Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do wpisu Czy rowerzysta może wjechać na jezdnię z przejazdu dla rowerów? po miesiącu oczekiwania dostałem odpowiedź z Komendy Wojewódzkiej Policji (WORD odpisał, że się tym nie zajmuje tylko mam pytać policji właśnie).

289 ankietowanych czyli 43% osób odpowiedziało, że nie wolno wjeżdżać rowerem z przejazdu bezpośrednio na jezdnię.
Zdaniem miejscowej policji wasza odpowiedź jest błędna.

Naczelnik stwierdza, że wjazd jest dozwolony i jest to włączenie się do ruchu, a zatem wykonując ten manewr należy ustąpić pierwszeństwa wszelkim innym uczestnikom ruchu. Przy czym ta uwaga o ustąpieniu pierwszeństwa w mojej ocenie niewiele zmienia, bo pieszym i innym rowerzystom podczas skrętu trzeba ustąpić zawsze, a po wjechaniu na jezdnię ewentualne samochody znajdują się już za plecami. No chyba, że ktoś na przeciwnym pasie postanowiłby akurat wykonać zawracanie.

#rower #prawojazdy
memento_mori - W nawiązaniu do wpisu Czy rowerzysta może wjechać na jezdnię z przejaz...

źródło: comment_16312000922gtw8OZr8ym9qB8kgwHHfy.jpg

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

przejazd z definicji nie jest przeznaczony do skręcania z niego w lewo i jazdy jezdnią, tylko do przejeżdżania

@vertical: nie jestem prawnikiem, ale tak na logikę to skręcanie w lewo może zawierać się w definicji przejeżdżania (choć nie wiem czy tak akurat jest)
  • Odpowiedz
@memento_mori Przecież będąc na przejeździe też się jest na jezdni, dokładnie na części jezdni służącej do przejeżdżania przez nią samą. Dlatego argument o włączaniu się do ruchu z przejazdu że to niby jest włączanie się z DDR uważam za błędny.

nie jestem prawnikiem, ale tak na logikę to skręcanie w lewo może zawierać się w definicji przejeżdżania (choć nie wiem czy tak akurat jest)

No nie wiem, przejeżdżanie to przejeżdżanie a
  • Odpowiedz