Wpis z mikrobloga

Mirki, pewnie wielu z Was zadaje sobie pytania w stylu:
-Dlaczego mieszkania są tak horrendalnie drogie
-Dlaczego zarabiając trzy średnie krajowe nie stać mnie na własne 4 kąty
-Dlaczego wszystkie mieszkania są kupowane w ciągu godziny od wystawienia o kto je k---a kupuje?

Odpowiedź jest prosta:

Starsze pokolenie razem z PiS OKRADA młodych polaków z mieszkań. Oni często dostali swoje lokum za darmo w czasach PRL a teraz się śmieją z młodych że ich nie stać na mieszkanie. Uwłaszczyli się kosztem młodszego pokolenia i jeszcze uchwalili sobie ustawy takie, żeby młodzi pracowali na ich emerytury bo sami sobie na pewno na nie nie zarobili z pensjami rzędu 20 USD na miesiąc. I jeszcze te janusze teraz żerują na rynku nieruchomości kupując po 5 mieszkań jako "inwestycje" i windując ceny w nieskończoność.

Lokale z dobra podstawowego stały się dobrem spekulacyjnym, prawie jak bitcoin. PiS powinien JAK NAJSZYBCIEJ uchwalić podatek katastralny dla nieruchomości w których się nie mieszka(5% na drugie mieszkanie, 10% na trzecie, 20% na czwarte). Bo inaczej będziemy powoli dążyć do tego że 5% społeczeństwa będzie posiadało 90% nieruchomości. I to oni będą dyktować ceny wynajmu i sprzedaży a nie młodzi ludzie którzy potrzebują tych lokali żeby w nich zamieszkać bo od tego są mieszkania!

I zanim mnie zaczniecie wyzywać od komunistów i i bronić tych 5% rentierów poczytajcie sobie jak ten problem został rozwiązany w najbardziej rozwiniętych europejskich miastach. Nie można sobie kupować od tak mieszkań pod AirBNB czy inne bookingi w takim amsterdamie albo sztokholmie. Ten rynek potrzebuje regulacji i nawet z tym nie dyskutujcie! A nie tak jak w polsce nawet jak stać cię na kredyt to strasznie cięzko coś kupić bo jeszcze przed wbiciem łopaty w ziemi wszystkie mieszkania na pniu są wykupione przez januszy "inwestorów" biznesu.

#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #kupnomieszkania #januszebiznesu #kredythipoteczny #januszex #gorzekiezale #zalesie #ekonomia #nieruchomosci #gospodarka #polska #bekazpodludzi
S.....b - Mirki, pewnie wielu z Was zadaje sobie pytania w stylu:
-Dlaczego mieszkan...

źródło: comment_su30jxREaSHRZos2gLwm8baNQJVAHgLL.jpg

Pobierz
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kurczaczak: W Krakowie rok do roku cena nieruchomości wzrosła o 25%, podczas gdy lokata nie oferuje więcej niż 4%, to po odjęciu tego czynszu nad którym tak ubolewasz i tak zostaje ponad 20% wzrostu "inwestycyjnego".

Ja się pytałem o takie dane, nie pisałem, że ja je mam. Może niewykończone, moze ktos chce miec mozliwosc szybszej sprzedaży bez najemców, może jak to stać na np 400 000 to tych np 6000
  • Odpowiedz
@Scaab: Musimy dotrzeć z przekazem do młodych ludzi i ich uświadamiać, jak dają się dymać rentierom i spekulantom. Na Wykopie do nich nie trafimy. Dla większości Internet kończy się na Facebooku. Może jakaś akcja w social media? Kto byłby w stanie taką akcję poprowadzić? Kto ma doświadczenie w prowadzeniu kampanii w mediach społecznościowych? Ludzie są bezsilni, godzą się na obecną sytuację i bulą rentierom. Trzeba też trafić do Rządu. Młodzi
  • Odpowiedz