Wpis z mikrobloga

Jeszcze jakieś pytania?

@szejk_wojak: tak oczywiście bo widzę, że kumaty gościu z Ciebie:
moje pytanie: co jeśli już wykarczowali np. rynek miasta i odbywa tam się impreza. To czy mogę pójść na tą imprezę (zakładając, że nie miałem wpływu na decyzję miasta)? Czy mam zostać w domu w ramach sprzeciwu?
  • Odpowiedz
@kepa0: Alez sie stosuje. Polska jest chyba jednym z niewielu krajow na swiecie gdzie buduje sie wielopasmowe drogi przez srodki miast i nazywa sie to usprawnieniem.
  • Odpowiedz
@laaalaaa: Dramat, dlaczego nie możemy uczyć się od regionów, które mają trochę więcej wspólnego z wysokimi temperaturami i gorętszym klimatem na co dzień, np. Hiszpania, Włochy, Portugalia? Tam większość uliczek, deptaków, skwerów wygląda jak na wizualizacji "z drzewami". Betonowe pustynie to dramat, nikt w ciągu upalnego dnia nie będzie przebywał w tych strefach, a dwa to, że wygląda to co najmniej beznadziejnie.
  • Odpowiedz
Żeby drzewa mogły urosnąć takie duże muszą mieć dużo miejsca pod ziemią. A w miastach o to raczej trudno. Tu fundamenty, tam droga, gdzie indziej kanalizacja i inne media. Do tego zimą sól sypana tonami. No i ograniczony dostęp do wody. Ziemi z pół metra dookoła pnia a reszta wybetonowana i odwodniona.
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: Też mi się wydawało że to jest zły pomysł, prawda jest jednak taka że kiedy w moim mieście był zielony rynek to siedzieli tam tylko żule, którzy kąpali się w fontannie:) Teraz jest beton ogródki i kawiarnie, z których korzysta wielu ludzi (bydła zbyt dużo nie widzę). Szkoda że nie mogli tego wypośrodkować i zostawić trochę zieleni.
W krajach śródziemnomorskich jest bardzo dużo restauracji i knajp pod ''dachem" z
  • Odpowiedz
@Jaracz_Joint: propo drzew przy drodze to już Ci wyjaśniam że to nie jest zawsze wina tego który kierował że znalazł się na drzewie. Przez takie drzewo przy drodze zginęła rodzina mojego kolegi a wjechali w nie tylko dla tego że ktoś z przeciwka wyprzedzał na trzeciego. Gdyby nie było drzewa to pewnie skończyło by się na wjechaniu w pole . Ot o właśnie dla tego drzew przy drodze nie powinno
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Mintaa: drzewa przy drogach polnych to akurat bezsens. Temat dotyczy dróg w miastach.

W dodatku w twojej historii nie jest winne drzewo lecz idiota wyprzedzający na trzeciego.

Idąc twoim tokiem rozumowania - koleś spowodował wypadek śmiertelny wyprzedzając na trzeciego więc powinno sie zakazać jeżdżenia samochodami.
  • Odpowiedz
Standardowy asfalt w szczycie nagrzeje się do jakichś 50°C.

@kuss115: Gdyby nie to, że właśnie wróciłem z rowerowania, to bym sprawdził pirometrem w Toruniu, bo obecnie temperatura gruntu u nas to 45 stopni (wg danych uni w Toruniu).
  • Odpowiedz
Wszyscy zapominają tylko o jednym aspekcie. Finansowym, utrzymanie zieleni kosztuje wiosną i jesienią. to obniżanie temperatury działa także w zimie czyli większe koszta ogrzewania. Wiem że latem klimatyzacja też kosztuje ale umówmy się jak się ma w domu 30 a 5 stopni to różnica w jednym da się żyć w drugim nie.
Też bym chciał więcej zieleni ale podejrzewam że właśnie z tych powodów jest ona ograniczana.
  • Odpowiedz