Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Niby w IT mówi się, że pracy multum. Długo się czeka w Wawie na odpowiedź odnośnie CV dla specjalisty IT z 4-letnim doświadczeniem? Aplikuję miesiąc i cisza. Wysłałem 80 CV. Jedynie sam zadzwoniłem, zostałem umówiony na rozmowę. Ale okazało się, że ta praca była zupełnie gdzie indziej niż rozmawiałem telefonicznie a gdzie indziej bym nie zadzwonił do rekrutera tak każą czekać na wyniki rekrutacji. I czekam. Serio taka bryndza? Przekwalifikować się też nie wiem czy warto bo na rynkach juniorskich bez doświadczenia jeżeli chodzi o sieci czy programowanie też zapewne jest jeszcze gorzej, a doświadczenia trochę mam w tym temacie, ponieważ sporo się tego liznęło w trakcie pracy. Lecz poprzez specjalistę IT widoczny jest u rekrutera zarys typowego helpdeskowca bez konkretnej specjalizacji. Chyba nie zawsze tak było, bo jeszcze 0,5 roku temu w podobnych ogłoszeniach nie wymagali niczego (no i też ofert było tak na oko 10%-20% więcej), a teraz wymagają kierunkowego wykształcenia które posiadam oraz doświadczenie. I nic. Chwilowa epidemia na rynku (przestój), czy firmy wolą zatrudniać studentów bądź ludzi po samej średniej szkole żeby było taniej? Czy może ironicznie mówiąc pracodawcy poszukują pracownika mającego 30 lat doświadczenia w wieku 20 lat z doktoratem, albo rekrutują dla dowartościowania się?

#pracait #programowanie #programista0k #helpdesk #sieci #it #pracbaza

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f19554c83e35d1fc753c493
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę

[====================....................] 49% (115zł/235zł)
Uzbieraliśmy już na 2 lat działania AMW!
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SeekSouls: P------ę farmazony? Znasz zarobki mniej więcej dla stanowisk w IT? Zajmowałem się przez pewien okres tym tematem i jakbym miał wolny czas to mógłbym zrobić jakieś przedstawienie graficzne ogólnie stawek, wieku itd. oraz w jaki sposób kształtuje się mniej więcej kariera takich ludzi.
Helpdesk to głównie gówniarze którzy chcą iść do IT, albo 30+ letnie przegrywy
  • Odpowiedz
@SeekSouls: Spoko, też pracuję w IT. Pracowałem na biznesowym szczeblu IT, na czymś pomiędzy oraz bezpośrednio developerskim.
Dodatkowo, mogę Ci powiedzieć, że jeżeli ktoś się przedstawia stanowiskiem "specjalista IT" to albo jest ruchany na hajs w małym mieście albo pracuje jako słuchawka w większym.
  • Odpowiedz
AluminiowaPantera: @derekperek122: Raporty mówią co innego. Przeżyłbyś w Wawie za minimalną krajową na zleceniu? Czyli jednak są ludzie godzący się pracować za miskę ryżu? Jednak tego doświadczenia niektórzy wymagają. "Głównie gówniarze lub 30-letnie przegrywy" czyli jak zostać wygrywem na rynku pracy? Jakie stanowisko biorą pod uwagę osoby właśnie po pracy w HD wedle Twoich raportów? W co idą dalej?
@rskk: Przeważnie pomoc techniczna - wszystko co związane
  • Odpowiedz
CzarodziejskiBrowar: Musisz robić coś źle. Znalezienie pracy w Warszawie zajęło mi około 1,5 miesiąca.

Z rocznym doświadczeniem w programowaniu w #python zacząłem szukać pracy w Warszawie. W ciągu miesiąca wysłałem około 30 CV. Zostałem zaproszony na 6 rozmów (czyli skuteczność 20%). Z tych 6 rozmów 3 zakończyły się ofertą pracy (czyli skuteczność 50%). Dwie jako programista Python, jedna jako programista Perl. Pozostało mi tylko wybrać jedną ofertę z tych
  • Odpowiedz
@zdalny_robol: Szczerze, jak na moje wszystko będzie dążyło do devopsowania, przez najbliższe 10 lat raczej nie będzie najgłośniej o devops bo to w sumie dla większych firm nic innego jak zysk i oszczędności.
Podlapac Javy i jakiegoś stacku DevOpsa to będzie po prostu robota marzenie.
Byleby kolejny cudotwórca się nie znalazł z innym modelem pracy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
RóżowyMorderca: @CzarodziejskiBrowar hehe czyli to nie jest tak, że o programistę z doświadczeniem się zabijają? ;-)
@derekperek122: no ok załóżmy że byłem tym studentem z doświadczeniem w HD. Teraz jestem absolwentem z doświadczeniem. Gdzie dalej iść? Bo znam trochę osób które zaczęły w HD w wieku 40 lat. Też myślałem czy nie iść gdzie indziej. Ale też jak się dostać na takie stanowisko jak się nie ma jako
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Jak na moje pierwszym to powinieneś zadbać sobie pytanie co chcesz robić?
Po helpdesku najłatwiej iść w stronę infrastruktury czyli sieci, admin windows czy unix itp. może bazy danych?

Certyfikaty najbardziej pożądane aktualnie na rynku to te Z technologii Cloud.
W Polsce bodajże KNF pozwolił firmom tylko na korzystanie z usług chmurowych które mają DC w Polsce. No więc szukany takich: GCP albo Azure.
Zrobić sobie na początku jakieś
  • Odpowiedz