STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM! Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny. Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet. Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych. Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych! Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
@projektjutra: tylko i wylacznie gaz - jedyny minus to syf na garnkach ale da sie przeżyć.
Plusy za to: Tani i oszczedny Szybko sie nagrzewaja garnki Mozliwosc stosowania woka Potrawy lepiej smakuj(ale to moje zdanie) Nie potrzeba specjalnych garnkow jak do indukcji
@projektjutra: dałnie debilu ziemia tez ma pole magnetyczne, glosniczek w twoim telefonie tez nawet kable jak sa wlaczone tworza pole magnetyczne bo tak dziala prad >.>
@projektjutra: po pierwsze - więcej tych tagów #!$%@? xD Po drugie - używasz wifi? Wiesz że działa ono z częstotliwością 2,4GHz, czyli z taką samą jak mikrofalówka? Wifi ugotuje Ci wodę w mózgu XDDD
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
#pdk
Plusy za to:
Tani i oszczedny
Szybko sie nagrzewaja garnki
Mozliwosc stosowania woka
Potrawy lepiej smakuj(ale to moje zdanie)
Nie potrzeba specjalnych garnkow jak do indukcji
@projektjutra: to na 99% mieszkasz w Krasniku xD
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@projektjutra: woda też.
@programista4k: gotowanie też. Witaminy z grup C i B nie są zbyt odporne na wyższą temperaturę.
@KedzioRRz: zmień na indukcyjną to będziesz miał funkcjonalność gazowej a wygodę elektrycznej (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Po drugie - używasz wifi? Wiesz że działa ono z częstotliwością 2,4GHz, czyli z taką samą jak mikrofalówka? Wifi ugotuje Ci wodę w mózgu XDDD
Jeżeli uważasz inaczej równie dobrze możesz założyć foliowa czapkę
tylko gaz i indukcja.