Witam, Jak to jest z przyłączem mediów w przypadku kiedy moja działka jest ostatnia? Zakładając, że mam wpisaną służebność mediów i drogi, a do głównej drogi, gdzie przede mną są jeszcze 2 działki jest jakieś 100m. Chodzi mi o koszty na przykładzie dajmy na to wody i kanalizacji. - Jak są dzielone koszty i Czy w ogóle są dzielone? - Co jeśli tylko ja w danym momencie będę wnosił o przyłącze? Kompletnie nie wiem jak się rozwiązuje takie sytuacje. Bez sensu jest robienie nitki z pominięciem dwóch wcześniejszych działek (tak, żeby się nie mogli dołączyć) i bez sensu jest również finansowanie im przyłącza. Jak to działa?
@1Lupa: Jak budujesz wodociąg to do momentu przekazania na gminę jest twoja własnością. Jeśli ktoś się chce wpiąć musi uzyskać twoja zgodę. Dzielisz na 3 i każdy spłaca
@10101110001100101010101010: Czyli za 100m muszę wyłożyć kasę sam jeśli nikt przedemną nie zamierza budować? Czy wodociągi biorą jakoś pod uwagę, ze przedemna są jeszcze działki budowlane?
PS A czy wodociągi mogą zadecydować, ze wodociąg łatwiej podłączyć od sąsiada i wtedy sąsiad musi mi pozwolić wziąć od niego (jeśli jest bliżej niż ciagniecie nowej nitki przez drogę)?
Czyli za 100m muszę wyłożyć kasę sam jeśli nikt przedemną nie zamierza budować
@1Lupa: Załatw kontakt do sąsiadów i się dowiedz, może chcą się dorzucić i mieć też już problem z głowy - w końcu kiedyś i tak będą musieli się wpiąć :)
A czy wodociągi mogą zadecydować, ze wodociąg łatwiej podłączyć od sąsiada i wtedy sąsiad musi mi pozwolić wziąć od niego (jeśli jest bliżej niż ciagniecie nowej nitki
@1Lupa: Ciągniecie 100 metrów mija się z sensem. Duża taniej zrobisz sobie studnie głębinowa. Jak napisał ktoś wyżej, dogadaj z sąsiadami. Jak nie będą chętni to studnia i elo
@chafer: Dzięki @dzazzio: @10101110001100101010101010: @leesiuu: Właśnie dostałem informacje, że wodociągi zrobią nitkę na własny koszt przez to, że będzie wpisana służebność mediów, a mi pozostanie jedynie pokryć koszty przyłączenia wody i kanalizacji od granicy do domu. Czy to jest realny scenariusz? Dopiero w piątek mam czas podjechać do wodociągów i się zapytać czy rzeczywiście tak fukncjonują, ale czy rzeczywiście istnieje taka możliwość?
@1Lupa: Jeżeli masz takie info od sprzedawcy działki to bez kwita bym w to nie wierzył. Znajomi kupili działkę i pani która sprzedała ich naście zadeklarowała ze zrobi wodociąg i kanaliza w cenie działki, później przekaże na gminę ta zwróci koszty itp. Nie ma wodociągów ani kanalizy a byla już właścicielka działek mówi ze nie ma pieniędzy ( ͡°͜ʖ͡°)
@1Lupa szukaj sąsiadów bo kanaliza i woda na takim odcinku może wyjść ładnych kilkadziesiąt tysi a mając rury w drodze możesz nie dostać zgody na szmbo/oczyszczalnie i tym samym pozwolenia na budowe
@1Lupa: w wodociągach przy wniosku o wydanie warunków technicznych zaznaczasz że składasz wniosek o rozbudowę sieci, czekasz na decyzję wodociągów i później decydujesz. Miałem podobną sytuację i żeby mieć wodę do budowy wykonałem przyłącze na własny koszt. Inaczej czekalbym do mniej więcej połowy 2020 wtedy mają mi zrobić kanalizację bo to o wiele drożej i nie chciałem za to płacić z własnej kieszeni. Sama woda 25zl za mb jeśli dobrze
@Andi128: Coś tanio te 25pln/mb. U mnie była sytuacja ze pierwszy somsiad zrobić sobie wodę, urzędasy nie przekminili ze ktoś dalej będzie chciał tez wodę i klepneli projekt z jakaś mała średnica. Następny somsiad chciał się podpiąć i wtedy stwierdzili ze spadki ciśnienia będą i nie dostał pozwolenia. Taniej mu było zrobić studnie niż ciągnąć znów od drogi nowa nitkę. Każdy następny tez robił studnie.
@niewidzialna_reka_wolnego_rynku: @Andi128: Tylko, że projekt będzie dopiero jak działki zostaną podzielone, a to ma być trochę później zrobione. 25zł za mb to mega tanio. Ja czytałem o minimum 250zł
Do piątku powinienem więcej wiedzieć jak jesteście ciekawi to będę wołał.
@arbuz77: Jakoś trudno mi uwierzyć, że sąsiad (dom obok działki nr. 3) zgodzi się
@dzazzio: i problemy, wodę ze studni jak dobrze pamiętam należy badać raz na pół roku, a przynajmniej co tyle bada znajomy który jej używa na potrzeby hodowli krów więc co do ludzi też przyjolbym przynajmniej takie założenie. Do tego hydrofor nie jest bezawaryjny w końcu to leży w wodzie latami. Ale fakt, jak teraz myślę to jeśli sytuacja wyglądałaby tak jak u mnie tzn wodociągi zgodzą się rozbudować sieć a
@1Lupa: 250 zł za mb to ja słyszałem o kanalizacji, później okazało sie jak gadałem z gościem od wody ze tyle się bierze jak się komuś 10 m przyłącza w podwórku robi. Przy takich odległościach mówił że liczy sie całkiem inaczej, w zależności od gruntu, czy jest asfalt na drodze itp. ale u mnie powiedział że gdyby miał robić te 80m to by policzył jakieś 60-70zl mb
@1Lupa media puszczą w drodze. Masz 2 moze 3 wyjscia. 1. Kanalizę robisz sam na własny koszt. Musisz wtedy mieć zgodę na przekop innych udziałowców drogi. Ty jesteś wtedy własciciem i administratorem nitki. W momencie zapytania o przyłącze działek 2 i 1 wodociągi odeślą ich do Ciebie. Po zapłacie i podłączeniu ich, sieć bezpłatnie przekazujesz wodociągom 2. Łapiesz sąsiadów i wspólnie ciągnięcia nitki a sieć przekazujecie wodociągom. 3. Jak masz zgodę
Jak to jest z przyłączem mediów w przypadku kiedy moja działka jest ostatnia? Zakładając, że mam wpisaną służebność mediów i drogi, a do głównej drogi, gdzie przede mną są jeszcze 2 działki jest jakieś 100m. Chodzi mi o koszty na przykładzie dajmy na to wody i kanalizacji.
- Jak są dzielone koszty i Czy w ogóle są dzielone?
- Co jeśli tylko ja w danym momencie będę wnosił o przyłącze?
Kompletnie nie wiem jak się rozwiązuje takie sytuacje. Bez sensu jest robienie nitki z pominięciem dwóch wcześniejszych działek (tak, żeby się nie mogli dołączyć) i bez sensu jest również finansowanie im przyłącza. Jak to działa?
#budowadomu #budujzwykopem #budujzchaferem #prawo
źródło: comment_OBK6CFw3EEyPSgUtdohCK6u8Unbw52XN.jpg
PobierzPS
A czy wodociągi mogą zadecydować, ze wodociąg łatwiej podłączyć od sąsiada i wtedy sąsiad musi mi pozwolić wziąć od niego (jeśli jest bliżej niż ciagniecie nowej nitki przez drogę)?
@1Lupa: Załatw kontakt do sąsiadów i się dowiedz, może chcą się dorzucić i mieć też już problem z głowy - w końcu kiedyś i tak będą musieli się wpiąć :)
Tak to wygląda. Czy to zdjęcie coś zmienia? Czy nadal kiepsko :P?
źródło: comment_GnbnVQQOB0J4JI3RQY5KB8goGOfd6O8O.jpg
Pobierz@dzazzio: @10101110001100101010101010: @leesiuu:
Właśnie dostałem informacje, że wodociągi zrobią nitkę na własny koszt przez to, że będzie wpisana służebność mediów, a mi pozostanie jedynie pokryć koszty przyłączenia wody i kanalizacji od granicy do domu. Czy to jest realny scenariusz? Dopiero w piątek mam czas podjechać do wodociągów i się zapytać czy rzeczywiście tak fukncjonują, ale czy rzeczywiście istnieje taka możliwość?
Komentarz usunięty przez autora
25zł za mb to mega tanio. Ja czytałem o minimum 250zł
Do piątku powinienem więcej wiedzieć jak jesteście ciekawi to będę wołał.
@arbuz77: Jakoś trudno mi uwierzyć, że sąsiad (dom obok działki nr. 3) zgodzi się
1. Kanalizę robisz sam na własny koszt. Musisz wtedy mieć zgodę na przekop innych udziałowców drogi. Ty jesteś wtedy własciciem i administratorem nitki. W momencie zapytania o przyłącze działek 2 i 1 wodociągi odeślą ich do Ciebie. Po zapłacie i podłączeniu ich, sieć bezpłatnie przekazujesz wodociągom
2. Łapiesz sąsiadów i wspólnie ciągnięcia nitki a sieć przekazujecie wodociągom.
3. Jak masz zgodę