Wpis z mikrobloga

Witam,
Jak to jest z przyłączem mediów w przypadku kiedy moja działka jest ostatnia? Zakładając, że mam wpisaną służebność mediów i drogi, a do głównej drogi, gdzie przede mną są jeszcze 2 działki jest jakieś 100m. Chodzi mi o koszty na przykładzie dajmy na to wody i kanalizacji.
- Jak są dzielone koszty i Czy w ogóle są dzielone?
- Co jeśli tylko ja w danym momencie będę wnosił o przyłącze?
Kompletnie nie wiem jak się rozwiązuje takie sytuacje. Bez sensu jest robienie nitki z pominięciem dwóch wcześniejszych działek (tak, żeby się nie mogli dołączyć) i bez sensu jest również finansowanie im przyłącza. Jak to działa?

#budowadomu #budujzwykopem #budujzchaferem #prawo
1Lupa - Witam,
Jak to jest z przyłączem mediów w przypadku kiedy moja działka jest o...

źródło: comment_OBK6CFw3EEyPSgUtdohCK6u8Unbw52XN.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@10101110001100101010101010: Czyli za 100m muszę wyłożyć kasę sam jeśli nikt przedemną nie zamierza budować? Czy wodociągi biorą jakoś pod uwagę, ze przedemna są jeszcze działki budowlane?

PS
A czy wodociągi mogą zadecydować, ze wodociąg łatwiej podłączyć od sąsiada i wtedy sąsiad musi mi pozwolić wziąć od niego (jeśli jest bliżej niż ciagniecie nowej nitki przez drogę)?
  • Odpowiedz
Czyli za 100m muszę wyłożyć kasę sam jeśli nikt przedemną nie zamierza budować

@1Lupa: Załatw kontakt do sąsiadów i się dowiedz, może chcą się dorzucić i mieć też już problem z głowy - w końcu kiedyś i tak będą musieli się wpiąć :)

A czy wodociągi mogą zadecydować, ze wodociąg łatwiej podłączyć od sąsiada i wtedy sąsiad musi mi pozwolić wziąć od niego (jeśli jest bliżej niż ciagniecie nowej nitki
  • Odpowiedz
@1Lupa: Ciągniecie 100 metrów mija się z sensem. Duża taniej zrobisz sobie studnie głębinowa. Jak napisał ktoś wyżej, dogadaj z sąsiadami. Jak nie będą chętni to studnia i elo
  • Odpowiedz
@chafer: Dzięki
@dzazzio: @10101110001100101010101010: @leesiuu:
Właśnie dostałem informacje, że wodociągi zrobią nitkę na własny koszt przez to, że będzie wpisana służebność mediów, a mi pozostanie jedynie pokryć koszty przyłączenia wody i kanalizacji od granicy do domu. Czy to jest realny scenariusz? Dopiero w piątek mam czas podjechać do wodociągów i się zapytać czy rzeczywiście tak fukncjonują, ale czy rzeczywiście istnieje taka możliwość?
  • Odpowiedz
@1Lupa: Jeżeli masz takie info od sprzedawcy działki to bez kwita bym w to nie wierzył. Znajomi kupili działkę i pani która sprzedała ich naście zadeklarowała ze zrobi wodociąg i kanaliza w cenie działki, później przekaże na gminę ta zwróci koszty itp. Nie ma wodociągów ani kanalizy a byla już właścicielka działek mówi ze nie ma pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@1Lupa szukaj sąsiadów bo kanaliza i woda na takim odcinku może wyjść ładnych kilkadziesiąt tysi a mając rury w drodze możesz nie dostać zgody na szmbo/oczyszczalnie i tym samym pozwolenia na budowe
  • Odpowiedz
@1Lupa: w wodociągach przy wniosku o wydanie warunków technicznych zaznaczasz że składasz wniosek o rozbudowę sieci, czekasz na decyzję wodociągów i później decydujesz. Miałem podobną sytuację i żeby mieć wodę do budowy wykonałem przyłącze na własny koszt. Inaczej czekalbym do mniej więcej połowy 2020 wtedy mają mi zrobić kanalizację bo to o wiele drożej i nie chciałem za to płacić z własnej kieszeni. Sama woda 25zl za mb jeśli dobrze
  • Odpowiedz
@Andi128: Coś tanio te 25pln/mb. U mnie była sytuacja ze pierwszy somsiad zrobić sobie wodę, urzędasy nie przekminili ze ktoś dalej będzie chciał tez wodę i klepneli projekt z jakaś mała średnica. Następny somsiad chciał się podpiąć i wtedy stwierdzili ze spadki ciśnienia będą i nie dostał pozwolenia. Taniej mu było zrobić studnie niż ciągnąć znów od drogi nowa nitkę. Każdy następny tez robił studnie.
  • Odpowiedz
@niewidzialna_reka_wolnego_rynku: @Andi128: Tylko, że projekt będzie dopiero jak działki zostaną podzielone, a to ma być trochę później zrobione.
25zł za mb to mega tanio. Ja czytałem o minimum 250zł

Do piątku powinienem więcej wiedzieć jak jesteście ciekawi to będę wołał.

@arbuz77: Jakoś trudno mi uwierzyć, że sąsiad (dom obok działki nr. 3) zgodzi się
  • Odpowiedz
@dzazzio: i problemy, wodę ze studni jak dobrze pamiętam należy badać raz na pół roku, a przynajmniej co tyle bada znajomy który jej używa na potrzeby hodowli krów więc co do ludzi też przyjolbym przynajmniej takie założenie. Do tego hydrofor nie jest bezawaryjny w końcu to leży w wodzie latami. Ale fakt, jak teraz myślę to jeśli sytuacja wyglądałaby tak jak u mnie tzn wodociągi zgodzą się rozbudować sieć a
  • Odpowiedz
@1Lupa: 250 zł za mb to ja słyszałem o kanalizacji, później okazało sie jak gadałem z gościem od wody ze tyle się bierze jak się komuś 10 m przyłącza w podwórku robi. Przy takich odległościach mówił że liczy sie całkiem inaczej, w zależności od gruntu, czy jest asfalt na drodze itp. ale u mnie powiedział że gdyby miał robić te 80m to by policzył jakieś 60-70zl mb
  • Odpowiedz
@1Lupa media puszczą w drodze. Masz 2 moze 3 wyjscia.
1. Kanalizę robisz sam na własny koszt. Musisz wtedy mieć zgodę na przekop innych udziałowców drogi. Ty jesteś wtedy własciciem i administratorem nitki. W momencie zapytania o przyłącze działek 2 i 1 wodociągi odeślą ich do Ciebie. Po zapłacie i podłączeniu ich, sieć bezpłatnie przekazujesz wodociągom
2. Łapiesz sąsiadów i wspólnie ciągnięcia nitki a sieć przekazujecie wodociągom.
3. Jak masz zgodę
  • Odpowiedz