Wpis z mikrobloga

Mirki, pewnie wielu z Was zadaje sobie pytania w stylu:
-Dlaczego mieszkania są tak horrendalnie drogie
-Dlaczego zarabiając trzy średnie krajowe nie stać mnie na własne 4 kąty
-Dlaczego wszystkie mieszkania są kupowane w ciągu godziny od wystawienia o kto je k---a kupuje?

Odpowiedź jest prosta:

Starsze pokolenie razem z PiS OKRADA młodych polaków z mieszkań. Oni często dostali swoje lokum za darmo w czasach PRL a teraz się śmieją z młodych że ich nie stać na mieszkanie. Uwłaszczyli się kosztem młodszego pokolenia i jeszcze uchwalili sobie ustawy takie, żeby młodzi pracowali na ich emerytury bo sami sobie na pewno na nie nie zarobili z pensjami rzędu 20 USD na miesiąc. I jeszcze te janusze teraz żerują na rynku nieruchomości kupując po 5 mieszkań jako "inwestycje" i windując ceny w nieskończoność.

Lokale z dobra podstawowego stały się dobrem spekulacyjnym, prawie jak bitcoin. PiS powinien JAK NAJSZYBCIEJ uchwalić podatek katastralny dla nieruchomości w których się nie mieszka(5% na drugie mieszkanie, 10% na trzecie, 20% na czwarte). Bo inaczej będziemy powoli dążyć do tego że 5% społeczeństwa będzie posiadało 90% nieruchomości. I to oni będą dyktować ceny wynajmu i sprzedaży a nie młodzi ludzie którzy potrzebują tych lokali żeby w nich zamieszkać bo od tego są mieszkania!

I zanim mnie zaczniecie wyzywać od komunistów i i bronić tych 5% rentierów poczytajcie sobie jak ten problem został rozwiązany w najbardziej rozwiniętych europejskich miastach. Nie można sobie kupować od tak mieszkań pod AirBNB czy inne bookingi w takim amsterdamie albo sztokholmie. Ten rynek potrzebuje regulacji i nawet z tym nie dyskutujcie! A nie tak jak w polsce nawet jak stać cię na kredyt to strasznie cięzko coś kupić bo jeszcze przed wbiciem łopaty w ziemi wszystkie mieszkania na pniu są wykupione przez januszy "inwestorów" biznesu.

#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #kupnomieszkania #januszebiznesu #kredythipoteczny #januszex #gorzekiezale #zalesie #ekonomia #nieruchomosci #gospodarka #polska #bekazpodludzi
S.....b - Mirki, pewnie wielu z Was zadaje sobie pytania w stylu:
-Dlaczego mieszkan...

źródło: comment_su30jxREaSHRZos2gLwm8baNQJVAHgLL.jpg

Pobierz
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

chcecie to wprowadzajcie ten katastralny ale nie dziwcie się jak wynajem Wam skoczy o 20-50% xD Wtedy zobaczymy jak szybko zaoszczędzicie na wkład

@kozackiBOHUN: Nic nie skoczy, nikogo nie byłoby stać wtedy na te mieszkania i przynosiłyby tylko straty, nie ma opcji żeby ktoś zarabiając tyle samo mógł sobie pozwolić na płacenie 50% więcej za wynajem.
To raz, a dwa to co mogłoby się stać, to raczej przetransferowanie własności mieszkaniowej
  • Odpowiedz
@Scaab: Juz ci odpowiem jako gowniarz co w wieku 22 lat kupil mieszkanie nad moim prodziekanem z uczelni w bloku gdzie byly rozdawane mieszkania za komuny.
1. Tak, dostali je. C---a umieja, same stare dziady ktore zaraz zdechna. Zgadnij kto wykupi co najmniej kilka mieszkan w tym bloku na przestrzeni kilku lat. No ja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. Co cie boli ze dostali. Taki byl
  • Odpowiedz
@friboo: ale nie rozumiem o czym ty mowisz? Kto ci broni zostać developerem, budować c-----e inwestycje i sprzedawać za miliony xD ja bym w życiu nic nie kupił od żadnego developera. Miałem zreszta taki wybór i po prostu nie rozumiem ludzi xD ich sprawa na co wydają milionowy kredyt. Jeśli ktoś jest głupi to się go po prostu rucha na pieniądze tak działa ten świat, wybacz.
  • Odpowiedz
@DarkSoul667: A i jeszcze jako suplement - te stare dziady co DOSTALI mieszkanie zgodnie z tymi ksiazeczkami maja do mnie problem ze tak sobie po prostu kupilem chate xdddd no tak bo to obraza majestatu ze sobie mozna tak po prostu zarobic i kupic ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Dużo osób pisze, że wprowadzenie podatku katastralnego spowoduje wzrost czynszów? Mogę prosić dane do takich rewelacji? Ważna kwestia to ile jest pustych mieszkań. Po wprowadzeniu podatku każdy będzie chciał wynająć, żeby nie dopłacać do posiadania mieszkania. Dzisiaj wiele osób ma mieszkanie i nie wynajmuje, gdyż cieszy się jedynie wzrostem wartości mieszkania, nie chce najmujacych, nie chce umów, chce gdzies ulokować środki i kupuje mieszkanie, a ono stoi puste.

Wprowadzenie podatku katastralnego spowoduje
  • Odpowiedz
Ja perdolę co za zbiorowisko miłośników Zandbega. Jakoś w 2007 nie pyskowaliście na wysokie ceny jak była poprzednia bańka. Najlepiej grypę zwalczyć dżumą, co za pomysły. Przecież ta sytuacja wynika z popytu nakręcanego przez sztucznie niskie stopy procentowe. Po pierwsze umożliwiają tanie kredytowanie a po drugie zniechęcają ludzi do trzymania kasy na lokatach, które nic nie płacą. Na giełdę nikt się nie garnie bo to ustawka jadąca na państwowych spółkach, a wszelkie
  • Odpowiedz
PiS powinien JAK NAJSZYBCIEJ uchwalić podatek katastralny dla nieruchomości w których się nie mieszka(5% na drugie mieszkanie, 10% na trzecie, 20% na czwarte

@Scaab: przeciez rece opadaja jak sie czyta takie brednie. nawet nie wiem co napisac :|

Ważna kwestia to ile jest pustych mieszkań. Po wprowadzeniu podatku każdy będzie chciał wynająć, żeby nie dopłacać do posiadania mieszkania. Dzisiaj wiele osób ma mieszkanie i nie wynajmuje, gdyż cieszy się jedynie
  • Odpowiedz
weź się za prace sam biedaku. Codziennie zamiast wstawiać 10 swoich wysrywów i zarzutek zacznij coś robić to cię będzie stać na kawalerkę w Zalesiu xD

@Zmoll: No własnie w tym rzecz, ze praca jest u nas obłożona 19% podatkiem, a dochód z wynajmu tylko 9% (ryczałt) więc nie ma zachęty do osiągania zysków z pracy, a za to jest do osiągania zysków z kapitału. Dlatego powinien istnieć podatek (np.
  • Odpowiedz
@pulkownik_isajew: od pustego mieszkania i tak trzeba płacić czynsz do spółdzielni, więc trzymanie pustego mieszkania kompletnie się nie opłaca i nikt o zdrowych zmysłach tego nie robi (znaczy spośród właścicieli prywatnych, jak robią firmy to nie wiem, ale te działają trochę inaczej, podatek dotknąłby przede wszystkim osoby prywatne mające dwa, trzy mieszkania).
  • Odpowiedz
@Thunderbird88:

no i co z tego? kup sobie auto i niech stoi, nie musisz jezdzic, kupiles, jest Twoje i robisz z nim co chcesz.

logika kuców, mają swój głupi pogląd na ktoeym opierają teze, a jak się okaże że mylny to dalej bronią tezy, bo tego się tyczył mój komentarz, ze nie wiadomo czy katastralny podniesie cenę najmu.
Ja myślę, że ceny mieszkań spadną i się skończy kiedyś spekulacja, wtedy będzie dopiero krzyk
  • Odpowiedz
@pulkownik_isajew: a masz jakieś dane na ten temat, czy tak z d--y p--------z? Bo nawet jeżeli puste mieszkanie daje zysk, to i tak trzymanie pustego jest zwyczajnie głupie - tydzień roboty na szukanie studentów i na konto wpada ci drugie tyle. Albo możesz agencję wynająć, to wprawdzie połowę zabiorą, ale i tak dostaniesz na czysto dużo hajsu, więc trzeba stosować bardzo pokrętną logikę, żeby kupić mieszkanie tylko po to, żeby
  • Odpowiedz