Wpis z mikrobloga

@LajfIsBjutiful: nie pojme jak moja babcia - sprzataczka i dziadek - pracownik fizyczny byli w stanie odkladac na jakas "ksiazeczke mieszkaniowa" zeby moja matka otrzymala pewnego dnia w pelni splacone mieszkanie xD a dziadkowie tez swoje mają, i bynajmniej w partii nie byli
  • Odpowiedz
Czekam, aż nasze pokolenie dorośnie i zacznie posiadać historyków, którzy siądą i rozliczą pokolenia naszych rodziców i dziadków. Pokolenie "walczące o Polskę" w znacznej części walczyło tylko i wyłącznie o swoją potrzebę nachapania się. Jednym z głównych powodów protestów w Polsce i okrągłego stołu było wydłużenie oczekiwania na państwowe mieszkanka, partia obiecała, że oczekiwanie wyniesie 5 lat, a średnio wynosiło 8. Plan nie został wykonany, zaczęły się strajki, poczytajcie sobie postulaty strajkowe,
  • Odpowiedz
Ha ha ha za komuny rozdawali mieszkania osobom w wieku 20 lat, buhahaha, większej bzdury nie czytałem w życiu.

@dzieju41: mój ojciec w wieku 21 lat dostał kawalerkę jak się zatrudnił w hucie. Całe Zagłębie Śląsko-Dąbrowskie jest zabudowane osiedlami dla ówczesnych pracowników.
  • Odpowiedz
Mieszkanie z przydziału to się dostawało po 20 latach czekania. I w zasadzie to się dostawało nie mieszkanie, ale możliwość kupna.

@kontonr77: Za 'kopertę' dla decydenta wpadało po miesiącu i już zostawało- uwierz mi ze wiem o czym mówię ;)
  • Odpowiedz
@LajfIsBjutiful: @przegrany_przegryw: Moi rodzice podobna historia jak pisze Przegrany. Dolny Śląsk, mieszkanie 45m2, poniemieckie budownictwo, jednopiętrowy budynek mający ze 100 lat ale znacznie lepiej się trzyma niż te komunalne z wielkiej płyty. Mieszkają przy lesie a do centrum jest 10 minut autem. No k*rwa wymarzona lokacja. Po 15 latach wykupili je za 5% wartości. Ja to chyba będę wynajmował do końca życia.
  • Odpowiedz
Czyli wychodzi na to, że nawet PRL miał więcej do zaoferowania ludziom niż "wolna" Polska. Wydaje mi się, że największym błędem jakie popełniły władze państw bloku wschodniego było zamknięcie granic. Gdyby podeszli do tego jak obecni politycy i powiedzieli "jak się nie podoba to wyp...", wówczas socjalizm trwałby aż do dzisiaj. Najgorsze jest to, że wcale nie świadczy to dobrze o ówczesnej sytuacji, ale bardzo źle o sytuacji współczesnej.
  • Odpowiedz
@kontonr77: no w sumie nie musisz tak samo jak ja nie muszę potwierdzac zdania wielu wykopków wyżej. Tak było i w większosci naszych starszych jesli mają ksztę honoru to przyznaja się że zdobycie mieszkania wtedy to poziom zakupu auta dzisiaj.
  • Odpowiedz
  • 1
Zobaczcie sobie jaki odsetek ludzi posiada nieruchomości w takich Niemczech czy innym kraju który komuny nie przeszedł w Europie. Jest o wiele niższy właśnie dlatego ze nikt od komuny mieszkań nie dostawał. Tu się wynajmuje bo kupić się albo nie opłaca albo nie da rady.
  • Odpowiedz