Wpis z mikrobloga

@LajfIsBjutiful to tak było bezwarunkowo? Moi rodzice byli w kolejce i na samym początku lat 90 dostali do wyboru mieszkania i wzięli w nowym budownictwie 4 pokoje, ale na tamte czasy musieli wydać i tak grubą kasę, żeby je dostać.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@dzieju41: żebyś nie miał wątpliwości że twój post jest idiotyczny to potwierdzam iż moi rodzice jak wszyscy sąsiedzi dostali mieszkania z przydziału z tytułu pracy w zakładzie państwowym. Każdy otrzymał możliwość wykupu tego mieszkania za jakieś 20 tysięcy złotych.
  • Odpowiedz
na Śląsku jest masa mieszkań do 150k w jakiś mniejszych ale i tak dużych miastach, wiele osób pracujących w Katowicach czy Gliwicach szuka mieszkań w sąsiednich miastach z których można sobie dojechać szybkimi drogami wielopasmowymi (a jest ich wiele) do pracy w 20 minut. Za 150 tyś to rok temu były nawet 3 pokojowe, teraz już nie pamiętam.
  • Odpowiedz
@ssehflodur: Mój znajomy sprzedał 4-5 miesięcy temu 36m2 w Centrum Białegostoku za 65 000zł, jak się o tym dowiedziałem, to próbowałem mu pomóc i odkręcić transakcję, bo go jakiś kuzyn po prostu okradł, ale ten debil doszedł do wniosku, że nie będzie tego odkręcał, bo się kuzyn obrazi. (mieszkanie warte jakieś 180 k)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@LajfIsBjutiful: Moja babcia dostala mieszkanie z przydzialu. 48m2. Zadłużyła je. Musielismy sie wyprowadzić do kawalerki 20m2. 18 lat później kupuję mieszkanie 54m2 w kredycie na 30 lat. Rata 2300.
  • Odpowiedz
@Fixusa jakas tam szycha w skarbowce, pilnowala zeby inspektorzy dobrze dociskali srube podmiotom podatkowym xD do konca nie wiem, ale ma teraz 80 lat i dalej wszyscy sie jej boja/nie lubia, takze pewnie zarobila na te emeryture twarda glowa i reka.
  • Odpowiedz
@LajfIsBjutiful: starzy ludzi są odpowiedzialni za obecną Polske, to oni czerpali z komuny, do dziś niektórzy opowiadają o niej z sympatią, to tamto pokolenie nie mogło przeciwstawić się reżimowi, ale to oczywiście my jesteśmy "ciotami w rurkach", bezrobocie ukryte, wszędzie układy, partyjnych wciąż nie rozsądzono, dalej trzymają się silno w grupach, na takich co przestrzegali prawa patrzono z politowaniem, a teraz co? 13,14 emerytura i dalej rozbiórka kraju
  • Odpowiedz
  • 23
@LajfIsBjutiful bo wtedy mieszkania były traktowane jak dobro podstawowe, dzięki czemu taki 30 latek dostawał z przydziału i po 20/30 latach przechodziło to na własnościowe. Przez ten czas płacił tylko czynsz i media.

Obecnie ceny mieszkań wywindowane do absurdalnych poziomów, bo sobie bogaci znaleźli doskonały sposób na lokowanie swojej forsy i ochronę jej przed utratą wartości - kupowanie mieszkań. W efekcie cena rośnie bo tworzy się bańka spekulacyjna, co przyciąga kolejnych
  • Odpowiedz