Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Baleburg: @Gaku745: można by było to poprzeć, gdyby np. w zamian odpuścili podatki gdzie indziej. Np. podwyższyli kwotę wolną i podnieśli drugi próg. Ale znając życie to po prostu dowalą kolejny podatek, który zostanie przerzucony na wynajmujących i ostatecznie jak zawsze zapłacą ci, którzy nic nie mają. Z drugiej strony nie zamierzam się zniżać do poziomu autora artykułu i komentować jego wypociny.
  • Odpowiedz
@dioxyna: Ludzie też sami rozdrabniają swoje majątki przez... demografię, zostawiają swoje liczne dzieci z niczym. Jedynak nawet mają skromnie zarbiających rodziców coś otrzyma. Wieldozietni niszczą życie własnym dzieciom.
  • Odpowiedz
@Gaku745: Ale po ridzcach kiedyś na pewno odziedziczysz, więc ulica ci nie grozi. Wyobraź sobie, że masz mieszkanie, w którym mieszkają rodzice i drugie po dziadkach, nawet jednopokojowe. Czemu miałbyś zacząć płacić haracz państwu? Byś musiał wziąć kredyt na 30 lat ku uciesze deweloperki i banku?
  • Odpowiedz
Poza tym widzę komentarze tylko typu: hahah mam 5 pałaców co ci do tego, że je wynajmuję po milion miesięcznie. I: haha won na ulicę, płać podatek katastralny.
  • Odpowiedz
Ale po ridzcach kiedyś na pewno odziedziczysz

@Jarkendarion: Odziedziczę w wieku 60 lat, i to nie całe, a 1/3, bo mam rodzeństwo xD

Wyobraź sobie, że masz mieszkanie, w którym mieszkają rodzice i drugie po dziadkach, nawet
  • Odpowiedz
@Gaku745: Wykop to publiczne miejsce, dlatego nie wymagam odpowiedzi ale czemu tak ci wyszło z dziadkami?

Odziedziczę w wieku 60 lat, i to nie całe, a 1/3, bo mam rodzeństwo xD

I tu jest problem, bo gdyby ludzie mieli maks dwoje dzieci, banki, korporacje, państwo i deweloperki by się zesrały, bo nie miałyby jak wziąć ludzi za jaja na starcie.
Dlatego lewica niech nie walczy z uboższą klasą średnią, bo
  • Odpowiedz
Wykop to publiczne miejsce, dlatego nie wymagam odpowiedzi ale czemu tak ci wyszło z dziadkami?

@Jarkendarion: Tak wyszło.

Nie przykładam wagi żadnego do własności materialnych i tak. Wszystko kiedyś przeminie, a mieszkania się rozsypią ze
  • Odpowiedz
po prostu odpala mi się tryb śmieszka.

@Gaku745: Cóż, czasami też potriggeruję korwinistów XD i czasami w drugą stronę też się zdarza. Ale i tak na spektrum ekonomii jestem radykalne centrum, nawet jeśli to anarchizm, ale cóż... jak pod górkę ideowo to pod górkę XD
  • Odpowiedz
Nie przykładam wagi żadnego do własności materialnych i tak. Wszystko kiedyś przeminie, mieszkania się rozsypią ze starości.

@Gaku745: Cóż, ja mam inaczej, ale nie chodzi o drogie iphony czy inne duperele, po prostu wszystko chomikuję i gdybym mógł i w zaświatry udałbym się z walizkami XD
  • Odpowiedz
@Baleburg: daleko mi do lewaka, ale patrząc na ceny mieszkań, to nikt bez znacznej gotówki nie będzie w stanie ich kupić kilka. Ci, co mają masę kasy, jeszcze się bogacą, jednocześnie podbijając ceny tym, którzy chcą normalnie kupić.

Mieszkań jest ograniczona liczba, nie jest tak, że masz w każdym mieście dziesiątki tysięcy nowych mieszkań miesięcznie.. Tutaj prawa rynkowe nieco inaczej powinny wyglądać
  • Odpowiedz
@Tomek7: Dlatego lduzie wbrew zachciankom władzy powinni iść w hardy niż demograficzny. Jedynacy bedą wolni od państwa i kredytów, bo coś otrzymają od rodziców. Jedynie demografią ujemną można rozwalić chorą podaż mieszkań.
  • Odpowiedz