STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM! Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny. Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet. Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych. Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych! Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
@projektjutra: nie szerz bzdur. Jedyny przypadek w którym jest potencjalne ryzyko, to jeśli ktoś ma wszczepiony model rozrusznika serca wrażliwy na silne pola elektromagnetyczne. Ja mam we łbie po wypadku blachę i jakoś nie wybucha mi dynia przy gotowaniu na indukcji :P
@projektjutra: Promieniowanie elektromagnetyczne, ale zdefiniuj jakie- radiowe, światło widzialne, czy gamma czy co. Potem są Janusze i Grażyny co myślą że każde promieniowanie elektromagnetyczne to śmierć na miejscu, gdzie dosłownie dzięki niemu żyją i sami je emitują.
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
@projektjutra:
[potrzebne źródło]
Komentarz usunięty przez autora
@projektjutra: a widział Ty kiedyś wykres poziomu tego promieniowania w funkcji odległości?
@projektjutra: te dwa urządzenia wykorzystuja całkowicie różne zjawiska do transmisji energii.
Tak więc cały wpis to brednie.
@defoxe: odnośnie ilości - poproszę o ŻRÓDŁO