Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 140
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ogau no nie wiem czy nie aż tak źle. Pewnie to zależy od kierunku. Ja na inżynierii materiałowej (inżynierskie) uczę się cały jakichś pierdół na podstawowym poziomie, praktycznie każdy przedmiot jest wprowadzeniem do jakiejś dziedziny wiedzy. Prowadzący w przeważającej większości mają w rzyci to czy nas czegoś nauczą, prawie każde zaliczenie to zakuwanie na kolosa/egzamin po czym zapomnienie większości w cholerę. Laby bzdurne, tak jak pisałeś na 100 letnim sprzęcie (na
  • Odpowiedz
@nicniemusze nie no jest błąd uczelni bo przepuszczają każdego, a poziom i całe to nauczanie to żenada. Przedmioty są tylko w teorii, a prowadzący i tak robi co chce bo ma stary wykład na foliówce( ͡ ͜ʖ ͡). Co z tego, że starasz się na studiach i posiadasz wiedzę jak finalnie otrzymujesz to samo co ktoś kto miał wyj#bane. Potem człowiek zaczyna żałować, że się w
  • Odpowiedz
@Budo: Witam kolegę po tych samych studiach ;) Trochę tu namieszałeś bo Biomedical Science, to coś zupełnie innego niż Biotechnologia :) W Polsce zazwyczaj Biotechnologia oparta jest o profil danej uczelni i jeśli takowa jest ukierunkowana pod kątem agro, jak wskazujesz w swoim tekście, to masz potem takie rzeczy jak tapinambur i ogrody. Ja dla przykładu i miałem mikrobiologię na solidnym poziomie i biologię molekularną i inżynierię genetyczną itd itp.
  • Odpowiedz
@elo490500 taki wykop przegladasz czytasz o patoli i idiotach z uk gdzie chleja i spia na ulicach, gdzie mysla ze czechoslowwcja to dalej panstwo i mysla ze hungary to glodny a nie panstwo gdzie jak napisales ucza sie kolejnosci dzialan na studiach itp. a potem ktos przychodzi i montuje dlugi wpis porownujac pl i uk popierajac wlasnym doswiadczeniem i argumentami i cale wykopowe przeswiadczenie o uk jest weryfikowane natychmiastowo xD
  • Odpowiedz
@Budo: To jeszcze napisz, o jaką uczelnię polską i o jaką uczelnię angielską chodzi. Bo jak studiowałeś na jakieś Szkole Wyższej im. Pawła Włodkowica i piszesz "studia w Polsce", "studia w Anglii", to xD
  • Odpowiedz
@Ogau: Potwierdzam słowa o PWr, studia w Polsce są jakie są i ci leśni dziadkowie są często problemem, ale mogę powiedzieć z perspektywy mojego wydziału, że wielu starych prowadzących jest sukcesywnie wymienianych i przychodzi dosyć sporo młodych prowadzących, którzy są bardzo fajnie nastawieni do nauczania, także może powoli się to będzie zmieniało ;)
  • Odpowiedz
@polskiniko: tylko, że minusem tych nowych jest to, że to często są to ludzie bez pomysłu na życie, którzy zostają na uczelni, bo boją się pracy albo pracować im się nie chce. Mam teraz babkę, która wie mniej od studentów, ale ona i tak ma zawsze rację ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: jasne ze nie jest idealnie i w wielu sytuacjach duzo mozna zmienic. ale nie lubie tez takiego przesadnego pucowania sie looo za granico to maja a w polszy zacofanie bieda i samo gowno... jakos programistow, lekarzy czy niestety autorze biotechnologow zagraniczne firmy wyszukuja na naszych uczelniach proponujac juz studentom swietne stypendia. wiec tak sa gownokierunki nic nie dajace ale nie zgodze sie ze tam za granico to tak zajebiscie
  • Odpowiedz
@Budo:
@kucz:

Za studia w uk się płaci

W Szkocji nie. Wszystkie undergraduate są darmowe. Nawet możesz dostać około £3000 na życie co roku jeśli przed rozpoczęciem nauki mieszkałeś w Szkocji przez 3 lata. Dostać. Nie pożyczyć. Działa to tak dla Szkotów i obywateli Unii (z poza UK). Jeśli chodzi o postgraduate to też część jest darmowa. Mimo to procentowo jest tam tyle samo studentów co w Anglii.
  • Odpowiedz