Aktywne Wpisy

marcelus +23
Żarty na bok, to w sumie dobrze jakby Lech zagrał w LKE. Trzeba ją grindować na maksa, bo nie ma bata żeby to się utrzymało na dłuższą metę i UEFA zmieni system punktacji. Przecież my na samej LKE wjedziemy zaraz do pierwszej 10 jak nie wyżej xD #ekstraklasa #pilkanozna
#mecz
#mecz

Seshu +14
Kamera zamontowana, teraz wypozycjonować. Nie ma opcji że korkin się wespnie jak na nanga parbat (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#danielmagical #chlopakizraszei
#danielmagical #chlopakizraszei
źródło: IMG_5655
Pobierz

289 ankietowanych czyli 43% osób odpowiedziało, że nie wolno wjeżdżać rowerem z przejazdu bezpośrednio na jezdnię.
Zdaniem miejscowej policji wasza odpowiedź jest błędna.
Naczelnik stwierdza, że wjazd jest dozwolony i jest to włączenie się do ruchu, a zatem wykonując ten manewr należy ustąpić pierwszeństwa wszelkim innym uczestnikom ruchu. Przy czym ta uwaga o ustąpieniu pierwszeństwa w mojej ocenie niewiele zmienia, bo pieszym i innym rowerzystom podczas skrętu trzeba ustąpić zawsze, a po wjechaniu na jezdnię ewentualne samochody znajdują się już za plecami. No chyba, że ktoś na przeciwnym pasie postanowiłby akurat wykonać zawracanie.
#rower #prawojazdy
źródło: comment_16312000922gtw8OZr8ym9qB8kgwHHfy.jpg
Pobierz@peszmerd: Która część? To że ktoś włączył się≥ do ruchu przed tobą, czy to że na manewr wyprzedzania trzeba dobrać odpowiednie miejsce?
@void1984: Współczuję :(
@peszmerd: Jasne, rozumiem to, ale wydaje mi się, że więcej zamieszania sprawi ustępowanie pierwszeństwa przez obie strony i czekanie kto się zdecyduje wjechać pierwszy. Dlatego zapytałem co Ty byś zrobił, gdybyś był rowerzystą, a samochód dojeżdżający do skrzyżowania zacząłby zwalniać?
@memento_mori: machnal reka zeby sie nie zatrzymywal, albo wjechal na chodnik, kiedy auto ruszy i mnie minie zjechal na chodnik. Wjazd przed maske komus kto mnie puszcza odbieram za brak kultury i chamstwo.
@GaiusBaltar: a jeżeli zdecyduje się na włączenie się do ruchu będąc na przejeździe? tak wiele pytań tak mało odpowiedzi
Generalnie, tak jak pisałem wyżej, moim zdaniem przepisy tutaj są dziurawe, i takiego manewru należy albo zakazać, albo zdefiniować go tak, aby nie był włączaniem do ruchu, i kierujący pojazdem rowerowym miał cały czas pierwszeństwo.
@peszmerd: choć nie mam nic przeciwko takiemu manewrowi, nie zdziwiłbym się gdyby moja lokalna policja nie zgodziła się z Twoją, bo witamy w Polsce, tu nawet na orzecznictwo nie można się powołać, a co dopiero na komendę wojewódzką xD
@pietrek3121: będzie to skręt w lewo, więc musi wcześniej zjechać do lewej
@radziol88: No właśnie w trzecim akapicie jest napisane, że chociaż przejazd nie jest drogą dla rowerów, to znajduje się on na przedłużeniu drogi dla rowerów. Czyli na odcinku przejazdu dla rowerzystów jest jednocześnie przejazd i droga dla rowerów.
@peszmerd: Rozumiem. Co mam zrobić gdy wjeżdża przede mnie wolny traktor?