Aktywne Wpisy
Ave470SC +2
Witam
Chce inwestować ok 1.5 - 2k miesięcznie na xtb.
Jaką polecacie przyjąć taktykę?
Całość w etf lub w efty? Jeśli tak to jakie?
Czy też etfy i jakieś pojedyncze spółki dywidendowe z polskiego podwórka?
Obecnie
Chce inwestować ok 1.5 - 2k miesięcznie na xtb.
Jaką polecacie przyjąć taktykę?
Całość w etf lub w efty? Jeśli tak to jakie?
Czy też etfy i jakieś pojedyncze spółki dywidendowe z polskiego podwórka?
Obecnie

Czy jestem w stanie schudnąć do lutego 2026 aż 10kg? Obecnie ważę 96 kg, w swoim najlepszym okresie życia miałem 85kg i czułem się znakomicie. Mam 185 cm wzrostu.
#dieta #odchudzanie #pytanie
#dieta #odchudzanie #pytanie
Czy jestem w stanie schudnąć do lutego 2026 aż 10kg?
- Nie dasz rady, to niemożliwe 13.9% (10)
- Spokojnie da się tyle schudnąć do lutego 2026 86.1% (62)

Przymierzam się do zmiany pracy ponieważ zaczynam czuć, że na obecnym stanowisku się już nie rozwijam i nie ucze nowych rzeczy, a nie chciałbym stać w miejscu i za parę lat obudzić się z ręką w nocniku.
Pokrótce obecnie zajmuje się raportingiem - na zlecenie klienta robimy analizy na podstawie danych, które pobieramy z naszego systemu wstępnie przepuszczamy przez accessa (jakieś proste kwerendy filtrujące, union itp) dalej obrabiamy w excelu za pomocą formuł oraz pivotów niestety nie używamy żadnych nakładek typu Power BI itp. Oprócz tego zajmuje się też analizami procesów i ich automatyzacją za pomocą jakiś prostych narzędzi typu VBA (głównie bazujemy na excelu w firmie). Troche operacyjnie działam na SAPie (plus wspomniane wcześniej automatyzacje script recording itp.). Łącznie bawie się w to od jakiś 2 lat.
W związku z tym, że chciałbym poznać SQL, język R, JavaScript oraz trochę bardziej iść może w automatyzacje procesów ale bardziej zaawansowane (np. jakieś RPA) lub BigData, BI to myślę nad zmianą pracy. Czy z takim doświadczeniem jak wyżej da rade zahaczyć się gdzieś na juniorskich stanowiskach związanych z tym co wymieniłem wcześniej na stawce min. 4k netto (nie chce schodzić niżej, bo tyle mam teraz)? Jakie są perspektywy pracy w tych dziedzinach? Czego polecacie się uczyć samemu, jakich narzędzi, języków i czy da sie je opanować już w trakcie nowej pracy - nie ukrywam, że tak mi się najlepiej uczy gdy już pracuje na nowych narzędziach/procesie plus douczam się sam w domu.
#excel #datascience #sql #bi #bigdata #praca #pracbaza #ai #analityka #pracait #programowanie #businessintelligence
Nie ma miasta, to pewnie Warszawa.
@empty11: Piszesz makra sam od podstaw czy nagrywasz co ma się dziać i zmieniasz coś tam w zarejestrowanych makrze tylko?
@hamskloss pewnie dużo zależy od firmy i od tego jaką sobie stawke wynegocjujesz na początku - często jest tak, że można na jednym stanowisku utkwić bez podwyżek, a Twoje umiejętności i zakres obowiązków się drastycznie podniósł względem tego
A odpowiadając na Twoje pytanie, to startowałem z podobnymi kompetencjami jak Ty, Qlik Sense nauczyłem się sam + w pracy więc jest to realne. I myślę że to dobry kierunek (po ilości ogłoszeń jakie widzę w bardziej centralnej i zachodniej Polsce)
@1001001: no co Ty, to ja z tego co napisałeś przeprowadzałem szkolenia a dodatkowo 7 lat doświadczenia w PHP (tyle że organizacje międzynarodowe a nie komercyjne) i boję się nawet o jakąkolwiek prace zapytać bo spodziewałbym się że mnie wyśmieją i siedzę kolejny rok na bezrobociu
Nie jestem pewien czy to trolling czy to prawda ))¯_(ツ)_/¯
Skoro masz tyle doświadczenia to jak to się dzieje, że masz problem z pracą? W jakim mieście szukasz, żyjesz?