STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM! Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny. Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet. Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych. Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych! Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
Może tego nie wiecie, ale jeśli macie w ścianach przewody, to one w czasie przepływu przez nie prądu zmiennego wytwarzają przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego
@projektjutra: Pisanie takich bzdur powinno być karalne. Jesteś szkodnikiem pisząc takie rzeczy i potencjalnie wprowadzając innych ludzi w błąd. Doedukuj się w tej dziedzinie, a potem zastanów się co właściwie napisałeś
Proszę bardzo, lista ONZ promieniowanie elektromagnetyczne jest w grupie podejrzanych czynników o działanie rakotwórcze (grupa 2B)- czynniki gdzie są badania wskazujące na szkodliwość, ale nie 100% udowodnione jeszcze:
@K-S-: nie,bo: -producent podaje,że ten model jest indukcją -wezwalem w koncu serwis,facet przy mnie wymienil 2 palniki i w srodku naprawde jest indukcja.Problem nie ustąpił -elektryczna - oporowa grzałka nie świszczy i nie bzdyczy
Najgorzej ze ma sterowanie dotykowe na płycie i nieraz nie mozna przestawić/wylaczyc tak zeby sie nie oparzyć.
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
@elf_pszeniczny: co #!$%@? xD
@pat1ryk: tylko prąd stały!
Komentarz usunięty przez autora
solgaz utrzymac w czystosci tez dramat
oni sami nie wiedza no ale co sie przyznaja do tego? garnek robi brrrr
@projektjutra: WiFi w domu też wyłączone?
-producent podaje,że ten model jest indukcją
-wezwalem w koncu serwis,facet przy mnie wymienil 2 palniki i w srodku naprawde jest indukcja.Problem nie ustąpił
-elektryczna - oporowa grzałka nie świszczy i nie bzdyczy
Najgorzej ze ma sterowanie dotykowe na płycie i nieraz nie mozna przestawić/wylaczyc tak zeby sie nie oparzyć.