Wpis z mikrobloga

Z @amarantowy: nie zgodziliśmy się kilka razy w kwestii odżywiania i już reaguje na moje posty alergicznie ;)

Tak jak piszę @churagan: nie chodzi o mostkowanie, tylko od oderwany tyłek.

Nie wiem jak u was ale u mnie to plaga, co drugi tak wyciska swoje 110kg i cieszy się, że silny jak tur.
  • Odpowiedz
@DamianParol: Patrze obiektywnie na kazdy post - cos mi sie moze spodobac a cos innego nie. Jestem dzisiaj w strasznej kondycji dlatego przeoczylem oderwanie dupska. I fakt, to plaga, nie wiem po co to robia. I nie zaleznie od tego czy maja 30 kg czy wiecej.
  • Odpowiedz
@Sarza01: Tak jest jak ktoś poczyta trochę zagranicznych blogów o IF i robi za eksperta na YT

Z drugiej strony szkoda chłopka, formę ma dobrą a z takim podejściem długo nie powalczy. Martwe też robili na okrągłych plecach.
  • Odpowiedz
@Lanza: Bardzo nie lubię wypowiadać się na ten temat. Czy to ludziach spotkanych na siłce czy o internetowych celebrytach. Mogę mieć swoje domysły, ale bardzo łatwo kogoś skrzywdzić, a ja nie mam żadnego dowodu na swoje słowa.

@Sarza01: Elegancki wynik, ale ja wolę mieć te 50kg mniej, osiągać te 85% możliwości i mieć zdrowy kręgosłup. Nie startuje w zawodach, żeby to miało jakieś znaczenie.
  • Odpowiedz
@DamianParol: Też znałem takich kolesi. Najsilniejsze chłopaki we wsi, ale jak pojechali na zawody, to żaden nie miał ani jednego podejścia zaliczonego. Po większości szybko słuch zaginął.

Z drugiej strony kilka miesięcy temu wynająłem trenera do ułożenia treningu i jak on mi kazał wyciskać bez mostka (który akurat robiłem prawidłowo) bo to niebezpieczne dla kręgosłupa i robić przysiady używając wysokości ławki jako boxa to też szybko mu podziękowałem za współpracę.
  • Odpowiedz
@churagan: On miał trochę racji...

Mostkowanie jest czymś dobrym dla barków (i wyników siłowych) ale stwarza większe ryzyko kontuzji pleców. Większość opinii (i ja też ją podzielam), że to ryzyko jest relatywnie małe, ale jednak jest.

Z przysiadami też są różne szkoły. Można robić je z tzw boxa, można robić połówki, można robić Ass To The Grass i nie ma zgody co jest bezpieczne, a co nie.
  • Odpowiedz