Wpis z mikrobloga

@ly000: jeśli masz na myśli mnie to spoko, nie pierwszy raz mi ktoś mówi, że mam coś nie tak z głową. A co do prezentacji to z pierwszej ręki wiem, że gość spuścił z tonu.
  • Odpowiedz
@Positano1: jedni i drudzy. Parafrazując jego prezentację - junior może być świetnie obcykany w narzędziach, którymi się posługuje (fragment o własnych ustawieniach IDE), a może być senior, który bazuje na tutorialach z neta w swojej pracy "bo tak napisali więc tego nie będę ruszał".
  • Odpowiedz
@matwes: ile masz lat doswiadczenia w branzy? Z tego co uslyszalem nie dowiedzialem sie absolutnie nic nowego czy odkrywczego a gosc ma racje mowiac, ze wiekszosc to zwykle malpy do klepania kodu.
  • Odpowiedz
@bacteria: w IT zawodowo siedzę od 2011, więc 9 lat, a w samym programowaniu od 2015 - 5 w tym roku w sierpniu stuknie. I dalej czuję się jakbym nic nie wiedział, a takie wystąpienia jak wkleiłem są dla mnie nożem przystawionym do gardła.
  • Odpowiedz
a takie wystąpienia jak wkleiłem są dla mnie nożem przystawionym do gardła.

@matwes: proponuję poczytać opinie o spartezie na gowork
  • Odpowiedz
na gowork

@zwei: strona na której 80% opinii to frustraci, którym coś nie pykło w aktualnej pracy. Znam osobę, która się niedawno przyjęła do nich i też miała obawy dotyczące osoby p. Seligi i jest zadowolona mimo iż cisną mega mocno na rekrutacji.

Co nie zmienia faktu, że widząc tego typu wystąpienia to stwierdzam, że nie chciałbym pracować w firmie, która ma prezesa o takim charakterze.
  • Odpowiedz
@matwes: interview ma na celu glownie sprawdzenie czy ktoś kłamał w cv i czy pasuje do teamu. To co się dzieje później i jak wygląda praca określa głównie process (waterfall, scrum, kanban, lean, etc) I czy jest zrozumiany czy to zwykła fabryka features (tzw. feature factory), ktore zawsze prędzej czy później prowadzą do wypalenia (burnout).
  • Odpowiedz
@matwes: Nie wiem jakim trzeba byc czlowiekiem by uwazac, ze to byla dobra prezentacja. Chlop sprawial wtedy wrazenie strasznie sfrustrowanego. Ta prezentacja o plantacjach programistow tez dobra, jak jej sluchalem to mialem wrazenie, ze autor 2 godziny wczesniej dowiedzial sie o czyms takim jak outsourcing.

Opinie o Spartezie sa jakie sa. Firma padla ofiara wlasnej legendy.
  • Odpowiedz
@matwes: XD a co tu jest takiego fantastycznego ? chłop mówi o (o ile dobrze pamiętam) kilkunastu algorytmach garbage collectorów XD XD mówi jak to musisz szybko pisać na komputrze bo inaczej nie jesteś dobrym PROGRAMISTOM XD co to wgl jest
  • Odpowiedz