Wpis z mikrobloga

Na koniec listopada pojawi się u nas nowy lokator, więc trzeba było kupić wyprawkę dla Samoyeda.

Klatka kennelowa, żeby miał swój własny kąt (no i żeby można go było zamknąć jak trzeba będzie wyjść na zakupy). Do tego maty, zabawki, karma, i parę innych rzeczy. I jeszcze czekamy na barierki do wstawienia w drzwi, żeby nie wchodził tam gdzie nie powinien ;)

#psy #samoyed #dziendobry #wyprawka #pies
Pobierz M_longer - Na koniec listopada pojawi się u nas nowy lokator, więc trzeba było kupić ...
źródło: comment_1605619781YhPY5VE3n71B5XaNXCaYnx.jpg
  • 312
@M_longer powodzenia! Juz mi Was szkoda jak sobie przypominam wymianę zębów u swoich psów :D i super, ze zdecydowaliscie się na klatkę - ja po kilku latach zdjęłam drzwiczki całkiem, bo i tak zawsze klatka stała otwarta. Ale samych klatek nie wyrzucę, bo to jakbym pozbawiała psów ich budy, ich "pokoju".
@M_longer: Jak będziesz go karmił pełnowartościową karmą to nie podawaj do tego witamin. Karmy są już odpowiednio zbilansowane, bezsensowne ładowanie w psa supli jest niezdrowe. Suplementy podaje się przy barfie, po to żeby uzupełnić składniki, których w barfie może być za mało jak omegi, witaminy z grupy B i jod.

Mieszanie mokrej karmy i suchej też mocno dyskusyjne, ale ten temat już pozostawiam, a bzdurami o klatce się nie przejmuj. Zawsze
Ja mam psinkę po przejściach z pseudo i sama chowa się pod ławę w kuchni bo czuję się bezpiecznie ale ogólnie kiedy kupiłam bramkę rozporowa do pokoju bo niszczyła mieszkanie podczas nieobecności to robiła kupy, siku i rzygi za karę, sikala po kanapie i łóżku to było coraz gorzej aż dałam jej legowisko w miejsce "bezpieczne" tzn nie na przejściu i skończyło się zamykanie psa a z tym wszystkie nieprzyjemności ;P jedyne
@ethics: Chyba jesteś #!$%@? jeżeli myślisz, że pies się w ten sposób męczy. Dla szczeniaka taka klatka to miejsce wyciszenia i spokoju gdzie może wejść gdy chce być sam lub spać. Do tego pełni ważną rolę w zapobieganiu lękowi separacyjnemu u szczeniaka co jest kluczowe obecnie gdy przez HO prawie zawsze jest ktoś w domu. Też mam klatkę i szczeniak mi sam wchodzi wieczorami do niej spać.
@M_longer: według mnie lepsza by była nawet jakaś budka. U nas psiak przez 10 lat biegał po podwórku kiedy tylko chciał (a często wolał siedzieć w domu z ludźmi), no ale nie każdy zostaje dzieckiem na zawsze, żeby mieć czasu multum, więc doszła przeprowadzka, praca no i psina czasem zostaje sam 5:00-13:00, a czasem 14:00-18:00, więc się przyzwyczaił, bo przecież nie oddam go do schroniska...
@M_longer: o stary ale żeś rozpętał gównoburzę tą klatką! Trochę poczytałem twoich odpowiedzi i widzę, że masz dobrze w głowie. Klatka to narzędzie do układania psa, tak jak smycz, obroża, szelki, zabawki itd. Jak będziesz potrzebować to użyjesz i tyle - #!$%@? w opinie ekspertów.
Od siebie napiszę anegdotę jak raz wziąłem "zepsutą" przez poprzedniego właściciela sukę mieszańca owczarka belgijskijsko-niemieckiego na 5 dni do bloku - w celach szkoleniowych. Zdemolowała mi
Nie ma nic o tym, że są badania, że psy lubią być w takiej klatce (metr na metr?). Raczej jest o wygodzie Waszej i sąsiadów. Albo masz warunki, np. dom z ogrodem, albo nie bierzesz psa, jeszcze z hodowli.

@gni: Dom z ogrodem to nie są warunki dla psa. Wręcz odwrotnie hodowca nam wskazywał, że psy lepiej się czują w mieszkaniach bo wtedy właściciel zawsze musi z nim wyjść na dwór
@retardo: pies relaksuje sie w 100% dopiero gdy może leżeć wyciągnięty na boku i usnąć do 3 fazy, ta twoja klatka dla chomika mu tego nie umozliwia, pies śpiący w kłębie jest psem zaniepokojonym, nie w pełni zrelaksowanym i czujnym non stop.