Wpis z mikrobloga

Jakie umiejętności są rzadko uczone (albo wcale), a według Ciebie są niezwykle przydatne?

33/100 #100pytandociebie

(Jeżeli chcielibyście, żebym zadała jakieś konkretne pytanie, bo macie ochotę porozmawiać o tym w komentarzach, to śmiało piszcie do mnie)
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vasenka myślę, że dziewczynki powinny się uczyć drobnych napraw i ogarniania "męskich" spraw, a chłopcy poprawnego prasowania, sprzątania i gotowania. Gorzej, że współcześnie to i dziewczynki i chłopcy coraz częściej nie umieją ani jednego, ani drugiego. :-p
  • Odpowiedz
@Vasenka: podstawy biznesu,nauka jezyka angielskiego przez ludzi kompetentnych(u mnie w liceum tylko nauczycielka zaawansowanej grupy miala poprawna wymowe a reszta to karyny po 3 letnich kolegiach).Czym sa podatki i dlaczego musimy je placic oraz jak robic by ich placic jak najmniej,nauka programowania od przedszkola.
Generalnie kierunek nauczania powinien byc kwestia osobista i dzieciaki juz na poziomie 14 latkow powinny moc wybrac przedmioty ktore je interesuja i podazac w strone zainteresowan
  • Odpowiedz
@Vasenka: Zapisywanie się do lekarza, podstawy prawidłowego żywienia, istotność ruchu - nieironicznie myślę że zajęcia z WF powinny być przynajmniej w części teoretyczne żeby wbić ludziom na całe życie że ruszać się trzeba i nie można z tym dyskutować, tak samo jak z koniecznością jedzenia i spania.
  • Odpowiedz
  • 3
@Vasenka umiejętność obsługi komputera, zakładanie i używanie skrzyne e-mail, ustawianie haseł, używanie bankowości elektronicznej, umiejętność zadbania o własną prywatność i bezpieczeństwo w sieci.

Rzeczy które dla osób tutaj wydają się oczywistością i są codziennością, dla ogromu osób w naszym kraju (i to często młodych!) są totalnie czarną magią, której nie rozumieją i nie chcą zrozumieć.
  • Odpowiedz