Wpis z mikrobloga

@Rizzin: świętowanie takich obrzydliwych postaci jak Ogień to nie jest coś co powinno się dziać w demokratycznym, zachodnim, cywilizowanym państwie.

W 1990 nowotarski oddział Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej wydał oświadczenie w którym czytamy: Nie mamy nic wspólnego z „Ogniem” i jego pogrobowcami. Uważamy, że zamiast uczestniczyć w uroczystościach ku czci „Ognia” należałoby odprawić żałobne nabożeństwo w intencji jego ofiar, a jest ich 430
  • Odpowiedz
@Kjedne: Powinno się skończyć z gloryfikowaniem zwykłych bandytów, ale dla mnie Żołnierzami Wyklętymi są osoby takie jak August Emil Fieldorf czy Witold Pilecki. A takim ludziom należy się godne upamiętnienie.
  • Odpowiedz
@Rizzin: no to o tym można rozmawiać, tylko, że te osoby nie mają problemy z upamiętnieniem, tylko, że w praktyce te święto stało się głównie sposobem na promowanie bandytów.

Zarówno Fieldorf jak i Pilecki mają ogromne ulice w Warszawie. Wg. mnie to jest godne upamiętnienie, można rozmawiać o innym.

W tej rzeczywistości jaką mamy wspomniane przez ciebie święto jest pomysłem jak świętować Kurasia albo
  • Odpowiedz
@snusmumriken90: Tak, bo zaryzykowal zalozenie i prowadzeniem biznesu. Jemu sie udalo, 9 innym nie i stracili swoje srodki. Ty przychodzisz do pracy, robisz swoje i tyle. Jesli uwazasz ze „pierdzi w stolek” to czemu sam nie otworzysz firmy? Czego sie boisz? Decydowac ma odbiorca waszego produktu, uslugi. Jesli uzna ze to co robicie nie ma juz sensu, jest za drogie, niepotrzebne, gorsze od innych, to twoj szef zbankrutuje a ty
  • Odpowiedz
@Stanley666: mówiąc "szef" niekoniecznie mam na myśli właściciela i założyciela. Czy dyrektor jednego z setki oddziałów korpo też ryzykował? A co z tymi co po znajomości dostali posade albo z powodu powiązań rodzinnych? Wchuj ryzykowali w życiu.
Kadra kierownicza też przychodzi do pracy o---------ć swoje 8 godzin i s---------ą do domu. Robią 10x więcej od pracownika z niższego szczebla? Czy jednak zasada pareto że 20% faktycznie wytwarzających dobra j---e na
  • Odpowiedz
@snusmumriken90: Tak, kadra kierownicza ma wieksza odpowiedzialnosc, czesto tez nienormowany czas pracy. Jesli uwazasz ze kadra kierownicza nic nie robi, to albo pracujesz w bardzo patologicznej firmie gdzie ktos ma w------e na efektywnosc struktury zarzadzania, albo jestes takim najgorszym robakiem co nie widzi niczego poza swoim poletkiem i uwaza ze trzeba sie urobic i narobic bo inaczej to nie roaca, czyli w sumie duza czesc elektoratu lewicowych - robotniczych partii.
  • Odpowiedz
@Stanley666: w zależności od umowy masz płacone albo za ilość wytworzonych dóbr albo za czas który "oddałeś" pracodawcy.
W obu przypadkach uważam że praca ludzi niższego szczebla jest 10x mniej warta niż tych z wyższego. Może ich CZAS (jedna z najwyższych wartości człowieka) też jest mniej wartościowy?
  • Odpowiedz
@snusmumriken90: Jak podatek liniowy jest niesprawiedliwy?
Przecież jak ktoś zarabia więcej to oddaje do budżetu też więcej, proste.
Można prosić link o propozycję zmiany w podatkach właśnie? Niestety nie znalazłem nic w programie na ten temat.
Od ilu tysięcy złotych będę burżujem, który się musi z biedniejszymi podzielić? 5k netto?
  • Odpowiedz