad wiadomo czy to progres czy nie?
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: Może stąd że ZAWSZE, wchodzisz w serie dopiero jak jesteś gotowy. :D

Albo ustaw sobie w zegarku 5 minut, poczytaj też o czasie w jakim regeneruje się ATP po serii, to będziesz wiedział dlaczego taka przerwa jest lepsza niż 2 minuty, :)
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: Uspokojony oddech, brak obaw przed wykonaniem kolejnej serii + pewność że pójdzie tak jak powinno pójść, w taki sposób, jeśli robisz przykładowo 5x5 i w pierwszej serii zrobisz 5 ruchów z 1 w zapasie, nie ma praktycznie opcji żebyś w piątej zrobił mniej niż 4.

Ale tak jak mówiłem, sam czas regeneracji ATP, przemawia za długimi przerwami w treningu siłowym.
  • Odpowiedz