Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 122
@jalop:
Proszę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
mąka szymanowska 480 - 1000g
woda zimna - 620g (62% hydro)
drożdże świeże - 1g
sól - 30g

Wyrabiane w mikserze planetarnym w taki sposób: drożdże rozpuscilem w wodzie, dodałem 1/3 mąki i zostawiłem do wymieszania na 5 minut, potem sól i nastepne 1/3 maki i znowu na 5 minut i na końcu zmieniłem końcówkę na hak do ciasta, dodałem resztę
@coo84: Jak chcesz pizzę w godzinę to dajesz pół kostki drożdzy i cukier. To jest stsndard w pizzeriach osiedlowych. Ostatnio pracownik takiej mówił mi, że ciasto dorabiał 8 razy dziennie. Po takiej jesteś „najedzony” pół dnia. A włoska robota jest obliczona na minimum 24h a przy 48-72 daje dużo smaku i jest lżej na brzuszku. Przy długim wyrastaniu ilość drożdży jest minimalna
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@chrabia_bober: kamień szamot 2cm, uchylone drzwiczki bo przez to wyłącza się termostat i grzałka działa cały czas przez co można osiągnąć wyższą temperaturę na kamieniu, tak blisko grzałki po to, żeby pizze upiec jak najszybciej żeby się nie wysuszyła, wszystkie te że zdjęć piekłem max dwie minuty