Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do wpisu Czy rowerzysta może wjechać na jezdnię z przejazdu dla rowerów? po miesiącu oczekiwania dostałem odpowiedź z Komendy Wojewódzkiej Policji (WORD odpisał, że się tym nie zajmuje tylko mam pytać policji właśnie).

289 ankietowanych czyli 43% osób odpowiedziało, że nie wolno wjeżdżać rowerem z przejazdu bezpośrednio na jezdnię.
Zdaniem miejscowej policji wasza odpowiedź jest błędna.

Naczelnik stwierdza, że wjazd jest dozwolony i jest to włączenie się do ruchu, a zatem wykonując ten manewr należy ustąpić pierwszeństwa wszelkim innym uczestnikom ruchu. Przy czym ta uwaga o ustąpieniu pierwszeństwa w mojej ocenie niewiele zmienia, bo pieszym i innym rowerzystom podczas skrętu trzeba ustąpić zawsze, a po wjechaniu na jezdnię ewentualne samochody znajdują się już za plecami. No chyba, że ktoś na przeciwnym pasie postanowiłby akurat wykonać zawracanie.

#rower #prawojazdy
memento_mori - W nawiązaniu do wpisu Czy rowerzysta może wjechać na jezdnię z przejaz...

źródło: comment_16312000922gtw8OZr8ym9qB8kgwHHfy.jpg

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@memento_mori:

289 ankietowanych czyli 43% osób odpowiedziało, że nie wolno wjeżdżać rowerem z przejazdu bezpośrednio na jezdnię.
Zdaniem miejscowej policji wasza odpowiedź jest błędna.

Nizej sam piszesz, ze jadac tak rowerzysta wlacza sie do ruchu. Czyli wykopki maja racje, nie wolno tak wjezdzac. Bo o to chodzilo, bylo na wykopie nagranie gdzie tak wlasnie rowerzysta wymusil na samochodzie a gros wykopkow p--------o, ze rower mial racje. No, i nie mial.
  • Odpowiedz
Czyli wykopki maja racje, nie wolno tak wjezdzac

@peszmerd: Jeśli to włączenie się do ruchu, to czemu miało by nie być wolno? Włączać się do ruchu wolno, tylko należy to zrobić ustępując wszystkim innym pojazdom w ruchu.

W tym kontekście wynikałoby z tego to, że jeśli jedzie jakiś samochód, a rowerzysta ma zamiar tak włączyć się do ruchu z przejazdu, to musi poczekać aż ten samochód przejedzie. Jeśli nie jedzie,
  • Odpowiedz
Czyli wykopki maja racje

@peszmerd: Zacznę od tego, że wykopki racji na pewno nie mają, bo połowa twierdzi tak, a połowa inaczej :D A tamto nagranie nie jest tu najważniejsze.

Prawie połowa wykopków uważa, że z przejazdu w ogóle nie wolno wjeżdżać na jezdnię!
  • Odpowiedz
musi poczekać aż ten samochód przejedzie

@GaiusBaltar: Wiesz co, zrobię eksperyment. Zatrzymam się przed przejazdem, wyciągnę rękę w lewo i zobaczę co zrobią samochody. Gwarantuję, że się zatrzymają czekając aż przejadę tak jakbym był pieszym :D
  • Odpowiedz
  • 0
@GaiusBaltar: ten wpis o ktorym mowimy powstal na bazie innego popularniejszego wpisu gdzie nagrywajacy rowerzysta jedzie wlasnie tak jak na strzalce, tuz przed jadacy samochod. Aurgumentowali ze zadnego wlaczania sie do ruchu nie ma i wymuszenia tez nie. Stad wniosek, ze 'nie wolno'.
  • Odpowiedz
Wiesz co, zrobię eksperyment. Zatrzymam się przed przejazdem, wyciągnę rękę w lewo i zobaczę co zrobią samochody. Gwarantuję, że się zatrzymają czekając aż przejadę tak jakbym był pieszym :D

@memento_mori: Wiem, sam bym jako kierowca stanął... zresztą staję/zwalniam kiedy widzę rowerzystę zbliżającego się do zwykłego przejścia, ale to tylko moja jazda defensywna.

W każdym razie ta interpretacja tylko pokazuje, że przepisy są słabe. Albo należałoby zwyczajnie takiego manewru zakazać, albo
  • Odpowiedz
to dlaczego maiłby je tracić nagle w chwili chęci skrętu z przejazdu na jezdnię?

@Krystian19922: Bo powyżej napisali, że włącza się do ruchu. Pojazd włączający się do ruchu ma obowiązek ustąpić każdemu, i to jest zapisane w PoRD.

Pierwszeństwo się zmienia w zależności od wykonywanych manewrów. Jeśli jedziesz drogą z pierwszeństwem, to inni Ci mają ustąpić. Jeśli jednak na tej drodze zaczniesz zawracać, to sytuacja się komplikuje. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@Krystian19922: to sa dwa rozne ruchy - rowerzysta jest na ciagu pieszym a samochod na drogowym. Jezeli chce na ciag drogowy wjechac to musi ustapic tym ktorzy juz na ciagu drogowym sa.
  • Odpowiedz
@peszmerd: A ja specjalnie rozbiłem tę sytuację na dwa problemy, żeby ją uprościć:

1) czy rowerzysta może wjechać z przejazdu na jezdnię? tak
2) w jaki sposób może to zrobić? ustępując pierwszeństwa

I w praktyce będzie to wyglądało tak: rowerzysta zbliży się do przejazdu, samochody się zatrzymają i rowerzysta może teraz również się zatrzymać i czekać tworząc zamieszanie, lub wjechać i skręcić. Na pewno jednak nie może tego zrobić na
  • Odpowiedz
  • 0
@memento_mori: nie czujesz sytuacji, ze kiedy jedziesz autem po drodze na ktoej masz pierwszenstwo, puszczasz goscia na rowerze bo jest na przejsciu po czym on wjezdza przed maske i juz go nie wyprzedzisz bo jest ruch i miejsca nie ma? To idiotyczne.
  • Odpowiedz
@memento_mori: Jako potrącony przez rowerzystę nieraz, zapewniam Cię, że nie dla wszystkich.
Nawet dlaczego jazda rowerem kontrpasem pod prad jest zła, wydaje się ciężkie do rozpowszechnienia.
  • Odpowiedz